Beleid van ECB is riskant avontuur

Commentaar

Geldinjecties ECB-president Draghi bereiken niet de mensen die de economie kunnen aanjagen.

Mario Draghi heeft de geldkraan een klein beetje dichtgedraaid, maar belooft tegelijkertijd dat hij nog lang open zal blijven staan. Met deze dubbele belofte hoopt de president van de Europese Centrale Bank iedereen tevreden te houden. Zuid-Europa dat nog steeds met een schuldenberg kampt en Draghi's geld hard nodig heeft, maar ook Noord-Europa dat vooral lijdt onder de lage rente omdat die de pensioenen uitholt.

Draghi was de man die in 2012 de eurocrisis bezwoer door geld in de Europese kapitaalmarkten te pompen. Zijn ruimhartige monetaire beleid is nog steeds de belangrijkste reden dat de financiële markten nooit meer echt onrustig worden, ook niet na het Italiaanse referendum. Er is dus veel voor te zeggen om Draghi's ruimhartige beleid voort te zetten, zeker omdat de inflatie vooralsnog laag is.

Het zou goed zijn als de president van de ECB zich niet blindstaart op de lage inflatie, maar ook de andere effecten van zijn daden bestudeert

Aan de horizon doemen echter twee grote risico's op. Door de lage rente zal de schuldenberg verder groeien. Er is immers geen enkele prikkel om schulden af te lossen. Hiermee wordt het financiële systeem op de lange termijn instabiel. Stel dat de euro straks valt, waardoor geïmporteerde spullen in één klap een stuk duurder worden. Draghi zou dan de rente moeten verhogen om de euro te ondersteunen en de inflatie te beteugelen, maar kan dat niet meer omdat de rentebetalingen op de schulden snel onbetaalbaar zullen worden. Hij slaat zich nu dus zijn toekomstige wapens uit handen.

Belangrijker nog is dat het ECB-geld niet doordruppelt naar alle uithoeken van de economie. Het blijft ergens halverwege hangen. De geldinjecties van de ECB doen vooral de prijzen van huizen, obligaties en aandelen stijgen. Het zijn de bezitters hiervan die van het monetaire beleid profiteren. De schulden van iemand met een laag inkomen worden niet door de ECB gefinancierd. Door Draghi's beleid worden dus niet alleen nieuwe zeepbellen opgeblazen, maar ook de kloof tussen rijk en arm vergroot.

Het zou goed zijn als de president van de ECB zich niet blindstaart op de lage inflatie, maar ook de andere effecten van zijn daden bestudeert. Zijn huidige beleid is een te riskant avontuur aan het worden.

Volg en lees meer over:

Reacties (20)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Scarface -
  Een verstandig commentaar dat goed onderbouwd is, maar helaas wordt in deze krant Draghi als "redder" van de Euro(zone) gezien met een positieve connotatie en dat op hetzelfde beleid. De EU(ro) is een failliet project, gebaseerd op de illusie van een gemeenschap waarbij ieder land steeds sneller afspraken aan haar laars lapt en alleen de rechten wil maar niet de plichten. Het meest zorgwekkende is dat alleen de (populistische) PVV deze onmiskenbare analyse in de politiek vertegenwoordigt. En het dan raar vinden dat er peilingen zijn die de PVV ruim 30 zetels geven.
 • Komeinie -
  @Heraclitus, zolang we als malafide equilibristen blijven balanceren op een natte droom welke inmiddels tot een nachtmerrie is verworden, blijft de Maffiosi zitten waar ze zit, dan poogt men hooguit zeepbellen te vangen met een schepnet, het Wildersproces is daar een schitterend voorbeeld van!
 • Heraclitus -
  Wat mij verbaasde, verbaast en zal blijven verbazen is dat niemand Draghi durft af te rekenen op zijn Italiaanse nationaliteit en verleden. Hij is niet alleen van Goldman Sachs maar ook van Berlusconi! Juist deze maffiabaas entameert ultieme haat tegen "Europa."
 • Barometer -
  Indien de inflatie stijgt, hetgeen niet onwaarschijnlijk is gelet op het economisch herstel, zal de rente linksom of rechtsom moeten meestijgen. Indien de ECB de rente in weerwil van hogere inflatie laag houdt, is dat regelrechte diefstal van mensen en instituten die hun vermogen zo goed mogelijk willen beheren. De Staat die als debiteur van Staatsleningen profiteert, moet spaarders in dat geval compenseren, omdat het ECB beleid dat tot een onevenredig voordeel van de Staat leidt zonder enige compensatie onrechtmatig is. Er is ook nog een juridische maatstaf, niet alleen een economische!!
 • Let's All''Truism -
  Elke maand drukt ECB 70 Miljard € uit het niets.Koopt daarmee staatsobligaties,lening en verzekering constructies van banken die vaak ook dubieus dus onbetrouwbaar zijn!Dit doen alle privé banken met de FED als Mammon Moeder van al deze banken.Mocht algehele wereld economie dan eens (wederom bewust geregisseerd) ineen stort dan is die schulden last van bedrijven en burger totaal,en verkrijgen deze ''BIG Brother Mammon Family'' totale land overnames...en bepalen zij de politiek..Big Brother got his Birth! Raad iedereen eens aan om te You Tuben enwel > ''History of the FED'' in toetsen!
 • Katinka16 -
  En de VVD beweert dat we echt geen belastingparadijs zijn. En zet zijn handtekening onder nog meer verdragen zoals CETA en de Oekraine. En laat de belastingdienst via rulings cadeautjes uitdelen aan multinationals en andere buitenlanders. En vooral: blijft maar roepen dat ze er echt niets aan kunnen doen. Zo krijg je inderdaad de populisten aan de macht. Overigens worden ze in dit beleid volop gesteund door de PVV want die praat vaak links maar stemt rechts en heeft er baat bij als mensen in de verdrukking raken. Meer stemmers toch?
 • T Stolk -
  @edwardgibbon Als het misgaat dan gaat de ECB niet voor honderden miljarden het schip in maar voor duizenden miljarden. Nederland heeft alleen al via de Target 2 meer dan 100 miljard in de waagschaal liggen. Bovendien had Nederland medio vorig jaar al meer dan 20 miljard Euro aan Griekenland uitgeleend. Alleen aanhangers van D66 lijken nog te geloven dat we dat geld volledig terugkrijgen.
 • T Stolk -
  @Jan23 De ECB geeft geen geld maar leent het uit door obligaties op te kopen. De schuldenberg wordt dus alleen maar groter terwijl de hoge schulden juist de oorzaak waren van de economische crisis. De zuidelijke lidstaten houden zich niet aan de afgesproken begrotingsregels en worden beloond met veel te goedkope leningen terwijl spaarders en pensioenfondsen moeten bloeden en de landen die fors bezuinigen over de ruggen van gewone werknemers worden gestraft. Nederland loopt hierdoor ongekend hoge risico's terwijl de PvdA, VVD en D66 hun ogen sluiten.
 • TJDrijver -
  Genoeg redenen om de EU af te schaffen dit is weer een bewijs dat de bovenlaag profiteert en alleen maar de bovenlaag terwijl ik zometeen op mijn pensioen gekort wordt.
 • edwardgibbon -
  Aan de risico's mag nog ééntje toegevoegd worden. De ECB wil over een jaar 2,2 bln Euro aan europese obligatie opgekocht hebben. Obligaties van Italië, Spanje, Portugal, en bedrijven. Obligaties die kunstmatig duur zijn door dit opkoopprogramma. Als de rente gaat stijgen, of landen/bedrijven niet kunnen betalen, gaat de ECB voor honderden miljarden het schip in. Zodra noord Europa zo hard gaat groeien dat de rente omhoog gaat/moet, moet Mario Draghi eerst even al die leningen (met verlies) terugverkopen aan beleggers.