Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. © EPA

Associatieverdrag gaat wel ergens over

Referendum Oekraïne

Bert Lanting is niet onder de indruk van wat Jan Roos van GeenPeil tegen het associatieverdrag van de EU met Oekraïne inbrengt.

Het verdrag afdoen als geneuzel over nep-feta, zoals Lanting doet, is eigenlijk net zo dom als het verdrag afwijzen zonder het ooit gelezen te hebben, zoals Jan Roos doet.

Dat is te billijken. Roos gaat er prat op het verdrag nooit gelezen te hebben. Nogal onnozel. Maar dat Lanting ons vertelt dat er niks mis is met dat associatieverdrag, zonder kennis genomen te hebben van het parlementaire debat over het verdrag, is niet te billijken.

Had Lanting de Handelingen van 30 juni 2015 van de Eerste Kamer gelezen, dan had hij gezien dat volgens minister Koenders het verdrag veel verdergaand is dan andere associatieverdragen en ook veel meer is dan een gewoon vrijhandelsakkoord. Dan had hij ook gelezen dat er, niet alleen bij mijn fractie, maar ook bij andere fracties, grote zorgen leven over de staat waarin Oekraïne momenteel verkeert.

Over de vraag of het voorliggende associatieverdrag al dan niet zal bijdragen aan verbetering van die betreurenswaardige toestand, verschilden de fracties van mening. Dat kan. Maar niemand deed het verdrag af als een 'zoethoudertje', zoals Lanting. Het verdrag afdoen als geneuzel over nep-feta, zoals Lanting doet, is eigenlijk net zo dom als het verdrag afwijzen zonder het ooit gelezen te hebben, zoals Jan Roos doet.

Dit associatieverdrag speelt een grote rol in Oekraïne, alsook in de relatie tussen EU en Rusland. Het speelt een rol in de burgeroorlog die nu al sinds 2014 bezig is en bijna 10.000 doden heeft gekost en meer dan een miljoen mensen op de vlucht heeft gejaagd.

Ik ben in de gelegenheid geweest vrijwel alle hoofdrolspelers in Oekraïne te ontmoeten. Zij hebben mij een ding heel duidelijk gemaakt: Oekraïne ziet dit verdrag als een onomkeerbare stap richting EU-lidmaatschap. Dat botst op de opvatting van onze regering, maar sluit aan bij de opvattingen in Polen en de Baltische staten, zoals ook onze regering weet.

Het associatieverdrag waarover nu een referendum plaats vindt, zegt verregaande politieke samenwerking te beogen, onder meer op buitenlands en veiligheidsbeleid, waaronder defensiebeleid. Het verdrag richt zich op verregaande economische integratie van een markt met 45 miljoen consumenten in die van de Europese Unie. Maar dat is ook een markt die beheerst wordt door machtige oligarchen en een endemische corruptie (plaats 130 op de corruptieranglijst van Transparency International).

Nu de bevolking per referendum gevraagd wordt een eigen oordeel te vellen over het associatieverdrag met Oekraïne, heeft die bevolking recht op fatsoenlijke voorlichting.

En Oekraïne is economisch vrijwel bankroet. Wat voor gevolgen heeft dan een verregaande economische integratie? Wat als straks blijkt dat het voornaamste exportproduct van Oekraïne bestaat uit overtollige arbeidskrachten? En hoe groot zal de frustratie zijn indien de poort naar de EU uiteindelijk niet open gaat?

Daarover zwijgen en de lezer wijsmaken dat het eigenlijk nergens om gaat, is buitengewoon jammer. Nu de bevolking per referendum gevraagd wordt een eigen oordeel te vellen over het associatieverdrag met Oekraïne, heeft die bevolking recht op fatsoenlijke voorlichting. Van beide kanten.

