Zwitsers leveren gevluchte Papon uit aan Frankrijk

Maurice Papon is vrijdagavond per helikopter vanuit Zwitserland naar Frankrijk teruggebracht. De regering in Bern besloot Papon uit te wijzen, nadat hij donderdagavond op aanwijzing van Frankrijk was gearresteerd in het luxe wintersportoord Gstaad....

Van onze correspondent Martin Sommer

De Zwitserse minister van Justitie maakte gistermiddag bekend dat Papon met onmiddellijke ingang aan Frankrijk zou worden overgedragen. In Frankrijk werd hij gisteravond naar de gevangenis van Fresnes gebracht, in de buurt van Parijs. Daar kan hij zijn tien jaar gevangenisstraf gaan uitzitten.

Papon meldde zich woensdagavond niet bij de gevangenis aan de vooravond van de cassatie van zijn proces, zoals de Franse wet voorschrijft. Het Hof besloot daarop de volgende dag dat de veroordeling van tien jaar gevangenisstraf per onmiddellijk zou ingaan. Papon kreeg die straf vorig voorjaar, na een lang en geruchtmakend proces, wegens medeplichtigheid aan de deportatie van 1570 joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Zwitserse politie arresteerde Papon donderdagavond half elf in een chalet in Gstaad, op aanwijzing van de Franse inlichtingendienst. Eerder had Papon een verblijfsvergunning aangevraagd, die door de Zwitsers was afgewezen. Het ziet ernaar uit dat de Franse inlichtingendienst, in weerwil van de bijtende kritiek van de laatste dagen, de voormalige topambtenaar sinds zijn verdwijning op 11 oktober geen ogenblik uit het oog verloren is.

Papon stond in het hotel in Gstaad ingeschreven als Robert La Roche-Foucauld. Die naam stond in een van de drie valse paspoorten die hij bij zich droeg. Hij was er samen met een vrouw die hij als zijn nicht had voorgesteld, maar die vermoedelijk zijn dochter of kleindochter was.

Na zijn aanhouding vroeg Papon wegens hartklachten om een dokter. Hij werd overgebracht naar het Inselspital van Bern, het enige Zwitserse ziekenhuis met een afdeling voor gedetineerden. De Zwitsers verzekerden gisteravond dat ze hun gevangene in goede gezondheid bij de Fransen hebben terugbezorgd.

De Franse regering reageerde opgelucht op deze voor haar gunstige afloop. 'Ik ben uiteraard diep tevreden over deze arrestatie, die voor mij niet helemaal als een verrassing komt', zei premier Jospin. President Chirac meende dat de arrestatie van Papon 'de terugkeer van het recht' inhoudt. 'Frankrijk heeft zich gerevancheerd', zei Serge Klarsfeld, voorzitter van de Vereniging van kinderen van gedeporteerde Franse joden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden