Oudere werklozen demonstreren woensdag 16 september in Den Haag.
Oudere werklozen demonstreren woensdag 16 september in Den Haag. © ANP

Als oudere werkloze ben ik de vernedering zat

Na een carrière in onderwijs en zorg moest hij stoppen met dit werk. Zo'n 150 sollicitaties verder is bijna zestiger Ab van Marle de wanhoop nabij. In deze brief beschrijft hij zijn pogingen de moed erin te houden.

Ik wilde niet afgeschreven worden

Naar aanleiding van het artikel 'Dan maar onzichtbaar solliciteren' (Economie, 16 september) wil ik graag reageren. Ik behoor ook tot de groep oudere werklozen die moeilijk aan het werk komt. Ik ben weliswaar nog net geen 60, maar mij lukt het ook niet.

Na een carrière in de zorg en het onderwijs moest ik in 2013 vanwege gezondheidsproblemen stoppen met dit werk. Omdat ik niet afgeschreven wilde worden heb ik de keuze gemaakt om niet na de ziekte periode het WIA-traject te bewandelen.

Toen ging ik nog van de veronderstelling uit dat het toch mogelijk zou moeten zijn om met twee hbo-opleidingen ergens aan het werk te komen. Na 15 maanden WW en zo'n 150 sollicitaties weet ik wel beter.
Hoewel ik vrijwel 99 procent van de sollicitaties heb gedaan op een lager tot veel lager niveau.

Het UWV heeft in de verplichte cursus 'succesvol naar werk' geadviseerd een LinkedIn account aan te maken. Dit account geeft echter zoveel informatie over mij waardoor het vrijwel onmogelijk is om te dienen als middel om aan werk te komen. Want hoe verklaar je dat er ineens een abrupt einde aan jouw carrière is gekomen. Zonder dan te vermelden dat er sprake was van kanker en depressies vanwege een veel te hoge werkdruk in het verleden.

Verdere vernedering

Soms hoeft het van mij niet meer

Vacatures waar ik nu op solliciteer variëren van lijkverzorger tot chauffeur. Hoewel ik voor het eerste uitermate geschikt zou zijn als ex-verpleegkundige en voor het tweede als ervaren chauffeur die schadeloos heeft gereden, krijg ik altijd de boodschap dat er andere kandidaten zijn die beter in het profiel passen. 

De druk op mij en op alle mensen van ongeveer mijn leeftijd is hoog, er zijn momenten dat ik denk: van mij hoeft het niet meer. Toch moet ik mij voor elke functie als zeer enthousiast blijven presenteren, als een levenslustig en voor mijn leeftijd jong persoon, en verder zo hip als maar gewenst is. Het contrast is groot met de werkelijkheid.

Ik heb al lang het gevoel er niet meer bij te horen, ik heb problemen om de eindjes aan elkaar te knopen, de moed er in te houden, mijn zelfrespect in stand te houden. Uit gesprekken met leeftijdsgenoten, met en zonder gezondheidsproblemen, in WW of bijstand weet ik dat deze onderwerpen ook bij hen spelen.

Maar wat ik en anderen die wel meer dan 40 jaar de stront voor een ander te hebben opgeruimd en hun kroost heb geprobeerd iets bij te brengen, nu te horen krijg van dit kabinet is, dat de werkende er financieel op vooruit gaat.

Het beetje geld interesseert mij niets maar ik ben wel zeer gevoelig voor de verdere vernedering van mijn leeftijdsgroep en ouder. Werklozen en bijstandsgerechtigden die er tijdens de crisis niet zelf voor hebben gekozen om er uit te vliegen op hun werk, worden daarvoor wel gestraft. En dan natuurlijk de ouderen met aow die weinig kans hebben op verbetering. Met ons kun je alles maken.

Ab van Marle, Oosterbeek

Volg en lees meer over:

Reacties (46)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • wol405 -
  Beste Heer van Marle Mijn complimenten (en steun) voor uw artikel in de Volkskrant. Ik ben nu gepensioneerd maar ik kan me het gevoel van totale vernedering nog goed herinneren.
 • Kunstofkitsch -
  @ Joop: Wellicht gaan werkgevers daarvan ook (naast onterechte negatieve kwalificaties mbt ouderen: vaker/langer ziek; niet flexibel; vakkennis niet bijgehouden) uit. Daarom: opdracht aan secretaresse/Afd. P&O/HRM: schrift. sollicitanten met geboortedatum, ouder dan X jaar, afwijzen; brieven worden niet gelezen, dus ook niet als iem. schrijft tegen minimumloon te willen werken. Bovendien kan ook dat weer negatief worden uitgelegd: "Die vindt zichzelf kennelijk al zo weinig waard; van hem/haar hoeven wij dus (ook) geen hoge pet op te hebben. Zonder relevant netwerk blijven 45plussers werkloos.
 • R1981 -
  Waarom hebben wij een economisch systeem wat afhankelijk is van vraag en aanbod? Waarom moet de werkgelegenheid komen van vraag en aanbod? Wordt het gewoon niet eens tijd dat wij een totaal ander economisch systeem krijgen? In plaats van pieken en dalen, pieken en dalen jaar en jaar uit.Ik ben klaar met dit economische systeem en ben klaar met het neoliberalisme. Ook ben ik helemaal klaar met VVD, D66, PVDA en CDA.
 • R1981 -
  @A. Zwijnenburg, vanaf 50 jaar telt vermogen niet meer voor bijstandsuitkering. Dus jullie kunnen gewoon in jullie huis blijven wonen.
 • Alberto -
  Wanneer ik naar die foto boven dit artikel kijk is mijn reactie: "Achter de geraniums beste mensen, werkgevers zijn geen sociale instelling".
 • Nellie -
  Werklozen van boven de 50 dwingen te blijven solliciteren op banen die ze nooit zullen krijgen is niet minder dan pervers. Geef die mensen een basisinkomen en de vrijheid zelf te proberen links en rechts wat bij te verdienen.
 • Wjager -
  @Kink5: Dat klopt niet. Ik werk zelf in een klein bedrijf en zie daar helemaal geen voordelen van kabinetsbeleid. Het accent lag op nivellering, niet op het creeëren van arbeidsplaatsen. De afgelopen jaren zag ik alleen maar meer regels die het lastiger maken om mensen in dient te nemen. Maar in de laatste Troonrede zie ik wel een kentering. Doordat de lasten op het in dienst nemen van mensen worden verlaagd, kunnen bedrijven meer mensen in dienst nemen. Ik pleit ervoor om ook ouderen hiervan te laten profiteren. Misschien is hun productiviteit iets lager, maar hun ervaring is veel hoger.
 • jevers -
  Hetgeen de regering/partijen hervormingen noemen zijn altijd botte bijl bezuinigingen en anders niet. Tot 67 werkloos zijn is voor het bedrijfsleven en de staat goedkoper dan met 65 met pensioen gaan. Dat is het enige dat telt. Het geld dat afgepakt is van de zorg, van gehandicapten en chronisch zieken wordt kado gegeven aan de werkenden, die gezond zijn en al geld genoeg hebben om van rond te komen. We moeten andere partijen gaan stemmen. De dreiging van de vergrijzende maatschappij. We zijn kennelijk met veel. Dus massaal 50 plus stemmen als protest. Of SP of GL.
 • kortdoordebocht -
  Een paar adviezen voor dhr. Van Marle en vele anderen. Ga eerst in het bos je waardigheid begraven. Dan stap je als je terug bent makkelijker over je fatsoen heen. Leef zeer zuinig en weersta alle verleidingen van de reclame. Ga brutaal te werk met afdwingen als je iets koopt(de regering knijpt jou ook uit).Als je iets aanschaft,nodig honderd bedrijven uit om offertes te maken. Laat ze tien keer terugbellen en deel ze mede dat ze nog wel in de race zitten. Tenslotte, leer liegen dat het gedrukt staat. Ik ken iemand op een hoge positie die hiermee een wereldbaan heeft gekregen. Veel succes.
 • stephen hughes -
  Helemaal met U dens, me meneer, daarom ben ik teruggekomen naar GB. Fout. Hier nog erger. Stephen