ZWITSERLAND

De tentoonsteling Das Alte China in Kunsthaus Zürich toont een groot overzicht van gebruiks- en kunstvoorwerpen uit het Oude China....

De in 1890 in New York geboren fotograaf Paul Strand behoorde vanaf 1915 tot de avant-garde van de fotografie. Het Kunsthaus in Zürich toont werk uit zijn laatste jaren (1950-1976): On my doorstep. Nog tot en met zondag.

De tentoonstelling Entre Rome et Paris in Musée des Beaux-Arts in Laussanne is een verzameling niet eerder getoonde kunst uit de 14de tot en met de 19de eeuw, afkomstig uit privécollecties. Werken van Dubois, Kauffmann, Töpffer, Charles Gleyre en vele anderen. Tot en met 28 april.

Bij galerie d'Art Contemporain in Genève Amor Vacui, een monumentaal glazen installatie van de Milanese kunstenaar Marco Mazzucconi.

In Kunstmuseum Basel grafisch werk van James Ensor uit de periode 1886-1904 afkomstig uit de collectie van Mira Jacob. Tot en met 5 mei.

BELGIE

Op de tentoonstelling Museum in Strip in het Jubelparkmuseum in Brussel is een route (beeldverhaal) uitgestippeld langs een aantal kunstwerken en -voorwerpen die striptekenaars geïnspireerd hebben. Te zien zijn bijvoorbeeld een Etruskische kanoop (uit Kuifje: Het geheim van de eenhoorn) Tot en met 29 september.

Twaalf dansers, twaalf muzikanten, beweging en film. In Bereft of a blissful union van choreograaf Wim Vandekeybus worden man en vrouw, het alledaagse en het spirituele, kortom tegenstellingen met elkaar verbonden. Op 2, 3 en 4 april in De Singel in Antwerpen.

In het Museum voor Schone Kunsten in Oostende een retrospectief met aquarellen en pentekeningen van de kunstenaar Leon Spilliaert die vijftig jaar

geleden overleed. Tot en met 27 mei.

Frank Eugene is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het 'Picturalisme' in de kunstfotografie van rond de eeuwwisseling. Zijn werk, dat veel grafische kenmerken heeft, is tot en met 7 april tentoongesteld in het Provinciaal Museum voor Fotografie in Antwerpen.

Hal Antwerpen is een nieuw collectief van curatoren, kunstenaars en architecten die per jaar vier kunstenaars vraagt om een kunstprojekt te realiseren in deze monumentale hal. Tot en met 27 april is het de beurt aan de Nederlandse kunstenaar Berend Hoekstra. Hal Antwerpen, Bleekhofstraat 22 in Antwerpen.

De Trust speelt in co-produktie met de Vlaamse Schouwburg Georg Büchner's Dantons dood in een regie van Theu Boermans. Tot en met 31 maart en van 2 tot en met 7 april in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

ITALIE

De Grieken in het Westen: tweeduizend kunstobjecten uit de door de Grieken gekoloniseerde gebieden in Zuid-Italië, Sicilië, Zuid-Frankrijk en Spanje van de achtste tot de vierde eeuw voor Christus. Tot en met 8 december in Palazzo Grassi, Venetië.

Werken van Bruegel, Van Kessel, Brill en andere Vlaamse en Hollandse meesters, tot en met 12 mei in het Dogenpaleis in Genua.

Alessandro Magnasco (1667-1749), schilder van de zelfkant, tot en met 7 juli in Palazzo Reale, Milaan.

Goden en helden: 140 schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw over thema's uit de klassieke oudheid en de mythologie. Tot en met 30 mei in Palazzo delle Esposizioni, Rome.

Tachtig etsen van Goya uit de serie Caprichos (Grillen) over de wereld van het onderbewuste. Tot en met 18 mei in Galleria Arte Antica, Turijn.

De drie synagogen: het leven van de joodse gemeenschap in Livorno in de laatste drie eeuwen. Tot en met 12 mei in Casa della Cultura, Livorno.

