Zwitsers kiezen voor proef met gratis heroïne

Het Zwitserse experiment met gratis heroïneverstrekking aan zwaarverslaafden kan doorgaan. Met grote meerderheid wezen de Zwitserse kiezers in een referendum zondag een verharding van het drugsbeleid af....

REUTER; THE GUARDIAN; THE NEW YORK TIMES

Reuter, The Guardian, NYT

GENEVE

De uitkomst van het referendum is behalve voor de Zwisterse regering ook een steun in de rug voor minister Borst, die volgend jaar in Nederland een vergelijkbaar experiment van start wil laten gaan.

Zwitserland geldt als een van de meest problematische drugslanden van Europa. Het land telt ongeveer dertigduizend verslaafden op een bevolking van zeven miljoen. Veel steden kennen plekken waar jongeren openlijk heroïne spuiten.

De tien jaar verslaafde Eveline Gugger doet sinds 1994 mee met het project. Haar gebruik is sindsdien met tweederde afgenomen. Ze zwerft niet langer op straat en heeft een baan in een restaurant. 'Dit project heeft mijn leven gered', zegt ze. 'Behalve minder heroïne gebruik ik ook minder cocaïne en leid ik een geheel nieuw leven.'

De vrije heroïneverstrekking in Zwitserland begon in 1993 en was bedoeld om de criminaliteit onder zwaarverslaafden terug te dringen en hun leven draaglijker te maken. Aanvankelijk deden 750 mensen mee, nu 1100. De deelnemers staan onder stricte medische, psychologische en sociale controle.

Het project kost ongeveer acht miljoen gulden per jaar. Voor de uitvoering had Zwitserland toestemming nodig van de Internationale Narcotica Controleraad in Wenen om de heroïne te importeren.

De Zwitserse regering en de uitvoerders noemen het programma een groot succes. Een aantal deelnemers zou inmiddels zelfs helemaal van de drugs af zijn. De misdaad onder de deelnemers is drastisch gedaald. De besmetting met het HIV-virus is afgenomen. Het aantal werkende verslaafden is verdubbeld. Het gebruik is verminderd.

De initiatiefnemers van 'Jeugd zonder drugs' beweren dat gratis verstrekking neerkomt op 'legale moord' en pleiten voor gedwongen afkicken. Zij wijzen er ook op dat ongeveer 350 verslaafden het programma voortijdig hebben verlaten.

Een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Denemarken en Nederland, heeft de Zwitserse ontwikkelingen met grote belangstelling gevolgd. 'Gelukkig hebben de Zwisters besloten om effectief, pragmatisch en menselijk om te gaan met de schade die drugs en verslaving berokkenen. Deze uitslag is een boodschap voor de VS en andere landen dat een verstandig drugsbeleid werkt,' zei Ethan Nadelmann, hoofd van het Lindesmith Centrum, een New Yorks denktank over drugsbeleid, gefinancierd door zakenman-filantroop George Soros.

In Nederland keurde de Tweede Kamer vorige week, na aanvankelijke tegenstand van de VVD, een grootschalige proef om langdurig verslaafden gratis heroïne te verstrekken goed. In de eerste fase doen vijftig verslaafden mee, later zullen dat er 750 worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden