Paddestoelenwolk boven Hiroshima, een uur na het afwerpen van de atoombom, 6 augustus 1945.
Paddestoelenwolk boven Hiroshima, een uur na het afwerpen van de atoombom, 6 augustus 1945. © AP

Als u het voortouw neemt, zullen anderen volgen

Stel een nationaal verbod op kernwapens in

De risico's van kernwapens voor het menselijk welzijn zijn zo groot dat zij verboden moeten worden. Dat stellen vijf Nederlandse burgemeesters in onderstaande opiniebijdrage.

Wat hebben Jan Mulder, Katja Schuurman en de burgemeesters van Wassenaar, Vlaardingen, Capelle, Bergen en Son en Breugel met elkaar gemeen?

Allemaal zetten we onze handtekening onder het burgerinitiatief van PAX voor een nationaal verbod op kernwapens. Net als ruim 45 duizend andere Nederlanders die het zat zijn om massavernietigingswapens in hun land te hebben.

Er zijn wereldwijd bijna zestienduizend kernwapens

Eerdaags debatteert de Tweede Kamer over het burgerinitiatief en neemt zij hopelijk de enige juiste beslissing: het verbieden van kernwapens, zoals zij eerder ook deed met clusterbommen, landmijnen en chemische wapens. Verboden die destijds net zo ondenkbaar werden geacht als nu een verbod op kernwapens.

Zeventig jaar na de bom op Hiroshima en Nagasaki zijn er wereldwijd bijna zestienduizend kernwapens. Dat deze massavernietigingswapens sinds 1945 niet meer gebruikt zijn, is geen reden onszelf in slaap te sussen. Het Britse Koninklijk Instituut voor Internationaal Beleid Chatham House publiceerde onlangs nog een grondig onderzoek, waaruit blijkt dat het risico op onbedoeld gebruik van kernwapens groter is dan eerder werd aangenomen.

84,8 procent van de Nederlandse bevolking wil van kernwapens af

Deze risico's voor onschuldige burgers zullen blijven bestaan zolang er kernwapens zijn. De uitspraak van Thomas Jefferson (de derde president van de VS) is ons uit het hart gegrepen: 'Niet de vernietiging van maar de zorg voor mensenlevens en geluk is het eerste en enige doel van goede bestuurders.' Dit is precies de reden dat wij het burgerinitiatief van PAX en het Nederlandse Rode Kruis hebben ondertekend, dat oproept kernwapens te verbieden.

En we staan zeker niet alleen. 115 landen zijn ons al voorgegaan door een verbod op kernwapens in te stellen. Een opiniepeiling van het Rode Kruis toonde aan dat 84,8 procent van de Nederlandse bevolking van kernwapens af wil. De Kamer nam meerdere moties aan op het gebied van nucleaire ontwapening, waaronder de motie dat de JSF geen nucleaire taak mag hebben. Geen van deze moties is tot nu toe uitgevoerd.

Ondanks alle uitspraken van de regering over het belang van nucleaire ontwapening, worden de kernwapens die op luchtmachtbasis Volkel zijn gestationeerd binnenkort gemoderniseerd. Daarmee krijgen de schadelijkste massavernietigingswapens, die bij gebruik niet alleen onmiddellijk, maar ook decennia daarna dood en verderf zaaien in steden en dorpen, een langere levensduur. De beslissing om gemeenschapsgeld te steken in wapens die humanitaire catastrofes veroorzaken, is voor ons onbegrijpelijk.

Wij, burgemeesters van zeer diverse gemeenten en politieke partijen, roepen onze regering dan ook op om tijdens het debat te laten zien dat het haar menens is met de bescherming van onze eigen bevolking. Een nationaal verbod op kernwapens toont aan dat naast woorden, de Nederlandse regering ook bereid is om een daad te stellen. En dat zij niet alleen de zorgen van BN'ers en burgemeesters, maar ook die van een meerderheid van de bevolking en van de Tweede Kamer zelf serieus neemt.

'Mijn advies, mijn indringend verzoek aan iedereen, is dit', zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon onlangs, 'wees de eerste die stappen zet. Wacht niet op anderen of op buurlanden om te beginnen met ontwapening en wapenbeheersingsmaatregelen. Als u het voortouw neemt, zullen anderen volgen.'

Mooier kunnen wij het niet zeggen.

