Ben ik een terrorist?

Turkse heksenjacht

Fethullah Gülen leidt geen terroristen op. Integendeel. Hij inspireert tot maatschappelijke inzet, schrijft Selma Ablak.

Een dag om nooit te vergeten, 15 juli 2016. Turken in Turkije, maar ook ver daarbuiten, hielden de gemoederen in de daaropvolgende periode bezig. Journalisten en andere verslagleggers draaien overuren en nieuws consumeren is een topsport geworden. Je zou haast weer verlangen naar de journalistieke komkommertijd. Enfin...

Beiden noemen personen die Gülen steunen terroristen. Ik voel mij aangesproken

Onlangs verscheen in het AD een interview met Kurtulus Aykan, de zaakgelastigde van de Turkse ambassade in Den Haag, en later ook een interview met de Turkse consul Sadin Ayyildiz. In lijn met hun overste Sadik Arslan schromen deze diplomaten niet hun insinuaties en verdachtmakingen richting Gülen en de Hizmetbeweging zonder enig bewijs te verkondigen. Beiden noemen personen die Gülen steunen terroristen. Ik voel mij aangesproken.

Oproep tot dialoog en verbondenheid

Wat was het dat deze mensen bewoog om anderen belangeloos een hand toe te reiken?

In 2002 kwam ik via mijn man in aanraking met het gedachtengoed van Fethullah Gülen. Mijn man leefde in Turkije en hij had hier in Nederland geen vrienden, geen kennissen, niemand. Dat dacht ik althans. Voor zijn komst vertelde hij dat hij de contactgegevens van iemand had gevonden en dat deze persoon hem zou helpen. Nuchter als ik was, vertelde ik hem dat dat een waanidee was. Ik had in mijn leven geleerd dat je als Turkse-Nederlander met ouders uit de arbeidersklasse je eigen boontjes moest doppen. Dat was de individualistische samenleving waarin ik was opgegroeid, en zo was mijn leven ingesteld. Jij en je directe omgeving zijn belangrijk, de rest is bijzaak. Je slaagt of je faalt, op eigen kracht.

Mijn man kwam, belde zijn contact en ging al snel als vrijwilliger aan de slag. Hij deed hand- en spandiensten voor een stichting en ging ondertussen naar een internationale schakelklas om versneld de taal te leren. Ik stond versteld. Wat was het dat deze mensen bewoog om anderen belangeloos een hand toe te reiken en zo betrokken te zijn met hun omgeving ongeacht afkomst, geloof en voorkeuren? Wat had ik gemist?

Het antwoord vond ik in de werken van Fethullah Gülen. Zijn oproep tot dialoog, verbondenheid met het land en de mensen waartussen je je bevindt, het helpen van de zwakkeren in de samenleving en beter onderwijs.

Leemte

Wat mij het meest aansprak, was het belang dat Gülen hecht aan het versterken van de positie van de vrouw

Wat mij het meest aansprak, was het belang dat Gülen hecht aan de universele rechten van de mens en aan het versterken van de positie van de vrouw, zodat zij volwaardig aan alle facetten van de samenleving kan deelnemen. Dit laatste druiste in tegen alles wat ik in mijn vroegere jaren vanuit huis, mijn directe omgeving en vanuit de moskee had geleerd en opgemerkt. Thuis en in de moskee werd wel steeds gepreekt dat de hemel aan de voeten van de moeder lag, maar in praktijk zag ik hier weinig van terug. De culturele islam hield de mensen in hun greep. Ik kon vaak niet meer zien waar de islam ophield en de cultuur begon.

Met Gülen als inspiratiebron ben ik mij naast mijn fulltime functie in een Universitair Medisch Centrum en de verantwoordelijkheden voor mijn gezin met drie kinderen, ook als vrijwilliger gaan inzetten. Eerst via incidentele hulpverzoeken en later als bestuurder. Inmiddels heb ik mijn baan opgegeven en zet ik mij meer dan fulltime in voor Platform ZijN.

Misschien klinkt het zweverig, maar in mijn bijna volmaakte leven als hoogopgeleide met een carrière en het perfecte huisje-boompje- beestje-verhaal heb ik altijd een leemte gevoeld.

Media

Het beeld dat in de media door tegenstanders van Gülen wordt weergegeven, herken ik niet terug bij mezelf

Gülen en de Hizmetbeweging brachten het laatste ontbrekende puzzelstukje in dit bijna volmaakte leven op zijn plek en hebben deze leemte opgevuld. Sindsdien ben ik betrokken bij de samenleving, leer ik mijn kinderen en mijn omgeving om mensen lief te hebben om het mens zijn, respect te hebben en goed te doen.

Door middel van maatschappelijke initiatieven betrek ik jongeren en vrouwen bij de samenleving, zet ik mij in voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als armoede, eenzaamheid, participatie en emancipatie en draag ik zo mijn steentje bij aan het geluk van mensen en een saamhorig Nederland. Het beeld dat in de media door tegenstanders van Gülen en de Hizmetbeweging wordt weergegeven, herken ik niet terug bij mezelf.

Nou vraag ik jullie: ben ik nu een terrorist?

Selma Ablak werkt bij landelijk Platform ZijN dat zich inzet voor vrouwenparticipatie.

Volg en lees meer over:

Reacties (38)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Hazlo -
  Schurk Erdogan heeft deze coupe zelf in elkaar gezet om zich een excuus te verschaffen de totale macht naar zich toe te trekken en al zijn tegenstanders uit te schakelen. In N.L vormen zijn gewelddadige en opgefokte aanhangers een staat in onze staat waar zij zich niets aantrekken van onze wetten en regels en zich gedragen of zij in Turkije wonen. Als dit gezwel niet snel krachtig wordt aangepakt leven de hier wonende Nederlanders straks in een islamitisch land waar zij niets meer te zeggen hebben en waar Erdogan de lakens uitdeelt. Echter van onze waardeloze regering is niets te verwachten!
 • Eduaars -
  Het zal de meeste Nederlanders worst zijn hoe het zit tussen Erdogan en Gulen. Zorgen baren vooral de niet aflatende immigratiedruk vanuit Turkije op Europa. Sedert het moment dat Turkije aspirant-lid werd van de EU is de Turkse bevolking met om en nabij 10 miljoen Turken gegroeid. 13x het inwonertal van Amsterdam. Jaarlijks komt daar ongeveer 1 miljoen bij. Het lijkt er niet op dat de geboortes onder de aanhangers van Gulen lager zijn. De pressie van de kant van de Turken om tot de EU toegelaten te worden is goed in dat licht te zien. De EU met een stabiele bevolking is dan een grazige weide.
 • Komeinie -
  @Wjager, voor de verandering ben ik het een keer eens met uw betoog, het is een hele goede zaak dat de Volkskrant ruimte bood aan Selma Ablak! Hiermee krijgen we een betere inkijk op de spelende problematiek, die veel verder gaat dan het Turkse consulaat! Ook kunnen we hiermee zien dat dubbele nationaliteiten niet tot in het oneindige door kunnen blijven gaan, welke als een molensteen om de nek hangen van het hele integratieproces en waarbij mensen zichzelf ook nog eens beperken in de ontwikkelingen en mogelijkheden welke ons land ze kan bieden. Selma Ablak schrijft in keurig Nederlands!
 • Komeinie -
  @erzo hamers, het zou goed zijn als de hier in Nederland wonende mensen van Turkse komaf zichzelf eens zouden gaan afvragen wat ze nu werkelijk willen zijn en daar hun consequenties uit gaan trekken! Uiteraard geldt dit niet alleen voor Turken, maar het is toch wel godtergend te noemen dat er nog de nodige mensen zijn, die zelfs als derde generatie van hier geboren te zijn, de Nederlandse taal niet eens goed beheersen. Noch Erdogan noch Gülen hebben hier in Nederland ook maar iets te vertellen, hiermee wil ik niet het opiniestuk van Selma Ablak afbranden, maar wil wel iets kenbaar maken.
 • erzo hamers -
  Het zou goed zijn als de pro Erdogan turken zich eens gingen verdiepen in de ideeen van Gulen.Dan zouden zij erachter komen dat deze stroming tegenstander is van de radicale islam in tegenstelling tot Erdogan die er alles aan doet andersdenkenden de mond te snoeren en te bewapenen en daadwerkelijk dat dan democratie te noemen .Democratie is in eerste plaats vrije pers en vrije nieuwsgaring zodat in vrijheid een mening gevormd kan worden.
 • Wjager -
  @Yalcin: Persoonlijk denk ik dat men in Nederland vaak een completer beeld heeft van Turkije dan in Turkije zelf. In tegenstelling tot Turkije, kent Nederland immers een vrije pers. Vrije pers, onafhankelijke rechtspraak en vrijheid van meningsuiting, waarvan u hier gebruik maakt, staan bij Erdogan onder druk. Wat hij in zijn eigen land doet, moet hij weten. Maar dat hij politieke vervolging van andersdenkenden naar Nederland wil importeren, is onacceptabel. Dat een Turks consulaat hier bijdraagt aan een klimaat van geweld van Turken tegen andere Turken, gaat tegen elk beginsel in dit land in.
 • wouterfr -
  Yalcin, het interesseert de Nederlander geen moer of Erdogan of Gulen fout is. Wat de Nederlander wel weet en tegenstaat, is dat Erdogan onder zijn bewind een somptueus paleis heeft laten neerzetten, zich als dictator door zijn aanhang laat verheerlijken en daarbij alle mogelijke moeite doet om beide partijen ook in het buitenland tegen elkaar op te zetten. Daarbij zodoende in die landen de nodige onrust aanwakkert, in het nadeel van de Turken die daar wonen en werken.
 • junoasahi -
  Yalcin...of we wel of niks wat over Turkije weten staat even terzijde...wat we wel weten is dat er in Nederland turkse politieke vetes dreigen uitgevochten te gaan worden en daar wordt terecht voor bedankt....waarom snapt u dat niet? volledig eens met @ Komeinie.
 • Frits Jansen -
  WTJGM: de cultuur in Turkije en Iran komt helemaal niet voort uit de islam, die is het gevolg van de politiek in die streken, en die komt weer voort uit weerstand tegen het westen. In Rusland wonen trouwens vanouds een heleboel moslims die helemaal geen immigranten zijn, zoals de tataren. Zo is de Russische toptennisster Dinara Safina een moslima van Tataarse afkomst (niet taRtaars). Uiteraard speelt ze zonder hoofddoek.
 • WTJGM -
  Gulen, Erdogan of Ataturk? Burka's en hoofddoekjes zijn de hakenkruizen van de al even fascistische islam, misschien dringt dat eens tot de botte koppen van Den Haag en Brussel door. Vermoedelijk als het te laat is en de westerse bevolking op de blaren mag zitten. In Afghanistan en Iran konden we zien hoe snel deze ideologie alle vrijheden overwoekert, en ons staat bij ongewijzigd beleid hetzelfde te gebeuren. Poetin had dat al in '99 voorspeld, belangrijkste reden waarom door hard optreden in de Kaukasus het extremistische deel van Islamitische staat geen voet aan de grond kreeg in Rusland.