Zwitserse bank: rijken boeren goed bij crisis

Terwijl de economie doorkwakkelt en experts waarschuwen voor een nieuwe recessie, bereikte de wereldwijde rijkdom in 2014 recordhoogtes - ook in Europa. Dat meldt de Zwitserse bank Credit Suisse in haar 'Global Wealth Report', dat dit jaar extra aandacht besteed aan economische ongelijkheid.

Volgens de Zwitserse bank Credit Suisse zijn de vermogens vooral in Europa en de Verenigde Staten stevig gegroeid. Beeld anp
Volgens de Zwitserse bank Credit Suisse zijn de vermogens vooral in Europa en de Verenigde Staten stevig gegroeid.Beeld anp

Volgens de bank, die elk jaar de groei van vermogens wereldwijd in kaart brengt, is de Verenigde Staten 's werelds krachtigste groeimotor. In heel Noord-Amerika nam de totale rijkdom tussen het midden van 2013 en het midden van 2014 toe met 11,4 procent.

Een gedeelte van de Amerikaanse toename werd veroorzaakt door bevolkingsgroei, maar ook het gemiddelde vermogen per volwassene groeide met 10,2 procent. In Europa, waar de bevolking minder toenam, was dit 10,4 procent. Europa leverde de tweede grootste bijdrage aan de vermogensgroei.

null Beeld anp
Beeld anp

Spectaculaire groei op aandelenmarkt

Aan de toegenomen vermogens ligt een spectaculaire groei van de aandelenmarkt ten grondslag: in Europa groeide de totale beurswaarde van aandelen met 30 procent, in Noord-Amerika met 22,6 procent. Dit verklaart ook waarom de vermogensgroei in de rijke landen zo uit de pas loopt met hun economische prestaties: het geld dat door verschillende stimuleringsmaatregelen in de kapitaalmarkten is gepompt, heeft zijn weg nauwelijks naar de rest van de economie gevonden.

De aandeelhouders varen er wel bij. En aangezien die voor een groot deel al tot het rijkere deel van de wereldbevolking horen, is het niet vreemd dat het aantal miljonairs (mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar) flink is toegenomen: met 34,8 miljoen zijn dat er 3,8 miljoen meer dan een jaar eerder.

Toenemende ongelijkheid

In deze situatie lijkt ook de wereldwijde vermogensongelijkheid toe te nemen. Met een verwijzing naar de Franse econoom Thomas Piketty, die het onderwerp op de kaart zette, nam Credit Suisse hierover een speciaal hoofdstuk op in het rapport. Het blijkt dat, terwijl de gemiddelde rijkdom sinds het begin van de crisis in 2008 is toegenomen, het mediaan vermogen - het vermogen van 's werelds 'Jan Modaal' - juist is gedaald. Dit is een teken van toenemende ongelijkheid.

Credit Suisse constateert dat de vermogensongelijkheid - die wereldwijd veel groter is dan de inkomensongelijkheid - juist in de rijkere delen van de wereld flink is toegenomen. Opmerkelijk is dat China, ondanks de groeiende hoeveelheid miljonairs in het land, voor westerse begrippen geen hoge vermogensongelijkheid kent.

Thomas Piketty Beeld afp
Thomas PikettyBeeld afp

Reden tot zorg

Naast de groeiende ongelijkheid ziet de bank in de cijfers een nog grotere reden tot zorg. Doordat de vermogens sneller zijn gestegen dan de inkomens, is de verhouding tussen vermogens en inkomens nu scheef gegroeid. In het verleden is dit altijd een teken geweest van recessie, en sinds de depressie van de jaren dertig zijn de vermogens relatief nog nooit zo hoog geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden