Geert Wilders
Geert Wilders © ANP

Als Wilders weg was, kwam er een nieuwe

Column Martin Sommer

De grote middengroep is finaal gespleten, in hoger en lager opgeleiden.

In de serie waarom wordt er nooit geschreven over... deze week Geert Wilders. Het kan verkeren. Ik herinner me 2008, het moet in de tijd zijn geweest dat Wilders de film Fitna uitbracht. Te veel aandacht in de krant voor Wilders, was toen de klacht. Nu is er weer te weinig aandacht. Toentertijd moest Wilders worden genegeerd. Dan zou het wel over gaan, was de veronderstelling. Nu is het idee dat als we maar veel schrijven over brievenbuspissers, voorlichters met cokeproblemen, gedonder in de fractie en partijen-met-één-lid, dat de PVV-kiezers dan hun fout wel inzien.

Volg en lees meer over:

Reacties (10)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • marvoe -
  Een eigenschap van de normaalverdeling is dat de mediaan gelijk is aan de modus (en overigens ook aan het gemiddelde. De uitspraak van Sommer "De mediaan is een normaalverdeling; niet Jan Modaal maar Jan Normaal dus." is klinkklare onzin, net als bijvoorbeeld: "De mediaan is gebaseerd op een inkomensgroep". In de normaalverdeling is mediane Jan precies gelijk aan modale Jan: de top is precies in het midden. Sommer associeert verder naar "Jan Normaal", zonder aan te geven wie dat is. Wat is er trouwens met Marietje gebeurd? Van opiniemaker naar kletskoekenbakker lijkt de trend.
 • VooruitNU -
  Sommer is goed. De enige die onafhankelijk denkt.
 • K.gum -
  @frame: Zeker niet! Helemaal met je eens! Daarom vind ik de analyse van Dhr. Sommer ook zo treffend. Inleving in de sores van de Wilderskiezer, is een betere manier om Wilders onschadelijk te maken, dan denken dat het probleem opgelost is als Wilders buiten spel wordt gezet.
 • frame -
  @K.gum. Wilders biedt geen enkele oplossing voor het probleem dat je zelf aansnijdt, namelijk dat ieder individu ondergeschikt is aan economische belangen. Het probleem is niet de islam, de vluchteling, de Pool, de politieke elite et cetera, maar het feit dat zij die het kapitaal beheersen in feite de dienst uitmaken, ook in de politiek.
 • K.gum -
  Goed betoog! Recent maar weer eens: het falliet van V&D. Peter de Waard die zeer terecht opmerkt dat er zeer gelaten op gereageerd wordt. Reken maar dat mensen boos zijn! Maar waar kun je terecht met je boosheid? Vakbond?rechter? Alles gebeurt binnen juridische kaders. Het feit dat je als individu gewoon uitgerangeerd bent en ondergeschikt moet zijn aan economische belangen, is onverteerbaar. Wilders geeft mensen een perfecte zondebok voor hun niet onaanzienlijke problemen. Wilders is een symptoom, geen oorzaak!
 • Cees Groninger -
  Helemaal eens met Sommer, echter het cordon sanitaire biedt juist een uitstekende gelegenheid om op Wilders te stemmen. Dan pas zal het bij de arrogante geëtableerde partijen duidelijk worden hoe het kiezersvolk denkt.
 • frame -
  Ik wou dat Sommer net zoveel inlevend vermogen toonde met de gewone moslims in Nederland die voortdurend de neerbuigende woorden van Wilders moeten aanhoren, alsof ze minderwaardig (of untermenschen) zijn. Misschien moeten we allemaal maar eens wat meer empathie tonen met iedereen die in een verdomhoekje van welke aard dan ook zit. Bovendien "wij" haten Wilders niet, wij hebben alleen heel veel in te brengen tegen zijn opvattingen.
 • H. Zijlstra -
  Inderdaad, iets minder individualisme graag en wat meer saamhorigheid.
 • M. Andriopoulos -
  Goed stuk Sommer. Eindelijk eens een serieus en integer betoog over een serieuze en belangwekkende zaak. Weg met het dedain op de mening van 'de gewone man'. Weg met het wegwuiven van de problemen waar Jan Normaal en Jan iets hoger dan Normaal mee te maken heeft.
 • MvEngelen -
  Martin Sommer haalt consequent twee dingen door elkaar: je kunt iemand serieus nemen of je kunt iemand's mening serieus nemen. Als je iemand serieus neemt die bang is dat de sharia binnen een paar jaar wordt ingevoerd in Nederland dan moet je uitleggen dat dat een waanidee is. Als je de gedachte dat Nederland binnen een paar jaar overheerst wordt door de Islam serieus neemt omdat veel mensen die mening zijn toegedaan, dan leidt dat tot intellectueel nihilisme; de waarde van een gedachte hangt niet af van de aanhang maar van de controleerbaarheid van de feiten en de logische coherentie.