Zzp'ers in de zorg blijven zelfstandig ondernemer

Zzp'ers in de zorg kunnen toch als zelfstandig ondernemer blijven werken dankzij een landelijk netwerk van samenwerkingsverbanden dat wordt opgezet met instemming van de Belastingdienst en de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

ZWOLLE/GRONINGEN - Eind vorig jaar raakte een grote groep zzp'ers in de zorg hun zelfstandigenvergunning kwijt omdat ze via bemiddelingsbureaus werkten die volgens de belastingdienst te veel op de stoel van de werkgever zitten.

Door samenwerking te zoeken vergroten zzp'ers hun kansen op werk, terwijl ze het ondernemerschap en hun vakkennis versterken, zegt initiatiefnemer Leo Vollebregt, bestuurder van ZZP Nederland, een belangenorganisatie van ruim dertigduizend kleine zelfstandigen. 'Zzp'ers zijn dan groot genoeg om rechtstreeks zaken te doen met zorgverzekeraars, ziekenhuizen en instellingen. En met gemeenten, die vanaf 2015 deels verantwoordelijk worden voor thuiszorg en maatschappelijke ondersteuning.'

ZZP Nederland gaat helpen bij het oprichten van coöperaties, maatschappen of bijvoorbeeld verenigingen. 'De zzp'ers blijven autonoom. Ze kiezen in hoeverre ze willen samenwerken en ze bepalen natuurlijk zelf voor welke cliënten ze werken, wat hun werktijden zijn en welk tarief ze hanteren. Ze kunnen elkaar vervangen bij ziekte of vakantie. Ook kunnen ze ervoor kiezen bepaalde diensten uit te besteden: ict bijvoorbeeld, of de administratie. Maar het is niet meer het bemiddelingsbureau dat bepaalt wat er gebeurt, dat doet de zzp'er zelf', zegt Vollebregt.

Om de kwaliteit te waarborgen komt er ook een Talent Centrum waar de samenwerkende zzp'ers scholing kunnen afnemen of aanbieden. Staatssecretaris Wiebes van Financiën liet eerder dit jaar weten welwillend tegenover de plannen te staan.

Zzp'ers in de zorg hebben altijd in een ongemakkelijke positie gezeten omdat ziekenhuizen, instellingen en zorgverzekeraars het te omslachtig vinden zaken te doen met individuele zelfstandigen. Daardoor waren veel zelfstandigen min of meer gedwongen via bemiddelingsbureaus langdurige AWBZ-zorg te verlenen. Maar daar werd vaak niet alleen vraag en aanbod van zorg bij elkaar gebracht. Zzp'ers werden ook ingeroosterd en rechtstreeks betaald. En door dat laatste raakten enkele duizenden zzp'ers hun zogenoemde VAR-wuo kwijt en dus hun zelfstandigheid.

De coöperatie Thuiszorg Dichtbij in Groningen, met 150 zzp'ers, geldt als voorbeeld voor het nieuwe netwerk. Thuiszorg Dichtbij, dat zich vooral op terminale 24-uurszorg richt, sluit zelf contracten met zorgverzekeraars. Jort Schuringa (35), verpleegkundige en in 2011 een van de oprichters: 'Zzp'ers zijn de baas. Iedereen beslist zelf hoe hij zorg verleent. De coöperatie waarborgt via evaluaties en opleiding wel de kwaliteit. Daarin zijn we streng.'

Omdat de kosten lager zijn, kan een coöperatie goedkopere zorg leveren terwijl de tarieven voor de zzp'ers vaak gunstiger zijn. 'We leveren meer zorg voor hetzelfde geld', zegt Schuringa. 'Wij hebben geen kantoor dat met marmer is behangen. Onze gesprekken gaan niet over de auto van de directeur. Het gaat ons allemaal om het leveren van goede zorg, waarbij we veel aandacht kunnen geven aan de patiënt. Veel zzp'ers zijn voor zichzelf begonnen omdat dat laatste niet meer kan.' Jaarlijks gaat er een miljard euro om aan bemiddelings- en overheadkosten, schat ZZP Nederland. 'Sommige bureaus hanteren een tarief van 10 procent, maar 50 procent komt ook voor', zegt directeur Johan Marrink.

Thuiszorgorganisaties denken dat er genoeg ruimte is voor het initiatief. Particura, waar zzp'ers vorig jaar hun vergunning verloren, is blij dat de kleine zelfstandigen weer aan het werk kunnen. 'De zorg heeft ze nodig', zegt een woordvoerder. Dick Kits van bemiddelingsbureau Kroese Kits verwacht wel dat de zzp'ers die gaan samenwerken nog zullen schrikken van de kosten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden