Zwitserland wil uitleg OM na Clickfonds

Het Zwitserse ministerie van Justitie heeft aan zijn tegenvoeter in Nederland per brief opheldering gevraagd over de 'uiterst gebrekkige procesvoering' in de Clickfonds-zaak....

Van onze verslaggevers Jan Meeus Joost Ramaer

Dit rechtshulpverzoek leverde eind 1997 cruciaal bewijsmateriaal op tegen diverse Clickfonds-verdachten. Maar pas dit jaar bleek dat de Duitse vertaling op essentiële punten verschilde van het Nederlandse origineel.

In die vertaling was een verband gelegd tussen de Clickfonds-zaak en het witwassen van illegale inkomsten van drugshandelaar Johan 'De Hakkelaar' V. Daarnaast waren alle referenties aan belastingkwesties in de vertaling weggevallen. De Zwitsers verlenen bij belastingzaken geen rechtshulp.

De Amsterdamse rechtbank noemde de tekstverschillen eind juni 'vergaand slordig en onachtzaam', en verklaarde mede daarom officier van justitie H. de Graaff, regisseur van Clickfonds, niet-ontvankelijk. Daardoor gingen vier verdachten vrijuit tegen wie de officier zware gevangenisstraffen had geëist.

Het is nog niet bekend welke stappen de Zwitsers zullen nemen nadat justitie in Nederland hen de gevraagde opheldering heeft verschaft. De gang van zaken rond de Clickfonds-rechtshulp belast de vertrouwensrelatie tussen Nederland en Zwitserland. Begin vorig jaar deed een Zwitserse rechter al eens onderzoek naar misleiding door De Graaff. Dat leverde niets op. Wel meenden Nederlandse advocaten toen een groeiend wantrouwen te bespeuren in de handelwijze van de Zwitsers. Rechtshulpverzoeken, gestuurd door deze advocaten, bleven veel langer in de Zwitserse 'pijplijn'.

De Zwitsers hebben hun brief geschreven nadat Clickfonds-verdachte D. de Groot eind februari bij justitie in Bern een dik pak materiaal had afgeleverd waaruit de misleiding zou blijken. De Zwitsers vragen nu aan Nederland om dit materiaal door te geven aan De Graaff. Ook vragen zij het Nederlandse ministerie 'een overeenkomstig standpunt' in te nemen.

Justitie in Den Haag zal het Amsterdamse OM 'een dezer dagen' informeren. 'Maar onze officiële reactie op de brief zal nog wel een paar maanden vergen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden