Paula Anguita: 'Als je oude boeken te koop zet, word je gekort.'
Paula Anguita: 'Als je oude boeken te koop zet, word je gekort.' © .

'Niet ambtenaren zijn onze vijand, het is die Participatiewet'

Toine Heijmans in Tilburg

Controle is goed, vertrouwen is beter.

Gratis geld, dát is een lekkere term. Die maakt meteen een hoop instantwoede wakker. Wie krijgt hier gratis geld, en waarom krijg ik het niet? Voor je het weet maakt iedereen zich weer druk , terwijl het in werkelijkheid ergens anders over gaat. Dat is de makke van elke leus: zodra je hem goed bekijkt vallen de letters omgekeerd op de grond.

In Tilburg hebben ze een 'vertrouwensexperiment' bedacht, geen lekkere term, maar het dekt wel de lading. Ze willen bijstandstrekkers hun vrijheid teruggeven: geen verplichte sollicitaties meer, geen strafkortingen, geen tegenprestaties (straten vegen, dozen vouwen, want gratis geld bestaat niet).

Reacties (4)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Zoompje21 -
  > Daar komt nog dat er in Nederland rond de 100.000 onvervulde vacatures staan; een hoop mensen voldoet niet DIRECT aan deze kwalificaties voor dit werk maar wel na omscholing. Uiteindelijk levert een baan met een salaris van 2000 euro meer op voor de schatkist dan die 1500 bruto van een bijstand uitkering. Maar goed dat is helaas in de hoofden van de makers van deze wet nog niet door gedrongen¿. Korte termijn visies hebben nog nooit gewerkt.
 • Zoompje21 -
  Waar het om gaat in Nederland is inderdaad niet mensen bestempelen als minder waardig maar ze zodanig te zien motiveren dat ze weer de toekomst positief zien. Dit motiveren kan alleen als je duidelijker perspectief en een route naar werk bied. Nu is het enkel controleren van heb je gesolliciteerd en hoeveel? Geen enkel advies op basis van iemands vaardigheden. Participeren is zeker geen slecht middel echter moet het wel op maat van iemand vaardigheden.
 • HerrieHeerlen -
  Inplaats van de uitkerings afhankelijken op de huid te zitten en daarmee over een kam te scheren alsof elk van hen onwerkwillig, lui en tevreden is, lijkt het mij beter om te zorgen dat er passende banen zijn en dat er meer inspanning door instanties wordt gedaan. Meer persoonlijk contact ipv internet inschrijven, berichtenbox etc.
 • Jan1961 -
  Het is eigenlijk zo simpel, de overheid, lees maar Den Haag, ziet de werkloze als een profiterende niksnut, die er alles aan doet om niet te hoeven werken, en op slinkse wegen probeert de boel te belazeren. Er is een overbekend spreekwoord, Zoals de Waard is vertrouwd Hij zijn Gasten. De overheid moet zich eens flink achter de oren krabben, want hij overgrote deel van de baanlozen wil graag, heel graag aan het werk, en zit niet te wachten op allerlei intimiderende controles