Column

Zwoegen op de AIVD-kerstpuzzel: RUTJF, TVOF4S, CB, CAD?

Ook nieuwe tradities mogen er zijn tijdens de Kerstdagen. In 2011 verscheen de kerstpuzzel van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging voor het eerst online. Dit bureau is een onderdeel van de veiligheidsdienst AIVD en al jaren zaten hun medewerkers onder de kerstboom te zwoegen op hels moeilijke codes en raadsels.

Het AIVD-gebouw. Beeld null
Het AIVD-gebouw.

Sinds 2011 mogen buitenstaanders meedoen. Het eerste jaar leverde dat 27 inzendingen op, vorig jaar waren het er ruim 1.600. Vraag: hoeveel inzendingen kunnen ze dit jaar ongeveer verwachten?

De opgaven in de kerstpuzzel zijn een stuk moeilijker dan deze vraag. Om een voorbeeldje te geven: welk getal volgt in deze rij?

RUTJF, TVOF4S, TT, CB, E, CAD, TGE, TBA, C, LSA, DAP, GB, B, L, SOTT, P, ATWIAD, PR, ?

Ronduit absurd is vraag 27, die bestaat uit alleen een vraagteken. Gelukkig is er ook een creatieve opgave: 'Maak een tekst waarin één letter precies 1x voorkomt, een andere letter precies 2x voorkomt, weer een andere letter precies 3x voorkomt, etc. Voorbeeld: KAAS IS SAAI.' Na wat puzzelen kwam ik tot de zin 'Rienk ken rekenen'. Helaas zal die geen punten opleveren. Niet alleen omdat deze tekst grammaticaal incorrect is, maar ook omdat een winnende oplossing minstens zes verschillende letters moet bevatten.

De puzzelmakers verzoeken iedereen dringend om oplossingen niet in het openbaar te delen. En aangezien zij bij de AIVD werken, vermoed ik dat ze de mensen die dat wél doen zo weten te vinden. Laat ik verder dus maar niet te veel zeggen over de opgaven van dit jaar. Wie zelf wil puzzelen: google op 'kerstpuzzel AIVD 2016' en je bent de rest van de kerstvakantie zoet.

Voor wie de vragen te intimiderend vindt, is er een manier om je tóch te vermaken met deze kerstpuzzel. Pak de vragen van vorig jaar mét de oplossingen erbij en lees wat voor ingenieuze dingen de makers verzonnen. Geweldig is bijvoorbeeld de vraag over dit rijtje: afspraakje, schroot, kalk, moer, snoes, heup, oranje, tooi.

Volgens de opgave was dit 'oorspronkelijk een samenhangende reeks van woorden in alfabetische volgorde' en ging er bij het overtypen iets mis en onderging de reeks daarbij 'een dramatische verandering'. Dat anglicisme bleek een hint. Het oorspronkelijke rijtje vind je door de woorden stuk voor stuk naar het Engels te vertalen en weer terug naar het Nederlands te vertalen naar een tweede betekenis. Dan vind je een alfabetische lijst vruchten.

Ook was er vorig jaar een prachtige vraag over een wiskundige en een natuurkundige die een potje scrabble spelen. De wiskundige staat erom bekend dat hij nogal eens vals speelt, de natuurkundige wil nog weleens het bord omgooien (vrouwelijke wiskundigen spelen overigens nooit vals). Daarom maken ze uitgebreide afspraken over de regels en lijmen ze alle letters vast op het bord. Als de natuurkundige naar het toilet gaat, verzint de wiskundige een nieuwe manier om vals te spelen: hij snijdt het bord in drie stukken en lijmt ze weer aan elkaar tot een vierkant bord waarop alleen bestaande woorden liggen en speelt vervolgens een woord van 841 punten. De natuurkundige moet toegeven dat er nergens in de regels staat dat dít niet mag. Heerlijk toch? Zeker als je daarna niet zelf hoeft uit te puzzelen wat dat woord van 841 punten dan zou kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden