Zzp'ers in ziekenhuis worden slecht behandeld

In O&D van 26 februari pleiten twee gynaecologen ervoor om medische specialisten in loondienst te nemen voor een salaris van 2 tot 2,5 ton bij een 40-urige werkweek plus een bonus/malus-regeling van 25 procent. Medisch specialisten hebben zich goed georganiseerd. Het is een tamelijk riant inkomen voor een werknemer, me dunkt.


Het argument van de gynaecologen is dat het beroep van vrije specialisten voor de gezondheidszorg kostenverhogend werkt door de beloning van productie (het 'verrichtingensysteem') en het ontbreken van een rem op kostbaar onderzoek.


Tegelijkertijd worden tienduizenden zzp'ers in de zorg door de Belastingdienst hun zelfstandigheid ontnomen door het intrekken van hun Verklaring Arbeidsrelatie winst uit onderneming (VAR- wuo). De Belastingdienst vindt dat deze zzp'ers eigenlijk in loondienst zijn van zorgbemiddelingsbureau's. Een heel ander argument, hier gaat het om de arbeidsrelatie.


Zzp'ers zijn veel kwetsbaarder dan de goed georganiseerde beroepsgroep van de medisch specialisten. Het is wel vreemd: als de Belastingdienst bezig is met loondienstverbanden, waarom pakt de Belastingdienst dan niet tegelijkertijd de medisch specialisten aan, die meestal slechts één opdrachtgever hebben, het ziekenhuis, en een eenduidige arbeidsrelatie?


Je kunt het ook anders zien.


De hoogopgeleide medisch specialist, wiens peperdure opleiding wordt betaald door de overheid, creëert schaarste voor zichzelf door beperking van het aantal opleidingsplaatsen en bereikt daarmee voor zichzelf in de praktijk een bijna onaantastbare machtspositie. Hij heeft zich genesteld in de belangrijke lobbycircuits en belangenorganisaties en kan zich als vrij gevestigde zorgondernemer in de lengte van jaren duur verkopen, de vraag naar gespecialiseerde zorg is immers in beginsel onbegrensd.


De relatief laagopgeleide (hbo-) zorgverlener, wiens relatief goedkope opleiding ook wordt betaald door de overheid, kan geen schaarste voor de eigen beroepsgroep creëren. Hij of zij opereert in een echte, grillige markt waar de tarieven nog minder dan eentiende bedragen van de tarieven van de medisch specialist. En die tarieven staan zwaar onder druk. Hij heeft nauwelijks een positie in de polder en hij is voor zijn werk afhankelijk van intermediaire bemiddelingsbureau's om aan klanten te komen.


Het grote verschil zit in de macht die de twee beroepsgroepen hebben. Medisch specialisten zijn machtig en hebben veel invloed op de gereguleerde zorgverzekeringswetmarkt en houden potentiële concurrenten én de fiscus buiten de poort. Zorg-zzp'ers zijn onmachtig en ongeorganiseerd en zijn overgeleverd aan de grillen van de (steeds meer gemeentelijke) zorgmarkt en worden door de fiscus geringeloord.


Een schril contrast. En bijzonder onrechtvaardig!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden