Gezin geniet van vrije tijd.Foto
Gezin geniet van vrije tijd.Foto © Marcel van den Bergh / de Volkskrant

'Vrouwen worden niet ongelijk beloond'

De brieven van 3 maart

De brieven van donderdag 3 maart 2016.

Brief van de dag: Vrouwen worden niet ongelijk beloond

Reken af met de ongelijke beloning van vrouwen, zegt Keklik Yücel. Dat is een loffelijk streven. Discriminatie moeten we niet hebben. Maar laten we even beter kijken voordat we enthousiast werkgevers aan de schandpaal nagelen. 25 procent van de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door het gekozen beroep: vrouwen werken meer dan gemiddeld in sectoren met een lagere beloning. Een jonge man en een jonge vrouw die met dezelfde opleiding en dezelfde ervaring gaan werken bij dezelfde werkgever in dezelfde baan, verdienen precies hetzelfde. Het verschil treedt vooral later op.

Vrouwen betalen een prijs voor hun voorkeur voor samenwerken in plaats van in bonusgerichte competitie, maar ze betalen vooral voor flexibiliteit. Meer tijd is minder geld en loopbaanachterstanden laten zich niet makkelijk inlopen. Uit onderzoek van vergelijkingssite Glassdoor blijkt dat 70 procent van de vrouwen (en 77 procent van de mannen) het beloningsverschil niet eens in de gaten heeft.

Omdat ze het niet willen zien óf omdat het ze niet (genoeg) interesseert. Er staan immers voordelen tegenover: werken op je eigen voorwaarden en met tijd en ruimte voor andere dingen. Dat is óók waardevol, al worden dergelijke 'opbrengsten' niet in geld uitgedrukt.

Annemarie Stel, Leiden

Groene Draeck

Tjonge wat een onzin, die kosten voor de Groene Draeck. Ik ben beroepsmatig matroos en vaar op diverse schepen, waaronder een prima sleepboot uit 1938, en daar is bij mijn weten nóóit sprake geweest van het vernieuwen van spanten of het interieur.

Dat interieur bestaat gewoon uit wat rommelig parket en dito triplex betimmering, een schattig Gamma-keukentje op poppenhuisformaat en heeft een Caterpillarmotor die een miljoen uren probleemloos draait en niet om de vijf jaar uitgebouwd is geweest. Kortom dit schip, met ongeveer dezelfde maten als die Draeck, is blijkbaar van een veel betere kwaliteit. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat iemand de boel aan het oplichten is.

Duco de Klonia, Bierum

Britse steun?

Verliest Nederland bij een Brexit een waardevol bondgenoot binnen de EU? Twee man fietsen op een tandem moeizaam helling op naar de top. De fietser aan het stuur trapt zich in het zweet. Zijn maat achter hem zit ontspannen van de omgeving te genieten. Dan springt die achterste fietser opeens van de tandem. Hij roept: 'Je mag mij wel bedanken voor mijn hulp. Als ik niet de hele tijd geremd had, waren wij vast achteruit gereden.'

Pieter van der Hoeven, Heemstede

Pilotenleningen

ABN Amro heeft veel te laat opgemerkt dat er in de luchtvaart een race naar de bodem plaatsvindt

Ik was erg blij te horen dat ABN Amro stopt met de pilotenleningen. Maar het blijft onbegrijpelijk dat de bank er nog zo lang mee is doorgegaan. Het onderzoek uit 2013 waarnaar u in uw artikel verwijst, heb ik uitgevoerd onder een representatieve groep werkloze piloten. De resultaten waren schokkend, maar het hoofd 'Particuliere Kredieten' van de ABN Amro was niet onder de indruk. Zij noemde piloten 'een interessante doelgroep die de bank graag tot hun pensioen begeleidt'. Ze zei niet bekend te zijn met de lage salarissen bij buitenlandse luchtvaartmaatschappijen waar Nederlandse piloten vaak terechtkomen. De bank is zelfs nog een stap verder gegaan en heeft werkloze piloten nieuwe leningen verstrekt voor zogenoemde pay-to-fly-trajecten. Sommige buitenlandse airlines vragen forse bedragen voor een stoel in de cockpit, vaak zonder dat er een deugdelijk contract of goed salaris tegenover staat. Piloten die deze extra lening kregen, zijn hier in de meeste gevallen niet mee geholpen. Leningen van twee ton zijn niet af te lossen op basis van een pilotensalaris van 2.000 euro bruto. Veel werkloze piloten hebben hun brevet uit kostenoverwegingen laten verlopen; anderen zijn bij de afdeling Bijzonder Beheer of in de schuldsanering beland.

ABN Amro heeft veel te laat opgemerkt dat er in de luchtvaart een race naar de bodem plaatsvindt, en is aan jonge mensen met een droom leningen blijven verstrekken op basis van een toekomstig inkomen. Dat is overkreditering. Het zou de bank sieren om nu een oplossing te vinden voor de grote groep piloten, met en zonder baan in de cockpit, die hun lening niet kan aflossen.

Nienke Groenendijk, Soest

Vermogensongelijkheid

'Het kapitaal is nu helemaal de baas' zei natuurkundige Jan Terlouw (+) en adstrueerde: 'In Amerika bezit nu 1 procent van de bevolking de helft van het nationaal inkomen.' Hier verwart hij een stroomgrootheid (inkomen) met een voorraadgrootheid (vermogen). De top van 1 procent verdient 20 procent van het nationaal inkomen en bezit de helft van het vermogen. Omdat Terlouw mij aardig lijkt, liet ik zijn faux pas passeren, maar ik lees hoe dit misverstand een eigen leven gaat leiden.

Economisch geograaf Ton van Rietbergen leest Arnon Grunberg (+) die het kapitalisme prijst de les: 'Toch ken ik geen enkele andere econoom die de huidige ongelijkheid in de VS waarbij 50 procent van het nationale inkomen bij de befaamde bovenste 1 procent terecht komt, als zinnig ziet'

En als genadeslag: 'En als zelfs topbelegger Warren Buffet zich afvraagt waarom hij minder belasting betaalt dan zijn secretaresse, zou ook Grunberg moeten zien dat het hier geen geloof in de ongelijkheid maar feiten betreft.' Beleefd beveel ik de heren Terlouw en Van Rietbergen aan kennis te nemen van het persbericht van het CBS 'Vermogensongelijkheid in 2014 niet verder toegenomen' van 15 december j.l. en de bijgevoegde ongelijkheidsstatistieken.

Thijs ten Raa, Amsterdam

Volg en lees meer over:

Reacties (7)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Gerard Velthuis -
  Eindelijk word er eens iets verstandigs gezegd over het zogeheten loonkloof. Vrouwen worden niet gediscrimineerd , maar het is bijna volledig te verklaren door andere factoren (keuzes die vrouwen zelf maken). Het loonkloof word berekend door een steekproef ! te nemen en het gemiddelde / (eigenlijk de mediaan) ! van het salaris van een groep mannen en een groep vrouwen te vergelijken. Dan zie je een verschil van 18% o.i.d, en feministen verklaren dan gelijk dat vrouwen structureel gediscrimineerd worden, en 18% minder verdienen voor soortgelijke banen / functies (!) , nota bene.
 • Déesse-en-France -
  De kop is hartstikke misleidend. Het lijkt nu net alsof er niets aan de hand is qua gelijke beloning. Vreemd.
 • geen naam -
  Werkende vrouwen zouden moeten weigeren, gewoon weigeren, om al die andere verzorgende taken ook (gratis) te doen. Ogenblikkelijk zal worden aangevoerd dat dat niet kan, de kinderen, de ouders, etc etc, maar als vrouwen gewoon volhouden, komt er wel een andere oplossing. En een beter salaris. Maar solidariteit onder vrouwen heb ik (vrouw, 40 jaar fulltime gewerkt met kind en zonder man) nog nooit gezien.
 • wh.k -
  Als aanvulling op Robbert1238 In een land als Nederland is het merendeel van de banen bij (semi-)overheid en grote bedrijven met CAO's, vaste salaris schalen per baan, uren en ervaring, etc. Dan zouden vrouwen alleen minder dan mannen kunnen verdienen (in Euro/dag) voor eenzelfde baan als veel werkgevers zich niet aan die regels zou houden. Dat lijkt me tamelijk onwaarschijnlijk en onmogelijk.... Dus graag correct corrigeren en alleen vergelijken op salaris in Euro per uur per baan
 • Petero -
  Hoog opgeleide vrouwen verdienen veelal prima. Beroepsmatig heb ik veel te maken met pr-medewerkers en vrouwen vormen daar veruit de meerderheid. Geef een bedrijf of instelling eens ongelijk; een leuke vrouw op je pr-afdeling of in de journalistiek krijgt veel meer voor elkaar dan een man van (onbe-)middelbare leeftijd.
 • Robbert1238 -
  Prima stuk van Annemarie Stel, dat de spijker op zijn kop slaat. Als je corrigeert voor opleiding, ervaring, branche, fulltime/parttime, etc. - blijken er nauwelijks of geen beloningsverschillen te zijn tussen mannen en vrouwen. NB, uiteraard moet gelijk werk gelijk beloond worden.Maar de crux is het woord "gelijk". In de beloningsdiscussie wordt doorgaans niet gecorrigeerd voor bovengenoemde verschillen en vergelijk je dus appels met peren.
 • Hester M -
  "Vrouwen betalen een prijs voor flexibiliteit. Voordelen: werken op eigen voorwaarden, met tijd en ruimte voor andere dingen." Ik: Vrouwen betalen een prijs voor het feit dat er ook voor anderen gezorgd wordt, kinderen, ouders, zieken. Meer tijd buiten het betaalde arbeidsproces betekent minder maatschappelijke waarde. De ervaring, die in deze onbetaalde zorg wordt opgedaan, telt bovendien niet als relevante werkervaring, terwijl daar dikwijls juist essentiële sociale en organisatorische competenties worden ontwikkeld. Dit is een pijnlijke onderwaardering van wat veel vrouwen bijdragen.