Zwitserse krant: islamoloog Tariq Ramadan misbruikte vier meisjes

De internationale #MeToo-golf heeft ook de Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan in opspraak gebracht. Volgens de Zwitserse krant La Tribune de Genève heeft hij in de jaren tachtig en negentig tenminste vier meisjes seksueel geïntimideerd toen hij leraar op een middelbare school was.

Tariq Ramadan in 2016. Foto EPA

De meisjes waren destijds tussen de 14 en 18 jaar oud. Met twee van hen zou hij seksuele relaties hebben onderhouden. De seks zou vrijwillig zijn geweest, maar de vrouwen zeggen destijds door Ramadan gemanipuleerd te zijn. Eerder werd Ramadan in Frankrijk door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting.

Lastercampagne

Ramadan ontkent de verkrachtingen en spreekt van een lastercampagne van zijn tegenstanders. Hij heeft een aanklacht wegens smaad ingediend. Op de nieuwe beschuldigingen uit Zwitserland heeft hij nog niet gereageerd.

Tariq Ramadan (55), hoogleraar aan de universiteit van Oxford, is een omstreden islamdeskundige. Door sommigen wordt deze kleinzoon van een van de oprichters van de Egyptische Moslimbroederschap gezien als een gematigde moslim die een brug kan slaan tussen de islam en de westerse samenleving. Critici verwijten hem echter dat hij met een gespleten tong praat. Hij zou zich voordoen als een tolerante verzoener, maar fundamentalistische opvattingen verkondigen als hij voor een islamitisch publiek spreekt. In 2009 werd om die reden een samenwerkingsverband tussen Ramadan en de gemeente Rotterdam beëindigd. Directe aanleiding was Ramadans medewerking aan de Iraanse tv-zender Press TV.

'Verlink je varken'

Twee weken geleden werd Ramadan aangeklaagd door de Franse schrijver Henda Ayari (40), een voormalige salafist die feministisch activist is geworden. Ze trof Ramadan in 2012 in een hotel in Parijs, waar ze naar eigen zeggen op zeer gewelddadige wijze zou zijn verkracht. Ayari beschreef de gebeurtenis eerder in een boek, waarin ze de dader 'Zoubeyr' noemde.

Ze besloot zijn naam bekend te maken naar aanleiding van de Franse twittercampagne #Balancetonporc ('verlink je varken'), die vrouwen opriep de identiteit van daders van seksueel geweld te onthullen. Daarna meldde zich een tweede vrouw (45), die anoniem wil blijven. Zij verklaarde in 2009 in een hotel in Lyon met veel geweld te zijn verkracht. Ze liep destijds op krukken en Ramadan zou de krukken hebben weggeschopt om zich op haar te storten.

Beide vrouwen verklaarden destijds geheel in de ban van de islamoloog te zijn geweest. 'Op een sektarische manier', aldus Ayari.

Reacties

In Frankrijk is Tariq Ramadan een vooraanstaand en geliefd prediker. Moslimorganisaties zijn ernstig in verlegenheid gebracht door de affaire. 'Er is geen belang om erover te praten. Als er op juridisch gebied iets ernstigers gebeurt, zullen we zien', zei voorzitter Ogras van de CFCM, de belangrijkste islamitische koepelorganisatie.

Op sociale media namen moslims het voor Ramadan op. Op Facebook schreef iemand dat Ayari erom gevraagd had door Ramadan in een hotel op te zoeken: 'In de islam is het verboden om je af te zonderen met een man, zoals we allemaal weten.' Anderen vermoedden een joods-westers complot achter de affaire.

Ramadan op de cover van Charlie Hebdo. Foto Charlie Hebdo

Het satirisch weekblad Charlie Hebdo zette Ramadan op de cover, met een enorme erectie als 'de zesde zuil van de islam', hetgeen een groot aantal beledigingen en doodsbedreigingen opleverde.

Meer over