Conchita Wurst die het nummer Rise like a phoenix ten gehore brengt tijdens het Eurovisie Songfestival vorig jaar.
Conchita Wurst die het nummer Rise like a phoenix ten gehore brengt tijdens het Eurovisie Songfestival vorig jaar. © AP

'Nichten zitten primair in de showbizz uit lijfsbehoud'

De brieven van 13 mei

De ingezonden brieven van vrijdag 13 mei.

Homo's en het Songfestival

Het verrukkelijke nichtenbabbelstuk van Haroon Ali over de populariteit van het Eurovisiesongfestival (V, 12 mei) heeft bij ons thuis tijdens het punniken de emoties hoog doen oplaaien. Allereerst dachten we natuurlijk: als die Haroon net zo'n lekker ding is als de manier waarop hij gewichtig over iets onbelangrijks kletst, mag hij fijn bij ons komen stofzuigen en de vloeren dweilen met alleen een schortje vóór, want we beginnen intussen oud te worden (71 en 64) en hebben graag meedogenloze jongemannen om ons heen die ons het zware werk uit handen nemen. Nu, hij mag dus solliciteren als het werk bij de krant hem niet genoeg oplevert.

Homo's en het Songfestival

Nichten zitten primair in de showbizz uit lijfsbehoud

André Voskuijl en Wouter van Oorschot

Het verrukkelijke nichtenbabbelstuk van Haroon Ali over de populariteit van het Eurovisiesongfestival (V, 12 mei) heeft bij ons thuis tijdens het punniken de emoties hoog doen oplaaien. Allereerst dachten we natuurlijk: als die Haroon net zo'n lekker ding is als de manier waarop hij gewichtig over iets onbelangrijks kletst, mag hij fijn bij ons komen stofzuigen en de vloeren dweilen met alleen een schortje vóór, want we beginnen intussen oud te worden (71 en 64) en hebben graag meedogenloze jongemannen om ons heen die ons het zware werk uit handen nemen. Nu, hij mag dus solliciteren als het werk bij de krant hem niet genoeg oplevert.

Maar nu zijn babbelstuk zelf. Daar gooien we even een valsenichtenreactie tegenaan.

Homoseksuelen zijn van oudsher oververtegenwoordigd in de dienstverlening, diplomatie en de showbusiness. Over de eerste twee 'takken van sport' een andere keer. In de showbizz maken zij meestal furore in grappenmakers- en paljasrollen (Geer en Goor, André van Duin, Paul de Leeuw é toeti kwanti of hoe schrijf je dat, het schijnt een operaterm te zijn). De reden daarvoor is heel eenvoudig: als je erin slaagt om Hetero-Jan met de pet aan het lachen te krijgen, voorkom je dat hij je in elkaar kan slaan want je ontneemt hem de controle over zijn agressieve driften, zodat jij tijd hebt om aan hem te ontsnappen. Nichten zitten dus primair in de showbizz uit lijfsbehoud.

Maar de verklaring voor de populariteit van het Eurovisiesongfestival bij veel homo's is een stuk eenvoudiger en kan in één samenvattende observatie worden afgedaan. Zij waarderen het vooral, omdat zij hun homoseksualiteit nog steeds onvoldoende hebben aanvaard. Zij moeten daarom steeds opnieuw terugvallen op de paljasserij, het goud en glitter, geschetter, bombast en de muzikale wan-smaak waarmee zij Hetero-Jan met de pet hebben leren te behagen in plaats van zichzelf te ontwikkelen tot evenwichtige persoonlijkheden voor wie hun seksuele geaardheid maar bijzaak is.

Meer is het niet.

André Voskuijl, Wouter van Oorschot, Amsterdam

Gratis kinderopvang? Dom plan

In de Volkskrant van woensdag (O&D, 11 mei) vraagt Kathalijne Buitenweg waarom kinderopvang geen publieke voorziening is zoals de basisschool.

Kinderen tussen de 5 en 18 jaar zijn wettelijk verplicht naar school te gaan. De basisschool kent een onderwijsinspectie die dit controleert. Als de kinderopvang gratis is, betaalt de overheid voor kinderen die niet worden gebracht. Het is nu al een publiek geheim dat ouders hun kinderen uren eerder van de voorschool halen in de middag. Omdat de basisschool eerder uitgaat dan de voorschool. De overheid betaalt voor uren die niet worden afgenomen. Daarnaast verdwijnen deze kinderen als doelgroep onder de radar, want de kinderopvang krijgt er geld voor, maar het kind komt niet.

Als er gratis kinderopvang komt, moet er ook een Kinderopvanginspectie komen die controleert of het kind er ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Tot slot vraag ik me af waarom we met publiek geld, twee dagen kinderopvang moeten betalen voor kinderen van ouders die meer verdienen dan een ton per jaar? Gratis kinderopvang, dom plan. Gewoon ouderbijdrage betalen. Als de ouder ervoor moet betalen, hecht de ouder er ook waarde aan.

Mirjam Munnecom, Amsterdam directeur Chikuba

Niet alleen gebrek aan veren

Het blijft merkwaardig hoe één zinnetje jarenlang een politieke discussie blijft beïnvloeden: het afschudden van de ideologische veren (O&D, 12 mei).

Lezing van de Den Uyl-rede van Kok uit 1995 leert dat Kok ook juist de nadruk legt op de tegenstelling tussen de liberale visie, die de publieke sector wil minimaliseren, en de sociaaldemocratische waarin een actieve publieke sector zich op vele terreinen mag bewegen. Kok noemt dan onderwijs, gezondheidszorg, sociale zekerheid, economie en kennis.

Het doet recht aan de discussie over de koers van de PvdA dat ook deze opvattingen van Kok doorklinken en niet steeds uit den treure de nadruk wordt gelegd op het gebrek aan ideologische veren.

Carel Zuil, Groningen

Vervelende betalingen

ING moet gewoon opdraaien voor de maatregelen die genomen zijn om te voorkomen dat de wereld nogmaals in een financiële ramp wordt gestort

Peter Nierop

De ING beklaagt zich over 'vervelende betalingen' waardoor winst in één kwartaal uitkomt op 'maar' 842 miljoen (Economie, 11 mei). De ING was een bank die gered moest worden tijdens de bankencrisis. Wij als burgers hadden toen ook met recht kunnen klagen over 'vervelende betalingen' die wij deden via de belastingen.

ING moet gewoon opdraaien voor de maatregelen die genomen zijn om te voorkomen dat de wereld nogmaals in een financiële ramp wordt gestort. Dat is verplicht, want vrijwillig doen banken er niks aan.

En laten we wel wezen: 3,4 miljard als jaarwinst is toch echt nog niet zo beroerd. En datzelfde geldt voor de salarissen van de ING-top.

Peter Nierop, Purmerend

Volg en lees meer over:

Reacties (7)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Nellie -
  Ach. Zo hebben nichten zich vast ook uit 'lijfsbehoud' massaal in bloedstollend machtige lobbyvorm een weg gemanipuleerd naar de hoogste regionen van de westerse politiek en de media alwaar ze de samenleving perverteren, artikel 7 van het verdrag voor de rechten van het kind schenden, lastige ombudsmannen die zich daar tegen uitspreken wieberen en oorlog hitsen tegen een potentieel gevaarlijke, voorheen bevriende buurman die niet gediend bleek van de macht van de lobby. Je hart zou haast breken van het lot van deze arme slachtoffers.
 • TvanO -
  Hilarische brief van de heren Voskuijl en van Oorschot. Mijn bijdrage, gebaseerd op een volledig gebrek aan ter zake doende kennis: ik meende juist dat al die glitter, bombast en wansmaak een parodie is op de vermeende goede smaak van de rechte en stijve heteroman, letterlijk een anti-cultuur. Dat hoeft natuurlijk niet strijdig te zijn met de wens tot zelfbehoud.
 • Spartuijn -
  "Onterecht, wie de jaren 70-80 heeft meegemaakt weet dat een koerswijziging heel erg nodig was, en een beetje redementsdenken pure noodzaak was."...Maar in werkelijkheid ging het om de omvorming van de samenleving tot een economisch neoliberale...De uitverkoop van de nutsvoorzieningen, de privatiseringen en de invoering van de 'markt' in de gezondheidssector zijn slechts enkele voorbeelden hiervan....Dijsselbloem, Asscher, van Rijn en Klijnsma zijn thans de verpersoonlijking van dit neoliberale PvdA beleid...De kiezer zal de PvdA hier dan ook op afrekenen.
 • Blutch1 -
  Was het Kok niet die excessieve zelfverrijking voor anderen minachtte, maar voor zichzelf niet en dit vervolgens een duivels dilemma noemde ? Was het ook niet Kok die een greep deed in de pensioenkas van het ABP onder het motto "afromen van overwinsten".
 • wouterfr -
  André Voskuijl, Wouter van Oorschot, Vooral de laatste alineas van jullie inzending zijn zeer to the point. Maar ik maak me sterk en geloof niet dat ene Haroon Ali, wie dat dan ook wezen mag bij jullie zelfs de tijd krijgt om de stekker van de stofzuiger in het stopkontakt te steken.
 • Anarchistje -
  Ik wil het graag over die vermaledijde Europese Unie hebben. Veel mensen vinden de huidige Europese Unie een onding. We leven in een samenleving die telkens technokratieser wordt, telkens ingewikkelder, telkens meer afgestemd op het ekonomiese, de geldmaatschappij, de belangrijker rol van banken en meer invloed van het neo liberalisme. Zelfs de rol van de Natuur is anders en is onderwerp van gesprek voor verbetering en een ander soort respekt, zo ongeveer als een gratis produkt dat nodig is om een ontspannende vakantie te vieren. Laat die mensen die bezwaren hebben nu eens aan het woord.
 • willem van haren -
  Wim Kok zal voorlopig wel de laatste PvdA premier zijn van ons land. Het siert de heer Zuil dat hij het opneemt voor Kok. Onder nieuw (s)links is het bon ton om Kok als voorvader van de neo-liberale koers en daarmee van alle ellende, te noemen. Onterecht, wie de jaren 70-80 heeft meegemaakt weet dat een koerswijziging heel erg nodig was, en een beetje redementsdenken pure noodzaak was. Het citaat over de veren wordt altijd verkeerd aangehaald, kijk eens op http://www.parlement.com/id/vjxdkdte2tp1/ideologische_veren voor een goede toelichting.