Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteren voor de tweede keer over de koers van de partij.
Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteren voor de tweede keer over de koers van de partij. © ANP

Als PvdA-leden verstandig zijn dan kiezen ze Samsom

De geschiedenis wijst uit dat campagnes meer gewonnen worden op persoonlijke imago's in plaats van op politieke inhoud, schrijft Roderik van Grieken directeur van het Nederlands Debat Instituut. Hij zet daarom zijn kaarten op Samsom.

Zaterdagmiddag was het tweede lijsttrekkersdebat tussen Lodewijk Asscher en Diederik Samsom. Bevestigd werd wat wij eigenlijk vooraf al wisten: inhoudelijk is er geen enkele keuze. Beide mannen streden de afgelopen vier jaar zij aan zij en zijn het eens over het concept-verkiezingsprogramma. En dus moet er gekozen worden op basis van persoonlijke stijl. Asscher roept op tot 'nieuw leiderschap' en claimt dat er 'radicalere keuzes' gemaakt moeten worden. In beide gevallen klinkt het uit zijn mond weinig overtuigend.

Asscher is namelijk geen nieuwe leider; we kennen hem al jaren. Hij is ook niet een persoonlijkheid waar je het begrip 'radicale keuzes' op zou plakken. Veel meer is hij een degelijke bestuurder. In een verkiezingscampagne moet je een insteek kiezen die bij jouw persoon past. De jonge hond Jesse Klaver kan prima over vernieuwing praten en de enthousiaste Mark Rutte kan spreken over 'een gaaf land'. Net zo als Jan Peter Balkenende in zijn tijd kon hameren op 'normen en waarden'. Maar Asscher en 'radicale keuzes' gaan moeilijk samen.

Van hype naar hype

Verkiezingscampagne is tegenwoordig fysieke en mentale topsport

Bij het maken van hun keuze moeten de leden van de PvdA volgens mij zichzelf maar één vraag stellen: 'Wie van de twee is de beste campaigner in de beslissende laatste weken voor de Tweede Kamerverkiezingen?'. Want in deze tijd waarin het electoraat op drift is en we leven van hype naar hype draait alles om de laatste drie weken voor de verkiezingen.

In 2012 steeg de PvdA in het tijdsbestek van een kleine maand van een kansloze 12 zetels in de peilingen naar 38 zetels op de verkiezingsdag. In diezelfde periode halveerde de SP. Het had weinig met de inhoud van het verkiezingsprogramma te maken. Het draaide volledig om de vorm van de lijsttrekker. Een verkiezingscampagne is tegenwoordig fysieke en mentale topsport. Eén ongelukkig interview (Cohen bij NOVA 2010, Roemer bij DWDD 2012), één onhandige opmerking (Balkenende 2010 'U kijkt zo lief') of een te trage reactie op een debattruc (Roemer in 2012 na de opmerking van Rutte 'Ik ben tegen het verhogen van het eigen risico') wordt tientallen keren herhaald en geanalyseerd en achtervolgt je dagenlang. De geschiedenis wijst helaas uit dat campagnes meer gewonnen worden op persoonlijke imago's dan op politieke inhoud.

Met Samsom heb je een bevlogen en bewezen campaigner in huis

Bezeten van politiek

Als je door deze bril naar Samsom en Asscher kijkt zou ik mijn kaarten op Samsom zetten. De beste manier om goed door een campagne heen te komen is er ongelooflijk veel plezier in te hebben en opgewassen te zijn tegen een lawine aan mediaoptredens met, als het even tegenzit, snoeiharde vragen en kritiek van journalisten en tegenstanders. Samsom is bezeten van politiek. Onvermoeibaar gaat hij met zijn rode rozen langs de deuren en gaat hij met zichtbaar plezier in alle windstreken van het land week in week uit het debat aan met partijgenoten en tegenstanders. Hij is ook een slimme campaigner. Zijn 'eerlijke verhaal'-campagne in 2012 gaf hem een perfecte onderscheidende positie tijdens de televisiedebatten. Kortom, met Samsom heb je een bevlogen en bewezen campaigner in huis.

Asscher valt niet echt op tussen de keurige Pechtold en de beschaafde Roemer

Wat zet Asscher daar tegenover? In de peilingen lijkt hij op dit moment meer stemmen te kunnen winnen dan Samsom maar daar zou ik niet al te veel waarde aan hechten. Cohen begon destijds ook met een vliegende start om vervolgens in het heetst van de strijd te sneuvelen. Asscher staat ook niet bekend als iemand die veel plezier haalt uit het flyeren op de markt en het eindeloos discussiëren in rokerige zaaltjes. Gaat hij tijdens de belangrijke televisiedebatten het verschil maken? Hij valt in ieder geval niet echt op tussen de keurige Pechtold en de beschaafde Roemer. En blijft hij staande als hij snoeihard wordt aangepakt door Wilders of geconfronteerd wordt met een geslepen debattruc van Rutte? Het kan goed uitpakken maar een risico is het zeker. Als ik lid was van de PvdA zou ik in ieder geval kiezen voor bewezen passie en ervaring.

Roderik van Grieken is directeur van het Nederlands Debat Instituut.

Volg en lees meer over:

Reacties (46)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Wjager -
  @T. Stolk: Zelf ben ik vrijwilliger geweest bij een voedselbank en wat mij opviel, is dat niet de minima zich daar melden. Want die hebben door inkomensafhankelijke subsidies hun basisbehoeften gedekt. Het is de groep daar net boven en geen recht heeft op toeslagen die een beroep doet op voedselbanken, waaronder veel kleine zelfstandigen. En wat zorg betreft. Er gaat jaarlijks €80 miljard naar de zorg. Dat is een derde deel van onze Rijksbegroting. Dus er gaat heel veel geld naar de zorg, maar het lijkt erop dat dit verkeerd wordt besteed, zoals Fortuijn lang geleden al eens constateerde.
 • Wjager -
  @Spartuijn: Het aantal mensen in de bijstand is zorgelijk, vooral omdat het vaak om groepen gaat (lager opgeleiden, ouderen, allochtonen) die op de arbeidsmarkt lastig bemiddelbaar zijn. Een volgend kabinet moet zich voor deze moeilijk bemiddelbare groep zeker extra inspannen, zodat zij ook mee kunnen in de huidige positieve economische ontwikkeling. Ook ik ben jaloers op miljonairs en vind het oneerlijk, maar een toename van miljonairs heeft ook één positieve kant. Door ons progressieve belastingstelsel betalen miljonairs veel belasting waarmee er weer uitkeringen kunnen worden gefinancierd.
 • Wjager -
  @T. Stolk: Indien het aantrekken van onze economie alleen te maken zou hebben met de koophuizenmarkt, dan zouden slechts bepaalde sectoren hiervan profiteren. Maar onze economie trekt in de volle breedte aan en de werkloosheid daalt nu snel in alle sectoren. Het is wel zo dat nog niet iedereen in gelijke mate profiteert van economische groei. Dat is helaas altijd zo. De snelste weg vooruit, is het krijgen van een baan. Door dalende werkloosheid verminderen vanzelf uitgaven voor uitkeringen en komt er meer belasting binnen. Pas hierna ontstaat ruimte voor verhoging van uitkeringen en pensioenen
 • Beerboeloe -
  @T Stolk: het aantal personen in armoede steeg onder gedoogsteun van Wilders met 25% en daalt tijdens dit kabinet naar verwachtiing met 6%. Bron: Armoede in kaart 2016 SCP. In Nederland zijn de kosten voor langdurige zorg t.o.v. andere landen (veel) hoger, terwijl het aantal 80-plussers gaat verdrievoudigen. Bron CBS: Ontwikkeling en financiering van de zorglasten sinds 2006. Het kabinet sorteert voor op toekomstige veranderingen, terwijl de toename van zorgkosten gelijke tred houdt met die van het vorige kabinet met gedoogsteun van Wilders.
 • T Stolk -
  @Wjager Op mejudice.nl staat een artikel van de hand van Alfred Kleinknecht en Paul de Beer: 'Flexibele arbeid maakt meer kapot dan je lief is' Ik wil u aanmoedigen die te lezen.
 • T Stolk -
  @Wjager Het spijt me maar ik begrijp niet waarom u de situatie in Frankrijk er bijhaalt. De economie van Frankrijk wijkt al jaren erg veel af van die van ons land. Nederland kent al jaren een respectabel overschot op de handelsbalans terwijl de Fransen met een tekort worstelen. De winstgevendheid van de Nederlandse bedrijven is ook gemiddeld aanzienlijk beter. Ik wil u aanmoedigen mijn reactie te lezen over de oorzaak van de 'hogere' Nederlandse economische groei.
 • Hazlo -
  Het enige waar deze links liberale partij v.d Allochtoon ,,verantwoording,, voor heeft genomen is een tsunami van kansarme gelukzoekers en illegalen binnen te halen en met voorrang aan een pardon, woning, uitkering en gratis inboedel te helpen en gelijktijdig alle sociale voorzieningen af te breken en het restant op de stoep van de ruim 400 gemeenten te dumpen waardoor chronisch zieken, bejaarden en gehandicapten van hun hulp verstoken zijn, en wat Samsom en zijn PvdA betreft het zelf maar moeten uitzoeken. Hoog tijd dat de kiezers dit gedrocht de rug toe draaien en op de PVV gaan stemmen!
 • Victor 23A -
  Dhr. Samsom heeft het verborgen neoliberale en rechtse gedachtegoed van de PvdA openbaar gemaakt, dat is wel zijn verdienste. Kiezers die links willen stemmen weten nu dat de PvdA in werkelijkheid geen linkse maar een neoliberale partij is, die met het grootste gemak samen met coalitiepartner VVD de sociale verworvenheden in Nederland tot op de bodem heeft afgebroken. Dat Nederland nu een kapitalistisch land naar Amerikaans voorbeeld is verworden danken we natuurlijk niet alleen aan dhr Samsom, maar ook zijn voorgangers o.a. dhr Kok heeft daar aan meegewerkt al deed hij dat wat heimelijker.
 • Spartuijn -
  "Nederland kent de hoogste economische groei binnen de EU, dalende werkloosheid en stijgende koopkracht voor iedereen"...De economische groei is voornamelijk van boekhoudkundige aard...Nederland heeft er wel het afgelopen jaar 5000 miljonairs bij gekregen...De werkloosheid is alleen middels de statistiek gedaald door de definitie van werkloosheid...De WW periode is sterk verkort waardoor de toestroom tot de bijstand toeneemt...Thans meer dan 450.000 mensen in de bijstand...De koopkracht is voor velen helemaal niet gestegen...M.n. de pensioenen zijn al meer dan 10 jaar bevroren.
 • T Stolk -
  @Wjager Ziekenhuizen blijken operaties uit te moeten stellen door een tekort aan bedden omdat uitbehandelde patiënten niet meer doorgestuurd kunnen worden naar passende verzorgingstehuizen omdat die massaal gesloten zijn. Het bezuinigen op dat soort voorzieningen, de verkorting van de WW-duur en de toename van het aantal voedselbanken toont aan dit dit kabinet bezuinigd over de ruggen van de zwaksten in ons land.