Bert Blase, burgemeester van Vlaardingen

Frank Koen, burgemeester van Capelle aan den IJssel

Hans Gaillard, burgemeester van Son en Breugel

Hetty Hafkamp, burgemeester van Bergen (Noord-Holland)

Jan Hoekema, burgemeester van Wassenaar

Volg en lees meer over:

Reacties (14)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • wouterfr -
  Ja Victor 23 A inmiddels blijft Amerika in het vuurtje bij Rusland poken door doodgemoedereerd zo dicht mogelijk in omgeving b.v. de Baltische zee zogenaamde oefeningen te doen. Grote heibel als Rusland daartegen ageert, maar wat is Volkel anders dan de Oekraïne? De hoogste NAVO-commandant Scaparrotti,(zal wel van heetgebakerde Italiaanse afkomst zijn), vindt dat president Poetin moet worden gewaarschuwd voor het provoceren van Amerikaanse schepen. Wie provoceert nu wie?
 • ruud volkskrant -
  Je kunt je druk maken over kernwapens..Wat echter in de biologische laboratoria aan levensgevaarlijk spul wordt geproduceerd weet niemand..En dat kan veel makkelijker en goedkoper dan atoombommen..Denk alleen maar aan het Zika virus, dat (waarschijnlijk) niet eens uit een laboratorium komt, maar door Gea is gestrooid, om van die lastige parasieten af te komen..Wat zou het resultaat zijn, als ze dit in een laboratorium in een griepvirus inbouwen??
 • Victor 23A -
  Mooi initiatief, maar de heren vergeten een ding Nederland gaat niet over de amerikaanse kernwapens die op vliegbasis Volkel liggen opgeslagen. Via geheime afspraken met de USA is de vliegbasis feitelijk Amerikaans territorium derhalve beslist de USA over het gebruik daarvan. De USA zal zich dan ook niets aantrekken van een eventueel verbod van Nederland, zij beslist over oorlog en vrede, heel erg eng gezien de status van de USA!
 • Robbie O -
  Ik wil me aansluiten bij Lona7. Het is een beetje een treurig lijstje zonder de grote steden?
 • Nellie -
  Prima initiatief. Waar is de handtekening van Van Gijzel?
 • JJGulik -
  Hoewel het idee mij sympathiek voorkomt is het de vraag of het onderwerp wel voldoende tot het werkterrein van burgemeesters behoort. Bovendien is het aantal van 5 nogal gering en lijkt het te gering om als enige representativiteit onder.de populatie van burgemeesters te kunnen gelden. Ze hadden hun opvatting dus beter op persoonlijke titel kunnen doen met de duidelijke vermelding dat ze zich hier niet als burgemeester uitspraken wat in de praktijk niet eenvoudig geloofwaardig is te maken. Een nationaal verbod is niet verstandig. Dat zou gezien het onderwerp internationaal moeten gebeuren.
 • GB1951 -
  Die B61 kernwapens op Volkel worden bewaakt en onderhouden door Amerikanen. De vraag is of Nederland moet betalen aan de upgrades van die ouwe meuk. Buiten dat, het is de vraag, gezien de primitieve instelling van de Amerikaanse defensie, ze zich hun brute force speeltjes zo maar laten afnemen door de in hun ogen verlichte zielen. Er zijn Amerikanen die denken dat ze WOIII kunnen winnen met beperkte kernwapen inzet. En daar is de B61 zeer geschikt voor qua delivery en instelbare nucleaire uitwerking.
 • TvanO -
  Zoals zovaak met pacifisten, zijn deze schone geesten van de aarde los. De kennis van kernenergie is er nu eenmaal, dat maak je nooit meer ongedaan. We komen nooit, nooit, nooit meer van kernwapens af. Wederzijdse dreiging is vooralsnog de enige manier om te voorkomen dat een avonturier als Putin denkt 'ach, laat ik er eens een paar gooien, kijken hoe ze dan piepen over... (Polen, Baltische staten, Oekraïne, Georgië, vult u maar in)'. Dus: investeer in onze veiligheid, investeer in modernisering!
 • dewitt -
  Burgemeesters laten zich als nuttige idioten voor het karretje spannen van een mantelorganisatie van de SP, de partij die bij het referendum ook al de deur voor Poetin wilde openzetten.
 • Debby T. -
  Het enige land dat kernwapens had en er vrijwillig afstand van heeft gedaan heet Oekraïne. Ik laat het hier maar even bij.