Tiny Kox is fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Reacties (12)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • sunsmartje -
  Schijnbaar heeft de sp nog steeds communistische banden op een of andere manier ,het gedachten goed is er zeker nog .
 • sunsmartje -
  Ik kon het niet beter verwoorden ,en weer ga je dan de Russen provoceren ,en dat lijkt mij ook niet echt het juiste moment hiervoor .
 • Frits Jansen -
  Er is niets op tegen als Oekraïne ooit tot de EU toetreedt, en er is ook nets op tegen nu al die weg in te zetten, want dat kan Oekraïne helpen een normaal land te worden. Alleen gaat het nog lang duren, want Oekraïne wordt nog niet eens aspirant lid (zoals Turkije en Albanië) - en daarna kan het nog lang duren, zoals die voorbeelden aantonen. Je ziet toch dat SP-ers wereldvreemde halve communisten zijn. Ik was een paar keer in Oekraïne en dat land smacht landen als Polen te volgen.
 • Wjager -
  @Hans Grimm: De SP spreekt zich uit voor nationale solidariteit met behoeftigen, maar pleit nooit voor internationale solidariteit met de armen der aarde. Als zij dat zouden doen, dan zouden zij ook geen achterban meer over houden, want die loopt dan eenvoudig over naar het met de SP communicerende vat van de PVV.
 • WTJGM -
  Lona7---Hoewel ik hetgeen Kox stelt volledig onderschrijf, is het natuurlijk wel Geen Stijl die zijn nek ervoor heeft uitgestoken, met in hun kielzog de PVV. Over de wijze waarop kun je van mening verschillen, maar daar gaat het niet om, waar alleen het doel van belang is. Het doet me goed dat de SP hier nu ook een helder -ik had niet anders verwacht- standpunt bij inneemt, want hoe meer Nee-stemmers, hoe beter.
 • carolus magnus -
  De EU schijnt nogal onder de indruk te zijn van premier Jatsenjoek en "belofte" Saakasjvili. Jatsenjoek is in Oekraïne erg impopulair. Intrigant Saakasjvili met zijn belachelijke zilveren iphones en bodyguards lijkt iemand die de ene vorm van corruptie inruilt voor de andere. De Georgiërs zijn blij dat ze van hem af zijn. Samengevat: geen enkel perspectief dat voldoende vertrouwen biedt.
 • Robbie O -
  Als het gaat om handel is mijn ervaring dat handelen makkelijker gaat met zo min mogelijk verdragen, inmenging, en regels.. Echt eerlijke vrije handel dan. Als het gaat om voorrang en voorkeurposities voor enkelen dan zijn verdragen vanzelfsprekend heerlijk. Dan mag een lekker boerenkaasje ineens de grens niet meer over maar wel het gele plastieken broodbeleg van noem een Unilever. Dat dit verdrag, waar de SP nu eindelijk een standpunt inneemt, waarvoor dank, ook hele stukken bevat die over o.a. veiligheid gaan doet mij extra achter de oren krabbelen. Fijn dat een integere partij mij helpt.
 • Hans Grimm -
  Ik had verwacht dat de heer Kox van de SP (de echte socialisten, niet waar) vooral op zou willen komen voor 45 miljoen arme sloebers in de Oekraïne?
 • Lona7 -
  Fijn dat de SP het voortouw neemt wat betreft uitleg over het onzalige verdrag. Laat niemand het wagen deze partij over een kam te scheren met de schreeuwlelijken van GeenStijl en PVV die alleen tegen zijn om het tegenzijn. Wie afgelopen zondag het debat over dit onderwerp gezien heeft bij Buitenhof zal onder de indruk zijn geweest van de heldere SP-standpunten, uiteengezet door Dennis de Jong, versus het gedraai van de Vlaamse sociaal-democrate die zich niet onderscheidde van de neoliberale dwingelandij.
 • carolus magnus -
  Ik raad eenieder aan om het associatieverdrag door te nemen al is het maar om een idee te krijgen van wat daar allemaal in staat. Dit verdrag lijkt in geen enkel opzicht op soortgelijke verdragen met andere landen. De indruk die het op mij achterlaat: Oekraïne staat met 1 been in de EU en het andere been is slechts een kwestie van tijd.