Vondsten uit de bronstijd, tot en met 20 mei in het Museo Nazionale di Eganzia in Fasano (bij Brindisi).

Meesterwerken van de Russische romantiek (1812-1851) uit het Tret'jakov-museum in Moskou, tot en met 16 juni in Serrone della Villa Reale, Monza

(bij Milaan).

Aflopende manifestaties: schilderijen, tekeningen en sculpturen van Ugo Attardi, tot en met 6 april in Galleria Senato, Milaan; foto's van de buitenwijken van Rome, tot en met 6 april in Galleria Minima, Largo Fontanella di Borghese 19, Rome; schilderijen van Canaletto (1697-1768), tot en met 13 april in Galleria Valeria Bella, Milaan; sieraden uit het Nationaal Musuem van New Delhi, tot en met 13 april in de Rinascente in Milaan.

Opgegraven: fundamenten van heiligdommen uit de bronstijd, votiefbeeldjes en een oven voor het smelten van zwavel, in Monte Grande in Sicilië (bij Agrigento).

In het oude, onlangs gerestaureerde ziekenhuis van Santa Maria della Scala in Siena is op het gewelf van een afgesloten ruimte een fresco ontdekt uit de 16de eeuw met een episode uit het leven van Catherina, de beschermheilige van Siena.

FRANKRIJK

Henri Cartier-Bresson heeft aan de wieg gestaan van het prestigieuze fotoburo Magnum. De tentoonstelling L'Amérique furtivement beperkt zich tot zijn foto's die hij in Amerika maakte. Tot en met 10 juni te zien in Musée National de La Coopération franco-américaine in Chateau de Blérancourt, ten noordoosten van Parijs.

Tony Cragg exposeert beelden in de Galerie Sud et Mezzanine in het Centre Pompidou in Parijs, tot en met 15 april. Tegelijkertijd worden tekeningen van zijn hand geëxposeerd in Galerie Karsten (5 Rue Debelleyme) in Parijs. Tot en met 30 maart.

Het nieuwe Parijse museum voor fotografie, Maison Europeene de la Photographie, heeft onlangs zijn deuren geopend. Vanaf 17 april de eerste 'echte' tentoonstelling, Une aventure Contemporaine, la photographie 1955-1995, geheel ontleend aan de eigen collectie. Tot en met 16 juni.

Tot en met 29 april op de grafiek-afdeling van het Musée des Beaux-Arts de Tourcoing grafiek van de Duitse expressionisten Emil Nolde, Erich Heckel, Max Beckmann, George Grosz, Paul Klee en Otto Dix.

In het Musée Rodin (Hotel Biron, 77 rue de Varenne) de thema-expositie Rodin et la Hollande, met beelden, grafiek en tekeningen. Tot en met 31 maart.

In Parijs twee retrospectieven van de Spaanse schilder en beeldhouwer Miquel Barceló. In het Centre Pompidou tot en met 29 april Impressions de Afrique: gouches, aquarellen, schetsen die Barceló in Afrika maakte. De grote doeken en beelden zijn tot en met 28 april ondergebracht in de Galerie Nationale du Jeu de Paume (1 pl. de la Concorde)

SPANJE Eerste grote overzichtstentoonstelling in Europa van Tom Wesselman in Fundación Juan March (Castelló 77) in Madrid. Met een kleine honderd werken van de Amerikaanse popkunstenaar. Tot en met 20 april.

Eugenio Lucas en La Habana in de Fundacíon cultural Mapfre (Avenida del General Perón 40) in Madrid. Voor de eerste keer in Spanje de Cubaanse collectie van de negentiende eeuwse schilder, wiens werk vaak wordt aangezien voor dat van Goya. Tot en met 20 april.

De verleiding van Amerika. Stad en architectuur in Europa 1893-1960 is een overzicht in schetsen en modellen van de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het Amerikaanse model op de Europese architectuur. Tot en met 4 mei in het Centro de Cultura Contemporánea, Montealegre 5, in Barcelona.

De schilder Balthassar, beter bekend als Balthus, is een van de weinige nog levende tijdgenoten van Picasso. Het Museum voor Moderne Kunst Reina Sofía, Santa Isabel 52, in Madrid toont tot en met 1 april een retrospectief van Balthus.

DUITSLAND De reeks Jazz van Henri Matisse wordt tot en met 27 mei tentoongesteld in het Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld.

Gerardjan Rijnders maakte bij het Deutsches Theater Kammerspiele in Berlijn de voorstelling Moffenblues, in samenspraak met dit voormalige Oostduitse gezelschap. Nog eenmaal te zien in Berlijn op 30 maart. Aanvang 19.30 uur. Informatie: 00 44 30 28441226.

De fototriënnale Prospect 96, tot en met 12 mei in Frankfurt am Main focust dit jaar op fotografie in de hedendaagse kunst. Op de vierduizend vierkante meter van de Schirn Kunsthalle Frankfurt én de Frankfurter Kunstverein worden fotowerken van tachtig internationale kunstenaars geëxposeerd, onder wie Rineke Dijkstra, Gilbert & George, Cindy Sherman.

Het Kunstmuseum in Wolfsburg en het Haus Lange/Haus Esters in Krefeld organiseren de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de Amerikaanse beeldhouwer Carl Andre (1935), die vanaf de jaren zestig een belangrijke invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. In Krefeld de beelden die vragen om een rustige, gesloten ruimte. In Wolfsburg het werk dat 'ruimte' vereist: vroege beelden van lichtgewicht materiaal, en de latere massieve objecten. Tot en met 21 april.

De schilders van de Franse School van Barbizon introduceerden rond 1830 een nieuwe benadering van het landschapschilderen, die vooruit liep op het impressionisme en modernisme. Het Haus der Kunst in München toont ongeveer driehonderd werken uit deze periode. Barbizon-Schule der Natur, met schilderijen van o.a. Rousseau, Millet, Dupré en Huet. Tot en met 21 april.

In de Kunsthalle in Tübingen een grote overzichtstentoonstelling van Auguste Renoir, Gemälde 1862-1917. Tot en met 27 mei.

OOSTENRIJK Een grote overzichtstentoonstelling van Claude Monet, in de Österreichische Galerie Belvedere in Wenen. Meer dan honderd werken van de Franse impressionist, afkomstig uit musea en privéverzamelingen in Europa, Canada, Amerika en Japan. Van de allervroegste werken tot de latere schilderijen. Foto's en een gereconstrueerd atelier geven de bezoeker een indruk van het leven van Monet. Tot en met 16 juni.

In de Kunsthal in Wenen Alberto Giacometti: 1901-1966, een grote overzichtstentoonstelling van sculpturen van deze grote Zwitserse kunstenaar. Meer dan 250 beelden waaronder een aantal onbekende en nooit eerder tentoongestelde beelden. Parallel aan het retrospectief loopt in de Kunsthal ook een tentoonstelling van foto's van Giacometti zelf. Tot en met 5 mei.

Een retrospectief van Chris Burden - samen met Dennis Oppenheim en Vito Acconi een van de grootste representanten van de Amerikaanse body-art - is te zien in het Österreichisches Museum für Angewandte Kunst in Wenen. Beyond the limits, tot en met 4 augustus.

GROOT-BRITTANNIE 'Dr Livingstone, I presume? Iedereen kent de vraag, maar wanneer hij werd uitgesproken, en wie Livingstone precies was, is iets anders. De National Portrait Gallery in Londen wijdt groot overzicht aan de ontdekkingsreiziger. Met etnografica, portretten, originele foto's, kaarten, dagboeken, brieven en de reisuitrusting van de beroemde ontdekkingsreiziger. Tot en met 7 juli.

Het Museum of the Moving Image in Londen wil in de expositie Picturegoer aan de hand van films, foto's en posters laten zien hoe film ons leven veranderd heeft. Honderd jaar filmgeschiedenis: de pioniers, de gouden jaren van de zwijgende film, de sterren van de jaren '40 en '50, de invloed van film op jongeren in de jaren '60 en de enorme commercialisering in de jaren daarna. Tot en met 19 mei.

Velázquez' Portrait of Pope Innocent X is een van de twaalf doeken op de tentoonstelling van meesterwerken uit de Doria Pamphilj Gallery in Rome. Tot en met 19 mei zijn de doeken in de Londense National Gallery, wat heel bijzonder is want deze privécollectie wordt zelden uitgeleend.

Aanbevolen theatervoorstellingen in Londen: The Changing Room, een stuk over de rituelen van rugbyspelers (Duke of York's Theatre, tot en met 30 maart); An ideal husband (Theatre Royal, tot en met 20 april); Sunset Boulevard (Adelphi Theatre).

The Royal Academy of Arts in Londen presenteert een retrospectief van één van Engeland's beroemdste Victoriaanse schilders: Frederic Leighton 1830-1896. Tot en met 21 april.

Picasso noemde hem ooit 'de vader van ons allen'. Honderd jaar na zijn dood heeft Paul Cézanne zijn eerste solo-expositie. Na Parijs, nu in de Tate Galery in Londen. Met meer dan honderd schilderijen en zestig aquarellen. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden. Informatie: 00 44 (1) 714200000. Tot en met 28 april.

NEW YORK Form - Light - Glass is de verzamelnaam voor de tentoonstelling met glaswerk uit de Tsjechische Republiek. Met 67 keramische werken (1958-'94) van Peter Voulkos en Klaus Moje, plus een interactieve expositie (The Ceramic Studio). Tot en met 9 juni in het American Craft Museum (40 West 53rd Street).

Abstract werk uit de twintigste eeuw in Total Risk, Freedom, Discipline, met werk van onder meer Kandinsky, Malevich en Mondrian in het Solomon R. Guggenheim Museum (1071 Fifth Avenue, t.h.v. 89th Street). Tot en met 12 mei.

De nieuwste expositie in het Metrolitan Museum of Art (Fifth Avenue, t.h.v. 82nd Street) betreft Art of the Deccani Sultans, met schilderijen, calligrafieën en metalen objecten. Tot en met 25 augustus.

The Global Library richt zich op technologische vooruitgang, waaronder een bijzondere verkenning van het World Wibe Web. Tot en met 17 augustus in de New York Public Library (Fifth Avenue, t.h.v. 42nd Street).

Het Whitney Museum of American Art (945 Madison Avenue, t.h.v. 75th Street) schenkt aandacht aan betrekkelijk onbekende schatten van twintigste-eeuwse Amerikaanse kunst in de chronologische expositie An American Story. Tot en met 6 oktober.

Comic Inspirations bevat een fikse dosis humor met de nodige verbeeldingskracht, waarbij eigentijds werk wordt gepresenteerd. Vertegenwoordigd zijn onder meer Lichtenstein, Warhol en Grooms. Tot en met 27 april in gallerie Baumgold (128 East, 72nd Street).

Recent grafisch werk van Carroll Dunham, Julian Lethbridge en Terry Winters tot en met 27 april bij Sheehan (20 West 57th Street). Op hetzelfde adres huist gallerie Snyder, waar eveneens tot en met 27 april abstracte Amerikaanse kunst uit de jaren dertig en veertig is samengebracht onder de noemer The Museum of Non-Objective Painting.

Het Urban Center exposeert bij Municipal Art Society (457 Madison Avenue, t.h.v. 51st Street) met de tentoonstelling Spatial Reverberations, met doeken van Lauretta Vinciarelli. Tot en met 26 april.

Moderate Fable is een eerbetoon aan de uit Greenwich Village afkomstige schrijfster Marguerite Young, met werken van onder meer Dorothea Tanning, Stanley Boxer en Joan Snyder. Tot en met 6 april bij Zarre (48 Greene Street).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden