Genitale verminking reguleren omdat het toch wel gebeurt? Merkwaardige logica, vindt Elma Drayer.
Genitale verminking reguleren omdat het toch wel gebeurt? Merkwaardige logica, vindt Elma Drayer. © EPA

Alle begrip voor islamitisch geïnspireerde misogynie

Column Elma Drayer

Was dat even tegen het zere been. Bij de presentatie van het boek Heilige identiteiten van Machteld Zee beklaagde sociologe Jolande Withuis zich over medefeministen die zich uitputten in het 'vergoelijken van wandaden gebaseerd op de islam'. In haar speech, maandag afgedrukt op deze pagina's, gaf ze treffende voorbeelden.

Ze gingen van Ayaan Hirsi Ali die destijds nauwelijks feministische steun kreeg in haar strijd tegen islamitisch geïnspireerde vrouwenhaat tot een Utrechtse hoogleraar Kunst, Cultuur en Diversiteit die recentelijk pleitte voor een verbod op naaktafbeeldingen in de publieke ruimte 'met als argument dat iedereen zich in onze multiculturele samenleving thuis moet voelen'.

Reacties (4)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Heraclitus -
  Lieve Elma, Mag ik zeggen dat ik niet kan vatten waar de al dan niet feministische dames Machteld Zee (1) en Jolande Withuis (2) het over hebben? Naar ik begrijp, klaagt mevrouw 1 over door "links" gefaciliteerde vrouwenonderdrukking door islamitische mannen en vindt mevrouw 2 dat onterecht. Mevrouw 1 heeft wel een boekje te verkopen, zijnde Heilige identiteiten.
 • Magnif -
  Prima stuk: wel de volgende aanvulling: ook mannenhaat in de vorm van besnijdenis dient consequent bestreden te worden!
 • koolhydraten. -
  Prima Elma, ga zo door. Want het zou me niet verbazen als in het kader van de mensenrechten, clitorectomie als onderdeel van diversiteit, gelegaliseerd wordt.
 • Giordano Bruno -
  Maar professor Edien Bartels, collega en naast medewerker van dr. Martijn de Koning ook bekend als Dr. Kromzwaard vanwege zijn goede banden met jihadisten, heeft het NIET gedaan hoor. Schrijft ze zelf vandaag in de Volkskrant. Het was alleen maar Anja Meulenbelt.