Zwijnen

Vandaag opent het jachtseizoen en dat is maar goed ook. In de eerste plaats omdat ik momenteel in de Achterhoek ben, onder meer om wild te eten....

Bert Wagendorp

Precies. Maar aangezien we met de genetische manipulatie nog niet zo ver zijn gevorderd dat de gratis ganzenfilets op je bord landen en de gratis hazepepers komen aanhuppelen, moeten we de bijbehorende gratis hazen en ganzen dus eerst afknallen. En dat mag weer.

Maar dat is bijzaak. Hoofdzaak is de Veluwe. Daar loopt het met de dag meer uit de hand met de gratis wilde zwijnen. Die liepen al vrolijk over de camping, maar nu, lees ik, beginnen ze ‘aan tenten te morrelen’ en ‘op caravandeuren te beuken’. Zit je rustig in je caravan, begint er een everzwijn op je deur te beuken. Beest wil iets lekkers, anders beukt ie de deur in.

Vroeger had je het leger erop af kunnen sturen. Het verbaast me eerlijk gezegd dat de PVV nog niet met die oplossing is gekomen, want een van de vrienden van Geert – zijn naam is me even ontschoten – heb ik nu al een paar keer horen roepen dat ‘het leger moet worden ingezet’. En dat ging over heel wat kleinere problemen dan de invasie van de wilde zwijnen .

Leger zat vroeger altijd op de Veluwe, dus dat was makkelijk geweest. Maar ja, jongens jagen nu op Taliban in Uruzgan, dus die hebben wel wat anders aan hun hoofd dan een herfstoffensief tegen de zwijnen.

Er lopen duizenden everzwijnen te veel rond op de Veluwe. Dat komt doordat de beesten geen natuurlijke vijand meer hebben. Vroeger hadden ze prins Bernhard als natuurlijke vijand. Man hield zo ongeveer in zijn eentje de zwijnenstand op peil. Legde ze bij bosjes om. Die moesten ze tegen het eind van het seizoen echt zijn geweer afpakken, anders bleef er geen zwijn over.

Maar die tijd is voorbij en zijn kleinzoon staat bekend als een slechte schutter. Ik denk trouwens dat Willem-Alexander opzettelijk misschiet. Veel te zachtmoedig voor de jacht. Als de zwijnen straks zijn doorgestoten naar de duinen en ze beuken op de deur van de Eikenhorst laat ie ze binnen.

Dus hoe moet dat nu? Er moeten nog zeker 2500 zwijnen worden afgeschoten, anders loopt het volgend jaar finaal uit de hand. De overvloedige eikel- en beukenootjesoogst helpt ook al niet. Volgens Gert-Jan Spek, coördinator wildbeheer op de Veluwe, eten de zwijnen ‘hun buikje rond’ en gaan ze vervolgens in de bosjes ‘liggen snurken’ in plaats van hongerig naar de voederplaatsen te komen om te worden neergemaaid, zoals het hoort.

Ik zou zeggen: ga dan op het gesnurk af en pak ze in hun slaap, maar dat schijnt dan weer niet te kunnen.

Minister Verburg wilde als laatste redmiddel de drukjacht toestaan, maar een meerderheid in de Tweede Kamer zal dat plan deze week torpederen: je bent het enige land ter wereld met een Dierenpartij of niet.

De situatie is kortom nijpend en het ziet er slecht uit voor het kampeergebeuren op de Veluwe.

Intussen doe je wat je kunt: ik bestel vanavond weer zwijnsgebraad met stoofpeertjes. Heerlijk hoor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden