Zwitsers dorp tegen hoogste bungeeplatform ter wereld

'We hebben hier al genoeg avonturiers die dood in het dal vallen, op nog meer waaghalzen zitten we niet te wachten. Bovendien kan het onze kinderen traumatiseren.' De bewoners van het Zwitserse Gündlischwand maken grote bezwaren tegen de plannen van een ondernemer die in hun dal het hoogste bungeeplatform van de wereld wil bouwen.

Een bungeejumper in Scheveningen. Beeld anp

Het bedrijf Outdoor Interlaken wil op de Isenfluh-klif boven Gündlischwand, gemeente Lauterbrunnen, een bungee-installatie bouwen die waaghalzen de mogelijkheid biedt om meer dan 250 meter de diepte in te duiken. Voor Nederlandse adrenalinejunks: dat is hoger dan tweemaal de Utrechtse Dom (112 meter).

Daarmee zou in de streek de langste bungeejump van de wereld mogelijk worden, nu de 321 meter hoge installatie van de Royal Gorge bridge in Colorado onlangs is gesloten na heftige bosbranden. De nieuw te bouwen installatie zal ook hoger zijn dan die van de Verzascadam (220 meter), de ook in Zwitserland gelegen locatie die beroemd werd van de openingsscène uit de James Bond film Goldeneye uit 1995.

Veilig
Bungeejumpen, in de jaren zeventig bedacht door Britse waaghalzen van de Dangerous Sports Club, is veilig, zegt het bedrijf. Ook zullen de onverschrokken springers de lokale horeca een opkikker geven. Het bedrijf verwacht dat 2.500 vermetele avonturiers, voornamelijk uit de Verenigde Staten en Azië, een sprong aan het koord komen wagen. Voor gezonde mensen is een val vrijwel zonder risico, aldus een woordvoerder van Outdoor Interlaken. In het verleden zijn er overigens wel mensen omgekomen na een sprong - hetzij door niet goed functionerend materiaal, hetzij door medische complicaties.

Het bedrijf heeft deze maand de vergunningaanvraag ingediend, maar ziet zich nu gedwarsboomd door bewoners van Gündlischwand en lokale milieu-activisten. De bewoners vrezen dat hun dal zal veranderen in een 'dodenvallei'. De afgelopen twintig jaar zijn in de buurt dertig mensen omgekomen bij het basejumpen. Daarbij springt een waaghals van een berg naar beneden en zweeft zo lang mogelijk, waarna hij een parachute opentrekt.

Getuigen
Bovendien, zegt Peter Brawand, lokaal raadslid, is de beoogde installatie precies boven het dorp gepland. 'Onze kinderen kunnen mogelijk getuige zijn van ongevallen en dat zal ze hevig traumatiseren.' Dat bungeejumpen en basejumpen totaal verschillende activiteiten zijn, zoals Outdoor Interlaken benadrukt, wil er bij hem niet in.

Ook het argument dat de bouw de lokale economie ten goede komt, onderschrijft Brawand niet. 'De avonturiers komen met busjes vanuit Interlaken, en gaan na hun sprong meteen weer terug.'
Lokale milieuactivisten zijn ook tegen het bungee­jumpplatform. Er zijn al genoeg outdooractiviteiten mogelijk in het Lauterbrunnental, klinkt het in die kringen, nog meer buitenattracties zullen de toch al kwetsbare alpennatuur extra onder druk zetten.

Outdoor Interlaken heeft de tegenstanders uitgenodigd voor een 'rondetafelgesprek'. Het bedrijf doet een ultieme poging om de bevolking, die een handtekeningenactie tegen het platform is begonnen, te overtuigen van de veiligheid van bungeejumpen. Begin augustus valt het besluit of de installatie gebouwd mag worden.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.