Nieuws

Zwitsers in meerderheid achter boerkaverbod

Een meerderheid van kiezers in Zwitserland sprak zich zondag in een referendum uit voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding, waarmee gedoeld werd op de boerka.

Een poster van voorstanders van het boerkaverbod in de Zwitserse stad Lausanne. Beeld EPA
Een poster van voorstanders van het boerkaverbod in de Zwitserse stad Lausanne.Beeld EPA

Na onder meer Nederland, Frankrijk en Oostenrijk heeft nu ook Zwitserland moslima’s verboden om gesluierd in nikab en boerka de straat op te gaan. Bij een referendum sprak een kleine meerderheid (51,21 procent) van de kiesgerechtigde Zwitsers zich zondag uit tegen het dragen van gezichtsbedekkende kledij. Ze gingen daarmee in tegen het standpunt van de regering.

Opiniepeilingen wezen al uit dat een kleine meerderheid voorstander is van de maatregel. Hoewel de stelling ‘Ja of nee tegen een verbod op volledige gezichtsbedekkingen’ geen melding maakt van de boerka of de nikab, bestaat er geen twijfel over waar het debat over gaat.

Campagneposters met de teksten ‘Stop de radicale islam!’ en ‘Stop het extremisme!’, waarop een vrouw in een zwarte nikab te zien is, zijn in Zwitserse steden opgehangen door voorstanders van het verbod. Tegenstanders voeren de slogan ‘Nee tegen een absurde, nutteloze en islamofobe ‘‘anti-boerka’-wet’.

Tegenstanders van het verbod demonstreren in Genève. Beeld EPA
Tegenstanders van het verbod demonstreren in Genève.Beeld EPA

Het verbod zou betekenen dat niemand zijn gezicht volledig mag bedekken in de openbare ruimte. Er zijn wel uitzonderingen, zoals in gebedshuizen.

‘Naast het feit dat deze tekst nutteloos is, is hij ook racistisch en seksistisch’, zei Ines El-Shikh, woordvoerster van de feministische moslimvrouwengroep Purple Headscarves. Ze zegt dat de voorgestelde wet de indruk wekt van een probleem, maar ze stelt dat ‘slechts 30 vrouwen in Zwitserland een boerka dragen’.

De volledige gezichtssluier ‘is een extreme vorm van de islam’, zei Ja-campagnewoordvoerder Jean-Luc Addor, van de populistische rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP).

Uit een onderzoek van het Zwitserse Bureau voor de Statistiek uit 2019 bleek dat 5,5 procent van de bevolking moslim is. De meesten van hen hebben wortels in het voormalige Joegoslavië. Volgens lokale Zwitserse media zijn er naar schatting dertig mensen in Zwitserland die een boerka dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden