Zwitsers gebruiken Winehouse in campagne

De jongerenafdeling van de Zwitserse Volkspartij (UDC) heeft opnieuw voor opschudding gezorgd met een provocerende publiciteitscampagne. De rechts-populistische jongeren hebben een foto van een duidelijk aangeschoten zangeres Amy Winehouse, die vorige maand overleed, gebruikt op een affiche tegen de legalisering van drugs.

AMSTERDAM - Eerder baarden de UDC-jongeren al opzien met een poster waarop een zwart schaap Zwitserland wordt uitgetrapt en een afbeelding van de Helvetische landkaart bezaaid met minaretten. Beide affiches werden gebruikt voor campagnes voor Zwitserse volksraadplegingen.


Fans van Amy Winehouse, van wie de precieze oorzaak van haar dood op 23 juli in haar flat in Londen nog altijd niet is vastgesteld, typeren de publiciteitscampagne als 'respectloos' en 'walgelijk'. Maar Grégory Logean, een van de voorzitters van de jongerenafdeling van de UDC, begrijpt de ophef niet rond het affiche tegen het 'decriminaliseren van drugs' in het Alpenland.


'Niet onze methode is schokkend, de realiteit is schokkend. De dood van Winehouse schotelt ons een bittere realiteit voor die andere partijen niet willen zien, namelijk de verschrikkelijke gevolgen van drugsgebruik', aldus Logean. Bovendien is volgens de jongerenvoorzitter de drank- en drugsverslaving waarmee Winehouse, bekend van haar soulvolle wereldhit Rehab, jarenlang kampte niet bepaald een geheim. 'Het enige wat wij doen, is een foto tonen die iedereen al kent. Winehouse was behalve door haar muziek nu eenmaal bekend om haar drank- en drugsgebruik.'


De provocerende publiciteitscampagne van de UDC, die met tachtigduizend leden de grootste Zwitserse partij is, komt niet op een toevallig moment. Over enkele maanden worden er parlementsverkiezingen gehouden en de Socialistische Partij belooft al sinds 2006 om de bestraffing van drugsdelicten terug te schroeven. Ook wil die partij softdrugs legaliseren voor de Zwitserse jeugd.


Zwitserland is een van de tolerantste landen ter wereld wat drugs betreft. Zo kent het land sinds 1994 heroïneprogramma's waarbij zo'n 1.300 verslaafden heroïne kunnen gebruiken in een van de 23 centra. De onder medisch toezicht gedoseerde heroïne wordt betaald door de ziektekostenverzekering van de Zwitserse overheid. Dit komt doordat de Zwitsers verslaving beschouwen als een ziekte en niet als een misdaad.


Burgerinitiatieven om het gebruik van marihuana te legaliseren en het verbouwen van cannabisplanten voor persoonlijk gebruik toe te staan, zijn echter tot nu toe mislukt. Zo wees bijna tweederde van de Zwitsers bij een referendum in 2008 zo'n voorstel af uit vrees voor 'cannabistoerisme' vanuit de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden