ZWITSERLAND

In het Museum für Gegenwartskunst is de tentoonstelling Slow Place te zien, met drie fotoseries en twee installaties van Teresa Hubbard en Alexander Birchler....

Basel

Liefst 999 aquarellen wilde hij maken. Toen hij vorig jaar op 47-jarige leeftijd in zijn atelier nabij La Chaux-de-Fonds werd getroffen door een hersenbloeding, bleef de Zwitserse schilder Martin Disler steken op 388 stuks. Aquarellen die hij deels ook in Amsterdam vervaardigde. Het Kunstmuseum toont Dislers laatste werken, veelal geïnspireerd op esoterische gedichten van Pessoa. Tot en met 20 april.

Ook in het Kunstmuseum een schenking van het collectioneurs-echtpaar Anne-Marie en Ernst Vischer-Wadler uit Basel, die een aanzienlijke uitbreiding van de afdeling 20ste-eeuwse kunst betekende. Het museum kreeg in totaal 116 schilderijen, tekeningen en plastieken van veertig kunstenaars. Tot en met 9 maart toont het museum onder meer surrealistisch werk van Arp, Masson, Tanguy, Meret Oppenheim, Wiemken, Tschumi en Wols. Maar ook van minimalisten als Judd, Sol LeWitt en de groep van Robert Mangold.

In de Kunsthalle schilderijen van de Fransman Eugène Leroy (t/m 9 maart) en installaties van de IJslander Olafur Eliasson (t/m 23 maart).

Bern

Het Kunstmuseum en de Bernse Stiftung für Fotografie, Film und Video wijden een retrospectief aan het omvangrijke oeuvre van fotograaf Otto Umbehr, Umbo geheten, naast Lazlo Moholy-Nagy een van de bekendste Bauhaus-fotografen. Met o.a. fotomontages, simultaanportretten en foto's gemaakt in WO II en de naoorlogse jaren (t/m 27 februari).

Stiftung Kunsthalle toont tot en met 2 maart twintig grotere werken uit eigen collectie, alsmede tekeningen en foto's van Herbert Brandl, Julian Opie, Luc Tuymans, James Welling e.v.a.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden