Mies Bouwman.
Mies Bouwman. © ANP Kippa

Brieven: 'Niet chic, mevrouw Bouwman, uw onaardige kritiek op Yvon Jaspers'

Geachte redactie

De ingezonden lezersbrieven van maandag 15 mei 2017.

Brief van de dag: 'De Keet'

Margriet Oostveen schrijft in haar column 'Keetleven' (O&D, 12 mei) over een Keet in het Drentse Fluitenberg die al 15 jaar bestaat en 'al een jaar of vijf bestond voordat landelijke media het fenomeen 'Zuipkeet' opmerkten'.

Keten op het platteland dateren echter al van veel vroeger, maar werden destijds niet door de landelijke media opgemerkt. Met tien vrienden bouwden wij in 1977 een Keet in het Gelderse Lievelde. Van bij elkaar gesprokkeld en her en der 'geleend' materiaal verrees een bouwwerk met een vloer van klinkers, een door een houtkachel verwarmde binnenruimte en een zolder waar matrassen lagen. Uiteraard ontbraken het Grolschbord en de Grolschvlaggen voor de deur niet.

De vriendengroep bestaat nog steeds en heet simpelweg 'De Keet', een begrip in Lievelde en omstreken. Dit najaar vieren wij ons 40 jarig bestaan.

Helaas brandde onze Keet een jaar of vijf na de bouw tot de grond toe af. Maar de hechte banden die destijds werden gesmeed, zijn nog steeds intact.

Boudewijn Berentsen, Hilversum

Haaien

'De haat tegen haaien en de liefde voor personenauto's die de media uitdragen, zijn verwonderlijk gezien het verschil in aantal slachtoffers dat jaarlijks aan haaien en personenauto's ten prooi valt', was de één-na-laatste stelling bij mijn proefschrift in 1993.

Voor de onderbouwing van die stelling nam ik toentertijd contact op met George Burgess van de Universiteit van Florida. Het artikel van Haroon Ali in Sir Edmund was dan ook een geweldige geheugenopfrisser. Dank hiervoor.

Ad van Vuuren, Lelystad

Kriegel

Ik werd zelf indertijd behoorlijk 'kriegel' van uw overdreven blije bakvistoontje

E. de Vries over Mies Bouwman

Niet chic, Mevrouw Bouwman, uw onaardige kritiek op Yvon Jaspers (Magazine, 13 mei). Kijk naar iets anders als haar programma u niet zint.

En is het niet een beetje arrogant om overige presentatoren van uw commentaar te voorzien? Wie zit daar op te wachten?

Overigens, ik werd zelf indertijd behoorlijk 'kriegel' van uw overdreven blije bakvistoontje.

E. de Vries, Son

Vlekken

Bij psychische aandoeningen zijn hersenscans niet het hele verhaal, stelt psychiater 'neurofilosoof' Gerrit Glas (Sir Edmund, 13-05). Deze nuance is een verademing in een tijd waarin vele neurowetenschappers menen de 'steen der wijzen' in het brein gevonden te hebben.

De door hem gememoreerde duidingspraktijk van hersenscans deed me denken aan die van psychologen die meenden in een vlekkentest zoals de Rorschach de diepste zielenroerselen van de patiënt weerspiegeld te zien. Er werd dan vergeten dat vlekken ons geen verhaal vertelden maar dat wij er een verhaal bij fabriceerden. Maar het is niet de hersenscan of de Rorschachtest, het is de patiënt die ons iets te vertellen heeft.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Vrouwenvernedering

Ik vind dat de krant ook best eens kritisch mag kijken naar het eigen beeldmateriaal

Mickey Withagen, Arnhem

Een reactie op de adverteerders op Geen Stijl en vrouwenvernedering, en de artikelen die de Volkskrant daarover schrijft: ik vind dat de krant ook best eens kritisch mag kijken naar het eigen beeldmateriaal. Zo bekijk ik soms met verbazing de achtergrondfoto's bij de column van Arjan Peters in Sir Edmund. Vaak schaarsgeklede vrouwen met veel bloot en bil.

Waarbij ik volstrekt de relatie met de inhoud van de column niet zie.

Of is het bedoeld om ons af te leiden van de saaie inhoud ervan?

Mickey Withagen, Arnhem

Leesvoer

Beste Hassan Bahara, het boek waarvan jij vindt dat het nodig geschreven moet worden, is er al. Het is van Abdelkader Benali en de titel is De stem van mijn moeder. Ik zag het staan in de bibliotheek en bij gebrek aan ander leesvoer nam ik het mee.

Toen ik het uit had dacht ik: welke Nederlander zou dit lezen, en welke doorsnee Marokkaans-Nederlandse man of vrouw zou dit lenen in een bibliotheek?

Ik vond het een prachtig, moedig boek, een literair hoogstandje. Maar wel voor hoogopgeleide personen met een Marokkaanse achtergrond, mensen die gesetteld zijn in de westerse samenleving. Misschien herken je er veel in.

Ineke Remijnse, Edam

Wilsbekwaam

De 12-jarige David is volgens de voorzieningenrechter bevoegd om de behandeling van zijn hersentumor stop te zetten (Ten Eerste, 13 mei). De jongen wordt wilsbekwaam geacht. Dat oordeel is subjectief, wat geen insider zal betwisten.

Belangrijk in dit verband is het besef dat betrokkenen wordt gevraagd zich te verdiepen in een situatie die het voorstellingsvermogen te boven gaat: niemand kan bij benadering ervaren wat een kind van 10, 12 of 14 beleeft dat wordt geconfronteerd met een wellicht dodelijke ziekte. Dat onvermogen wordt onvermijdelijk opgevuld door wensdenken, projectie en overdadige empathie. Deze geneigdheid kan ertoe leiden dat een jonge patiënt ten onrechte wordt gekwalificeerd als 'volwassen', 'wijs' of wilsbekwaam.

Ik wens David alle sterkte.

Joost Heyink, Klinisch psycholoog, Zuidwolde

Songfestival

Italianen in een apenpak, een Azerbaijan in een paardekop, een kirrende, jodelende Roemeense en juryleden voor wie slechts aangrenzende landen bestaan. Dit alles is nog veel erger dan Trump.

Ben Vermolen, Den Haag

Volg en lees meer over:

Reacties (0)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens