Leerwerkloket op het UWV Werkplein in Den Haag
Leerwerkloket op het UWV Werkplein in Den Haag © ANP

50-plussers zijn niet bij voorbaat kansloos

Veel media, waaronder de Volkskrant, hebben aandacht voor werkzoekende 50-plussers. Terecht, want te veel vakkundige, enthousiaste en ervaren mensen staan op dit moment langs de kant. Terwijl ze nog tien, twaalf of zeventien jaar een belangrijke bijdrage kunnen, willen en ook moeten leveren aan onze maatschappij.


Velen heb ik de afgelopen twee jaar ontmoet in mijn functie bij UWV: loodgieters, managers, it'ers, thuiszorgmedewerkers en onderwijzers die tot volle tevredenheid functioneerden en na ontslag, vaak om economische redenen, in de praktijk opeens 'te oud' blijken te zijn voor een soortgelijke of andere baan. Stuk voor stuk gemotiveerde en vakbekwame professionals die liever vandaag dan morgen weer aan het werk gaan.

Wat mij stoort in de berichtgeving is dat er een beeld wordt geschetst alsof mensen van boven de 50 volkomen kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Dat doet geen recht aan de feiten. Dit jaar hebben al ruim 47duizend 50-plussers vanuit de WW werk gevonden, dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs meer dan twee jaar geleden.

Feit is wel dat werkzoekende 50-plussers veel meer moeite hebben om weer aan het werk te komen dan de jongere generaties. Daarom zijn er voor hen extra middelen, zoals subsidie voor een opleiding (scholingsvoucher) en de training 'Succesvol naar werk'. Velen zijn sceptisch als zij beginnen met deze netwerktraining, en dat is begrijpelijk, want wat kun je als man/vrouw met jarenlange werkervaring op zo'n training nog leren, maar zij zijn vaak zeer positief na de serie bijeenkomsten.

Dus 50-plussers: het is echt niet gemakkelijk om weer aan de slag te komen, maar zeker geen kansloze missie

Hier heb ik veel voorbeelden van gezien. Het wordt ook onderstreept door de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek dat een onafhankelijk bureau onlangs uitvoerde. Deelnemers waarderen de training gemiddeld met een 7,5.

Niet alleen doet de berichtgeving geen recht aan de werkelijkheid, het is ook bijzonder demotiverend voor de mensen die zich inspannen weer aan het werk te komen. Daarom wil ik de 200duizend mensen die op dit moment vanuit de WW een baan zoeken een hart onder riem steken. Want er zijn gelukkig ook veel 50-plussers die werkgevers tegenkomen die wél open staan voor de kennis en ervaring die hij of zij meebrengt. Die kijken naar capaciteiten en niet naar leeftijd.

Dus 50-plussers: het is echt niet gemakkelijk om weer aan de slag te komen, maar zeker geen kansloze missie. Geef de moed niet op, blijf netwerken, wees trots op je kwaliteiten en draag dat uit.

En werkgever: doe uzelf, uw organisatie en deze werkzoekenden niet te kort. Schrijf de 'oudere kandidaat' niet bij voorbaat af en ga het gesprek aan. Misschien bent u spekkoper!

Volg en lees meer over:

Reacties (29)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Theofiel Boemerang -
  Het UWV doet goed werk als uitkeringsinstantie, maar ik betwijfel of hun inspanningen om werkelozen aan het werk te krijgen erg veel nut hebben. Zelf heb ik als oudere recentelijk nog ander werk gevonden, maar dat was zonder UWV ook wel voor elkaar gekomen. Hoe men een sollicitatiebrief schrijft, dat je beleefd moet zijn en op tijd moet komen, dat was mij op mijn zestigste, vreemd genoeg, al wel bekend.
 • winfried1611 -
  50+ werkzoekenden maken zeker kans op een baan. Of dit echter de verdienste is van het UWV? Eerder hun eigen verdienste! Velen hebben het UWV als een remmende en niet stimulerend organisatie ervaren bij het zoeken naar werk. De berichtgeving daarover bevestigen dat beeld. Het UWV doet er goed aan zichzelf een spiegel voor te houden m.b.t. hun inhoudelijke beleid. Misschien moeten zij zich beperken tot de uitkeringen en het coachen en ondersteunen bij het zoeken naar werk overlaten aan professionals die vakkundig maatwerk leveren. Voorkomt een onnodig lange periode in de WW.
 • Rory Gallagher -
  UWV helpt mensen aan het werk?? Dacht het niet. Je wordt gewoon gedwongen om te soliciteren op soms de meest absurde niet-gematchte advertenties. UWV is een last!
 • Kunstofkitsch -
  Tegenwoordig is 12 u./wk betaald werk al 'n "baan" (of is 't al 8 u./wk?). Ook zulke tijdelijke pulp-klussen via 'n uitzendbureau zijn dat; die verwerven werklozen dus zelf, ZONDER hulp - v.d. wal in de sloot - van 't UWV en/of door 't UWV betaalde stompzinnige "trainingen" door comm. reïntegr.-bureaus ad 5.000-10.000 euro per werkloze! Slechts van 'n topbaan van 12 u./wk kun je rondkomen. Netwerken is niet: op de bonnefooi op bedrijven afstappen, ook als die geen vacatures publiceren, in de hoop iemand te spreken die passende latente vacatures te vergeven heeft; de receptie = het eindstation!
 • Magnif -
  @Tuky de Winter: ik heb inderdaad gezwijnd want ik kreeg in 2003 op mijn 53e nog een keurige uitkering volgens de kantonrechtersregeling. Nu de linkse partijen de verzorgingsstaat vakkundig om zeep hebben geholpen wordt het hoog tijd dat er in NL een linkse partij wordt opgericht van het type 'in gelul kan je niet wonen'. Helaas is Roemer te lief en voor het ruige werk...
 • i10756 -
  Voor alle duidelijkheid: UWV helpt niemand aan werk. Reageren op een vacature, voeren van sollicitatiegesprekken, afsluiten van een arbeidsovereenkomst is de verantwoordelijkheid c.q. het risico van een werkzoekende. Als je tijdelijk werk vindt (2 weken, 3 of 6 maanden), ben je in de UWV-statistieken niet langer werkloos. Als je daarna weer WW aanvraagt, krijg je 70 procent van het laatstverdiende salaris. Als dat heel slecht betaald werk was, betekent dat dat je een lagere uitkering krijgt dan je had. Herhaal dat proces een aantal keren en je kunt je vaste lasten niet meer betalen.
 • sunsmartje -
  Het enige wat kan helpen is de werkgeverskosten geheel afschaffen en ook de belasting voor een 55 + er , Ik weet niet wat goedkoper is dit idee of om iemand in de ww of bijstand te laten lopen ,dat kost de overheid ook geld ,plus alle toeslagen die ze dan moeten betalen omdat je inkomen te laag is ,zoals bijvoorbeeld huurtoeslag ,zorgtoeslag etc
 • Gerrit Meester -
  Een paar jaar geleden wees de Belastingdienst- NB een overheidsinstelling!- oudere werknemers de deur om plaats te maken voor jongeren. Als de overheid al zo'n signaal afgeeft hoef je niet te verwachten dat andere werkgevers anders zullen handelen. Ik moet helaas constateren dat Betsie Gerrits in een wolkenkuckucksheim leeft.
 • WTJGM -
  Ik ken iemand die op ca. 50-jarige leeftijd door ernstige rugklachten werd geveld, geen meter meer kon lopen, en door UWV voor slechts 55% arbeidsongeschikt werd verklaard, waar 100% voor de hand lag. Voor de resterende 45% kwam de denkers van UWV met o.a. een baan als postbesteller... Het misplaatste optimisme van mevr. Betsie heeft alles weg van wensdenken, mar ik vrees toch echt dat de praktijk voor 50-plussers vrijwel geen baan oplevert. Dat wordt namelijk bepaald door werkgevers, en die gaan per definitie voor het Veronica-gevoel, dus jong, snel en dynamisch.
 • Neeltje Makreel -
  50plus kunnen in middelgrote en grotere bedrijven en organisaties weldegelijk substantieel van waarde zijn. Bij leidinggevende functie goed tegenwicht vormen voor de jonge honden managers , bij het midden kader een brugfunctie vervullen en de lagere functies, voorman ,trainer on the job en intermediair voor divers personeel en leiding. Natuurlijk zijn er digitale ontwikkelingen. Bijscholen kan ook na vijftig. Overheid kan hier toe subsidiëren