ZZP'ers krijgen eigen pensioenfonds

Honderdduizenden zzp'ers kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor een nieuw, collectief pensioenfonds. Met de pensioenregeling van dit ZZP Pensioenfonds kunnen zij belastingvrij sparen voor hun oude dag, net als werknemers.

Een gepensioneerde man telt zijn centen. ZZP'ers krijgen een eigen pensioenfonds. Beeld ANP

De regeling is vrijwillig en wordt flexibel, zodat kleine zelfstandigen zelf bepalen hoeveel ze inleggen. Het merendeel van de bijna 1 miljoen zzp'ers bouwt nu geen pensioen op.

Het fonds is een initiatief van vier organisaties voor zzp'ers: Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw. Ze werken samen met APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. APG beheert 30 procent van alle collectieve pensioenen en werkt onder meer voor pensioenfondsen van de overheid, het onderwijs en de bouw.

Hun pensioenfonds biedt zzp'ers belangrijke voordelen. 'Door collectief te beleggen spreidt het fonds de risico's en hoopt het een hoger rendement te behalen', zegt Maarten Post, pensioendeskundige van CNV Vakmensen en ZZP Nederland. De pensioenrechten blijven bestaan als de deelnemer in financiële problemen is gekomen. Bovendien hoeven de deelnemers geen belasting te betalen over hun inleg.

Individuele pensioenrekening
Het pensioenfonds voor zzp'ers verschilt op onderdelen van een gewoon fonds. De zzp'er heeft een individuele pensioenrekening en maakt dus alleen aanspraak op zijn eigen inleg en rendement. Overlijdt de zzp'er in de uitkeringsperiode, dan gaat het geld naar zijn erfgenamen en blijft het niet 'in de pot'. En zelfstandigen die langere tijd ziek zijn kunnen hun pensioenrekening gebruiken voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Vooral het persoonlijke karakter is voor de zzp'ers van belang. De zelfstandige kan zijn inleg laten afhangen van zijn omzet en perioden overslaan, bijvoorbeeld als hij weer in loondienst gaat. Ook bepaalt hij zelf wanneer hij - tussen zijn 60ste en 70ste - met pensioen gaat en hoelang de uitkering dan duurt: 10, 15 of 20 jaar.

'De regeling is eenvoudig, en zzp'ers houden alle vrijheid', zegt Louise Beduwé van PZO-ZPP (twintigduizend leden). Dit is heel belangrijk voor zzp'ers, zegt ook Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw (tienduizend leden). 'De huidige mogelijkheden zijn veel te duur en ingewikkeld.'

Wie in loondienst is, bouwt doorgaans een pensioen op van 70 procent van zijn gemiddelde salaris. Van de zzp'ers legt nog geen kwart er geld voor opzij, en zij komen nog niet op de helft van wat ze gemiddeld verdienen.

Spaargeld en lijfrentes kwijt
De crisis legde nog een probleem bloot: wie failliet gaat of in de bijstand komt is zijn spaargeld en opgebouwde lijfrentes kwijt. Er is een wetswijziging nodig om dat te veranderen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en toenmalig staatssecretaris Frans Weekers van Financiën hebben eerder dit jaar gezegd daaraan te willen meewerken.

De belangstelling wordt geschat op 10- tot 25 duizend zzp'ers, klinkt het voorzichtig. Bram Boerdijk (55), zzp'er met een klussenbedrijf, gaat zeker meedoen. 'Ik heb een pensioen van mijn oude werkgever, maar kom daaraan tekort. Nu zit ik thuis na een operatie en had ik een tijdelijke uitkering goed kunnen gebruiken.' Peter Zevenbergen (52), zzp'er-winkeladviseur uit Oudenbosch, doet niet mee. 'De hoezeeverhalen van pensioenfondsen bleken de afgelopen jaren veel te optimistisch. Ik regel mijn zaken liever zelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.