'Natuurlijk zijn mannen bang voor hun vrouw'
© Robin de Puy

'Natuurlijk zijn mannen bang voor hun vrouw'

Feminisering, feminisering, feminisering... Het is meer gewoon beschaving, toch? Driften beteugelen en kletsen over de dingen in plaats van erop slaan.

Dat is iets waar we de afgelopen, pakbeet, achtduizend jaar hard aan gewerkt hebben en ik zie geen dwingende reden een andere richting in te slaan. Het bijeffect is inderdaad dat een vrouw op objectieve merites beoordeeld kan worden in plaats van op haar schrijnende gebrek aan een piemel. Maar dat was niet het doel van de hele exercitie, dat was vooruitgang door redelijkheid en objectiviteit. En toevallig blijkt dan dat vrouwen, als je ze stemrecht geeft en het huis uit laat, verrassend ver kunnen komen. Even schrikken, maar op zich geen ramp, lijkt me. Ik heb niet het gevoel dat er nu ineens een juk van vrouwelijke repressie om mijn nek hangt. Ik drink mijn biertje, binge mijn series, tik mijn stukjes - zonder nou enorme vrouwelijke tegenwerking te ervaren.

Onder de plak? Dan ben je geen slachtoffer van feminisering, maar van schijterigheid

Toch lees ik die onzin elke maand wel ergens, dat mannen problemen zouden hebben met hun identiteit of onzeker zijn over hun rol vis-à-vis de piemelloze medemens. Ik geloof er geen reet van. Natuurlijk zijn mannen bang voor hun vrouw, dat is van alle tijden; grappen over onder de plak zitten vind je al in middeleeuwse blijspelen en Griekse komedies - tijden dat je voor twee geiten een vrouw kon kopen. Dan ben je geen slachtoffer van feminisering, maar van schijterigheid; heeft een vrouw ook. Hoort erbij. En als één van de twee steviger in de schoenen wil staan, wacht een batterij trainingen en therapieën. Geen plak waar niet onderuit valt te komen, en iedereen weet het. Dus: wat is het probleem? Iets met de teloorgang van mannelijke waarden als houthakken en nors zwijgen? Mag allemaal nog steeds hoor, ik doe het dagelijks (behalve het houthakken dan). Het enige wat ik kan bedenken, is dat ze coole baantjes beginnen in te pikken. Niet leuk. Maar voor sommige sectoren helpt het als je netjes je huiswerk maakt en daar zijn hunnie nu eenmaal net ietsje beter in. Er zijn heus wel meisjes die zich een weg door het vmbo zuipen en meppen, maar we hebben het over die paar procentjes die zich in een positie van enige autoriteit hebben gemanoeuvreerd. Rechters bijvoorbeeld. Veel vrouwen. Waarom? Huiswerk, huiswerk en nog eens huiswerk. Dikke dossiers lezen. Netjes vonnissen motiveren. Eigen mening opzij zetten. Pff, daar moet een rechtgeaarde, warmbloedige man toch niet aan denken. Wist u trouwens dat vrouwelijke rechters strenger straffen dan mannen? Ook dat nog.

Feminisering is een mythe

Dat is het vooral hè, die positie van autoriteit. Vinden vrouwen ook niet prettig hoor, die horen ook liever een mannenstem over de intercom uit de cockpit. Het woord gezagvoerster herkent mijn spellcheck niet eens. De paashaas, God, Sinterklaas en de Kerstman - het zal wel even duren voor we er helemaal oké mee zijn als die vacatures door vrouwen worden vervuld. Maar verder is er niks aan de hand en is feminisering een mythe. Gewoon gelijke behandeling in gelijke gevallen, allemaal hard werken en moge de beste winnen. Zoals iemand in True Detective zei: het enige echte verschil tussen de seksen is dat één van de twee de ander met zijn blote handen kan doden. Als die zich nou inhoudt, doet de rede wel de rest.

t.vanluyn@volkskrant.nl