Zwolle beheerst alles, maar bovenal de middenafstand

In de vroege avonduren meldde Bart Veldkamp zich zondagavond in Oslo terug aan het schaatsfront. De Hagenaar die met een Belgische licentie rijdt, won bij de derde wereldbekerwedstrijd de vijf kilometer....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Een rustige opening en een snelle slotronde bleek zaterdag voor Zwolle de juiste formule om de eerste World Cup-zege in haar carrière te boeken. Haar tijd van 2.09,30 betekende een verbetering van het baanrecord van de Noorse Jensen met drie seconden. De winnares was zelf niet in het minst verbaasd over haar optreden. 'Er kwamen nogal wat snelle dames na mij, maar ze gingen allemaal stuk op die laatste ronde.'

Zwolle miste in Oslo de steun van coach Leen Pfrommer, aangezien in Noorwegen geen sprintnummers voor de vrouwen op het programma stonden. Zwolle geldt evenwel als een specialiste op de middenafstand, wat ze een week eerder bij de World Cup-ontmoeting in Heerenveen bewees met een tweede plaats op de 1000 meter, en werd om die reden uitgezonden naar Oslo.

Zwolle is van alle markten thuis. Zeven jaar terug debuteerde ze, samen met Van Schie en Voetelink, in de allroundploeg, waaruit ze na een half jaar vanwege astmatische klachten verdween. Nadien maakte ze furore in het marathoncircuit, met twee nationale titels (1994 en '95) als bekroning. Vorig seizoen werd ze tevens nationaal kampioene op de 1000 meter en tweede op het NK sprint, hetgeen haar een uitnodiging voor de sprintploeg opleverde.

Zelf zegt Zwolle altijd overtuigd te zijn geweest van haar kwaliteiten op de middenafstand. De komst van het WK-afstanden heeft haar motivatie om zich te specialiseren versterkt, zei Zwolle gisteren. 'Een paar jaar geleden was het niet echt interessant om je toe te leggen op de 1000 en 1500, nu wel. Ik richt me helemaal op die WK-afstanden.'

Overigens profiteerde Zwolle van de afwezigheid van Gunda Niemann. De Duitse staat na een knie-operatie enkele weken op non-actief. Niemann hoopt op tijd fit te zijn voor het Europees kampioenschap dat medio januari in Heerenveen wordt verreden.

Het optreden van Zandstra bleef in Oslo beperkt tot de mijl. Twee weken terug verspeelde hij bij de wereldbeker-ouverture in Berlijn zijn startplaats op de vijf kilometer. Griep heette de verklaring te zijn voor die matige prestatie. Een weer fitte Zandstra kon zaterdag echter opnieuw niet overtuigen. Hij werd zevende.

'Niet goed', zei coach Henk Gemser. Zandstra 'baalde' maar maakt zich nog geen zorgen. Tijdens de hoogtestage in Collalbo, de komende drie weken, verwacht Zandstra de vorm te hervinden.

De 1500 meter was helemaal geen genoegen voor de Nederlandse afvaardiging. Straathof eindigde als vierde, Ritsma als vijfde. Hersman, winnaar in Berlijn en tweede in Heerenveen, eindigde als negende. Postma finishte slechts als twaalfde, maar kon een problematische wissel als excuus aanvoeren.

De wind en de broze ijsvloer werden in het Nederlandse kamp als verklaringen opgegeven voor de ongebruikelijke eindklasseringen. De Canadese winnaar Neal Marshall, die voornamelijk traint op de indoorbaan van Calgary, klaagde nergens over.

Op de vijf kilometer deed Bart Veldkamp voor het eerst dit seizoen van zich spreken. De Hagenaar die het gekrakeel in Nederland ziek was en daarom een Belgische licentie aanvroeg, verbeterde het baanrecord van Leo Visser (7.03,52) met ruim drie seconden: 7.00,26. Ritsma werd tweede, Romme derde.

Bij de vrouwen won Olympisch kampioene Pechstein zaterdag de drie kilometer. Carla Zijlstra werd derde, Thomas verraste met een vierde plaats. Ook hier betekende de absentie van Niemann een voorbehoud.

Sprinter Gerard van Velde kende zijn beste momenten zoals gebruikelijk op de 1000 meter, waar hij net naast het podium eindigde. Op de 500 meter finishte hij achtereenvolgens als veertiende en negende. De Noor Njs onderbrak zondag de Japanse suprematie. Horii, tweemaal in Heerenveen, en Yasunori Miyabe waren hem voorgegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden