Zwitsers geld voor Nederlands hulpinitiatief

De Nederlandse ontwikkelingshulp nieuwe stijl krijgt hulp uit Zwitserland. Het Initiatief Duurzame Handel, in 2007 opgericht door toenmalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, krijgt sinds 1 mei geld van de Zwitserse regering.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - De Zwitserse regering besloot 30 miljoen Zwitserse frank (24 miljoen euro) naar het IDH over te maken, voor een periode van vier jaar. Van de Nederlandse regering krijgt het initiatief 20 miljoen euro per jaar. Volgens IDH-directeur Joost Oorthuizen komt er niet alleen geld van de Zwitserse regering, maar ook van het Zwitserse bedrijfsleven. Hoeveel precies, moet nog blijken. In Nederland draagt het bedrijfsleven 32 miljoen bij.

Binnen een jaar denkt Oorthuizen nog met enkele andere regeringen uit Noordwest-Europa tot overeenkomst te komen. Namen wil hij niet noemen, maar Denemarken doet op kleine schaal al mee met IDH. De Denen leggen 1,3 miljoen euro op tafel voor katoen- en koffieprojecten in Mozambique en Oeganda.

IDH legt zich toe op het duurzamer (eerlijker, milieuvriendelijker) maken van productieketens. Daartoe ondersteunt de organisatie tal van 'rondetafels': samenwerkingsverbanden van detailhandel, industrie, overheden, boerenorganisaties en ngo's, die met elkaar afspraken maken. Er zijn al ronde tafels voor palmolie, soja, koffie, natuursteen, hout en nog elf producten, die alle worden gewonnen in arme landen. IDH neemt in die rondetafels veelal taken als begeleiding en scholing van boeren voor zijn rekening.

Volgens Beatrice Maser, hoofd van de afdeling ontwikkelingshulp van het Zwitserse ministerie van Economische Zaken, is de samenwerking heel logisch. 'De Nederlanders doen al precies wat wij van plan zijn. Dan kunnen we beter de krachten bundelen en de kosten delen.'

De Zwitsers hebben wel wensen over de besteding van hun geld. Dat moet worden gebruikt voor programma's in koffie, cacao, katoen, palmolie en soja. Deels heeft dit te maken met de belangen van de Zwitserse industrie, zegt Maser. 'Wij hebben veel producenten van koffie en chocola. Maar wij vinden ook katoen, palmolie en soja erg belangrijk.' Zwitserland is de zetel van onder meer Nestlé (koffie, chocola) en Lindt (chocola).

Dat er nu meer geld op tafel komt, betekent dat die projecten sneller kunnen worden uitgevoerd. Bovendien, zegt IDH-directeur Oorthuizen, betekent de Zwitserse steun ook dat IDH in sommige landen beter kan opereren.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlands initiatief in de ontwikkelingshulp wordt geïnternationaliseerd. Eerder gebeurde dat met Max Havelaar, een formule die onder de naam Fair Trade nu wereldwijd opereert, en met UTZ, een duurzaamheidskeurmerk dat zich anders dan Fair Trade richt op mainstreamproducten. Het is wel uniek dat een overheidsinitiatief wordt geïnternationaliseerd.

Oorthuizen sluit niet uit dat IDH zich ook nadrukkelijker met de 'schone kleren' gaat bemoeien. 'Wij ondersteunen de Apparel Coalition, waar een groot deel van de grote Amerikaanse kledingmerken aan deelneemt. We willen wel kijken of we dat initiatief kunnen verbreden naar Europa.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden