Zwitserland sticht fonds voor slachtoffers holocaust

Na weken van steeds heviger druk hebben de drie grootste Zwitserse banken besloten een 'humanitair' fonds op te richten voor holocaustslachtoffers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De aankondiging komt een dag nadat de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hadden besloten door de nazi's geroofd goud van de zogenaamde Tripartite Commissie, dat nog verdeeld moet worden, te bevriezen. Ook dit gaat om in totaalongeveer honderd miljoen gulden. En ook dit geld zou de basis voor een fonds kunnen vormen.

Joodse groeperingen hebben met instemming gereageerd op het bericht. Thomas Lyssy, vice-president van de Zwitserse Joodse Federatie zei: 'Wij vinden het een erg positieve stap. Er is nu enige beweging in de hele kwestie en dat is goed.' Lyssy wilde zich niet uitlaten over het bedrag in het fonds 'maar we moeten kijken naar het initiatief en dat is erg positief.'

Het World Jewish Congress in de Verenigde Staten meent dat de Zwitsers nog voor rond tien miljard gulden aan in de oorlog geroofd goud in de bankkluizen zou kunnen hebben. De Zwitserse regering en diverse banken noemen dat bedrag schromelijk overdreven. Maar diverse internationale commissies zoeken momenteel naar zogenaamde 'slapende rekeningen'.

Ook het Nederlandse ministerie van Financiën wil via een commissie alle lopende en komende onderzoeken naar de Zwitserse goudkwestie op de voet volgen. De commissie komt onder leiding van de Comissaris van de Koningin in Noord-Holland, J. van Kemenade.

In de jaren vijftig zag Nederland van een verdere claim op Zwitserland af toen bleek dat Bern geen strobreed wenste toe te geven. Deze claim is momenteel 1,5 tot 1,7 miljard gulden waard en de Tweede Kamer vindt het zinnig te onderzoeken of daar alsnog iets mee kan worden gedaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken voelt er niet erg voor de kwestie weer op te rakelen, maar minister Zalm leek het instellen van zo'n commissie toch nuttig. Naast Van Kemenade is slechts één der leden bekend: RIOD-directeur Blom. De andere leden zullen historici, economen, juristen en fiscalisten zijn. Zalm wil de commissie over enkele weken installeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden