Zwoele dagen vol hooggespannen verwachtingen

Wie op een zomerzwoele avond in de tuin bladert in de speciale seizoensuitgave van Voetbal International, leest niets nieuws. Want vorig jaar bruisten de clubs ook van het optimisme, en het jaar daarvoor ook....

PAUL ONKENHOUT

'HEERENVEEN nadert grote doel.'

'NEC denkt niet meer aan degradatie.'

'RBC gaat meer scoren.'

'FC Zwolle brengt spektakel.'

De verwachtingen zijn als altijd hooggespannen, we gaan voor een periodetitel en jazeker, spektakel brengen, financieel staan we er goed voor, we hebben spelers die wat extra's brengen, de business-club breekt alle records, bijna alle posities zijn dubbel bezet en de jeugdopleiding moet dit seizoen maar eens vruchten gaan afwerpen. En alle clubs in de eredivisie gaan Ajax 'scherper' attaqueren.

Er wordt dit seizoen niet één trainer ontslagen.

Niet één club degradeert.

Alle eerste-divisieclubs pakken een periode.

Maar gelukkig is de bal nog steeds rond, is in voetbal alles mogelijk en duurt een wedstrijd negentig minuten. Er worden weer veel trainers ontslagen, er zullen clubs degraderen en slechts vijf ploegen in de eerste divisie winnen een periode.

Nieuw is dat een overwinning dit seizoen drie punten oplevert en er drie spelers mogen worden gewisseld. Heeft dat verstrekkende gevolgen? Nee, zo hebben de competities in landen geleerd waar het puntensysteem al eerder werd veranderd. Er verandert niets, maar tegelijkertijd ook weer zo veel.

In deze hete dagen vol hooggespannen verwachtingen wordt vaak gevraagd een voorspelling te doen. Hierbij: 1. Ajax. 2. PSV. 3. Feyenoord.

Onder vrienden in café of voetbalkantine kan dat desgewenst worden verklaard of genuanceerd. Ajax heeft een overvolle agenda en geen Rijkaard, Van den Brom, Van Vossen en Seedorf meer, maar wel Van Gaal en Santos. De aanloop van Santos in Amsterdam is aarzelend, maar niet voor niets werd hij vorig jaar wereldkampioen met Brazilië en gekozen in het wereldelftal. Met Santos komt het allemaal nog wel dik in orde.

PSV komt verdedigend in de problemen, zeker en vast, maar zal de meest produktieve eredivisie-ploeg worden, dank zij Ronaldo die overigens geen topscorer zal worden, die prijs gaat naar Kluivert.

Bij Feyenoord breekt bonje uit want te veel spelers dingen mee naar de elf te vergeven plaatsen. De omschakeling naar een ander speelsysteem vergt bovendien maanden. Twee maal overweegt coach Van Hanegem het bijltje er bij neer te gooien, maar twee goede gesprekken met voorzitter Van den Herik brengen hem gelukkig op andere gedachten.

Zo zal het zijn, en niet anders.

Maar de volgende dag wordt het: 1. PSV. 2. Ajax. 3. Feyenoord. Want PSV heeft twee belangrijke spelers die tot het bot gemotiveerd zijn en zich na een flop in Italië (Jonk) of in zijn laatste jaar als speler (Wouters) willen revancheren. Rechtsback Van der Weerden wordt gekozen in het Nederlands elftal en als Ronaldo is geblesseerd, vervangt de door de wol geverfde Eijkelkamp hem zeer kundig.

Het overvolle (internationale) programma wordt Ajax fataal en Van Gaal beklaagt zich wekelijks over de keiharde aanpak van de tegenstanders die al hun ontzag voor de landskampioen hebben verloren.

Frank de Boer manifesteert zich overtuigend op de plaats van Rijkaard, maar Bogarde slaagt er niet in 'op 5' de schijn weg te nemen dat hij kwaliteiten te kort komt. Net zo zwaar zal het wegen dat Litmanen vaak geblesseerd is.

En is Santos wel prof in hart en nieren? Waarom hield hij voor zijn komst naar Amsterdam zijn conditie niet op peil? Waarom verliet hij zowel Bordeaux als Fiorentina al na één seizoen? Waarom was de verdediging van Fiorentina vorig seizoen in de Italiaanse Serie A de op twee na meest gepasseerde?

Maar Van Gaal en diens secondant Pronk hebben Santos meerdere malen bekeken en zijn zeer terzake kundig. Bovendien zullen de gebroeders De Boer zich dit seizoen ontpoppen als ware leiders, wordt George nog beter dan hij al is en breekt Musampa door.

Dus toch maar: 1. Ajax. 2. Feyenoord. 3. PSV.

Want Feyenoord heeft een brede selectie en de ongekende luxe dat het uit vier spitsen kan kiezen, een behendige Nederlander, een koele Zweed, een druistige Nigeriaan en een geestdriftige Australiër. En de Rotterdammers hebben Koeman die in zijn laatste seizoenen als voetballer met aanwijzingen en vrije trappen het nieuwe Feyenoord naar grote hoogten zal stuwen.

PSV krijgt een mentale dreun als het in de eerste ronde van de UEFA Cup wordt uitgeschakeld door een Duitse ploeg en in het nationale bekertoernooi door Sparta - dat zich dinsdag openbaarde als een zéér ambitieuze eredivisieclub - wordt verslagen.

Natuurlijk zal Sparta dit seizoen trainer Ten Cate niet ontslaan. Alle clubs hebben zeer capabele trainers en Nederland is het buitenland niet. In België werd Neumann al ontslagen en De Mos (Duitsland, Werder Bremen) en Beenhakker (Turkije, Istanbulspor) zullen hem snel volgen, maar in Nederland raken de clubs niet zo snel in paniek. En bovendien degradeert er dit seizoen niet één club.

Heerenveen nadert dit seizoen het grote doel, NEC wordt een keurige middenmoter, RBC zal er lustig op los scoren en bij FC Zwolle zitten de supporters iedere wedstrijd op het puntje van hun stoel.

Vroeger was dat allemaal anders. Barry Hughes verklaarde ooit, als trainer van Haarlem, in de week voor de competitiestart dat hij louter luxe problemen had. Want Hughes had veel te veel goede spelers en hij kon er jammer genoeg maar elf opstellen.

Haarlem degradeerde dat seizoen naar de eerste divisie.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden