Banken moeten hun buffers sterk vergroten
© ANP

Banken moeten hun buffers sterk vergroten

 In de nasleep van de financiële crisis is veel gesproken over het aanscherpen van het bankentoezicht. De bankenlobby heeft echter essentiële veranderingen in de kern van het toezicht geblokkeerd. Banken hebben nog steeds te kleine kapitaalbuffers. Om de bankensector echt veiliger te maken, moet dit veranderen. Met grotere kapitaalbuffers komen banken minder snel in de problemen. Mocht overheidsingrijpen onvermijdelijk zijn, dan zal dat in ieder geval minder belastinggeld kosten.

Vóór de financiële crisis waren de buffers zo klein, dat geringe verliezen een bank aan de rand van de afgrond konden brengen. Dit leidde tijdens de inzinking van de Amerikaanse huizenmarkt tot wantrouwen tussen banken, waardoor ze elkaar geen leningen meer verstrekten. Door de kleine buffers moesten banken bij verliezen grote hoeveelheden investeringen afstoten om gezond te blijven. Dit had weer gevolgen voor de rest van de sector, waardoor de crisis in het financiële systeem oversloeg op de rest van de economie, met een wereldwijde recessie als gevolg.

Risico

Verpakte hypotheken waren de aanleiding tot de crisis, terwijl ze vóór de crisis nog werden gezien als volkomen veilig

Sindsdien is er nauwelijks wat veranderd. De kapitaalseisen zijn wel iets verhoogd, maar ze zijn nog steeds afhankelijk van het risico dat banken nemen. Dit risico wordt onder meer bepaald met modellen van de banken zelf. Dit wordt gezien als een van de oorzaken van de crisis. De modellen gaven een te rooskleurig beeld, waardoor banken de buffers klein konden houden. Ook zijn de risico's van risicogevoelige kapitaalseisen moeilijk in te schatten. Verpakte hypotheken waren de aanleiding tot de crisis, terwijl ze vóór de crisis nog werden gezien als volkomen veilig.

In het Basel III-akkoord tussen internationale toezichthouders wordt een kapitaalseis voorgesteld die niet risicoafhankelijk is: banken moeten minstens 3 procent van hun investeringen financieren met eigen vermogen. Dit is nog veel te laag. In de crisis leden banken verliezen die opliepen tot meer dan 6 procent. Als banken meer eigen geld investeren, zullen ze meer te verliezen hebben en uit eigen beweging een zorgvuldiger afweging maken tussen risico en rendement.

Kern van bankentoezicht

Toezichthouders zullen banken moeten dwingen op vaste momenten aandelen uit te geven en een periode te stoppen met het uitbetalen van winst aan aandeelhouders. Op die manier worden kapitaalbuffers aangevuld, terwijl wordt voorkomen dat banken hun investeringen afbouwen om aan de strengere eisen te voldoen. Het aangetrokken kapitaal kan productief gebruikt worden, bijvoorbeeld voor nieuwe leningen.

Er moet opnieuw gekeken worden naar de kern van het bankentoezicht. Banken zouden minstens 10 procent van hun investeringen moeten financieren met eigen vermogen, onafhankelijk van het risico. Een vergelijking met historische cijfers en andere sectoren suggereert dat nog hogere eisen niet ondenkbaar zijn. In de VS moeten grote banken buffers hebben van 6 procent. Dit gaat de goede kant op, maar er is meer nodig om de bankensector echt veiliger te maken.

Volg en lees meer over:

Reacties (0)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens