'Social design' als wonderolie tegen vechtscheidingen

Margriet Oostveen in Hoofddorp

Hoe Justitie 'social design' inzet tegen vechtscheidingen.

A is kind uit de gegoede middenklasse: gepromoveerd, rationeel en succesvol. Ook begonnen zijn ouders bijna dertig jaar geleden een langdurige vechtscheiding. Rond zijn 10de was het niet ongebruikelijk dat hij tot diep in de nacht met zijn moeder haar angsten besprak. Zijn vader had drie advocaten, zijn moeder ontwikkelde achtervolgingswaan.

Ik ontmoette A. vorige week in Hoofddorp bij een door het ministerie van Justitie georganiseerde 'inspiratiebijeenkomst' met de ontzettende naam 'Divorce Challenge'. Bijeenkomst en naam danken we aan een motie van het PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Burgers en organisaties moeten 'uitgedaagd worden' om met oplossingen te komen om het aantal vechtscheidingen te halveren.

Reacties (2)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
  • Barometer -
    NL verdrinkt in het vrijblijvende vakjargon van 'social engineers'. Dat jargon wordt alleen door hoogopgeleiden begrepen, maar die zitten daarop niet of veel minder dan laagopgeleiden te wachten. Het is een duidelijk teken van fatalisme en machteloosheid. Die wordt in stand gehouden door de NL cultuur van toegeeflijkheid, weg subsidieren van problemen en emo-cultuur. Wanneer nemen sociale wetenschappers nu eindelijk eens afstand van de opvattingen van de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw? Een periodieke APK keuring van het huwelijk. Hoe verzin je het.
  • Hester Macrander -
    Wat pijnlijk, deze blijkbaar ongeleide bijeenkomst. Dit illustreert de essentie: geen adequate leiding bij dergelijke pijnlijke conflicten. Iedereen kan een bordje 'mediator' op de deur spijkeren, een keurmerk van een organisatie (MfN) zegt nog niets. Mijn ervaring: machteloze relatietherapeuten en oppervlakkige mediators maken alles erger. Positieve ervaring: de combinatie van Nonviolent Communicatie met mediation doet wonderen. Daar komt veel kennis en persoonlijke ontwikkeling bij kijken. Dan moeten er eisen gesteld worden aan psychologische kennis en gespreksvaardigheden van mediators.