Zwijn maakt zelden ziek

Wild geldt meer en meer als een alternatief voor biovlees. De controle van everzwijn op parasieten kan echter beter...

IN Nederland wordt steeds meer wild gegeten. De laatste zeven jaar is de hoeveelheid geconsumeerd wild verdubbeld naar tien miljoen kilo per jaar. Het wordt vooral gekocht en gegeten door consumenten die menen dat wild natuurlijker is dan vlees uit de bioindustrie. Maar is wild wel zo gezond?

Het vlees van wild wordt in elk geval minder streng gecontroleerd dan vlees van koeien, varkens en paarden. In het Infectieziekten Bulletin van januari, een uitgave van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven, wordt beschreven in hoeverre een infectie van het wildvlees een probleem is voor de volksgezondheid.

In wild komen veel infecties en parasieten voor. Zo kan in zwijnen de parasiet Trichinella spiralis leven. Deze rondworm kan bij mensen koorts, hoofdpijn, huiduitslag en pijnlijke spieren veroorzaken. In het ergste geval gaan ze eraan dood.

Infecties en parasieten komen ook voor in gedomesticeerde dieren, vooral in de biologische landbouw. Maar omdat deze voor en na de slacht worden gecontroleerd, is het risico dat geïnfecteerd vlees wordt gegeten minimaal. De geïnfecteerde dieren worden vernietigd.

Bij wild is de controle moeilijker uit te voeren. Als jagers het rechtstreeks aan restaurants leveren, is het niet altijd getest. Voor de jagers die het wild schieten en doorverkopen, bestaat al enige tijd een folder, uitgegeven door Vereniging Het Reewild.

Hierin staan de uiterlijke kenmerken van geïnfecteerde organen beschreven. Op grond van beschrijvingen en illustraties kan de jager bepalen of het dier ongeschikt is voor consumptie.

De vraag is of jagers deskundig genoeg zijn om die beslissing te nemen. Maar aan deze onveilige praktijk lijkt binnen afzienbare tijd een eind te komen. Bij de Raad van State ligt momenteel een aanvulling op de Warenwet, om ook al het wild dat bij poeliers wordt aangeboden, verplicht te testen op Trichinella.

De rondworm veroorzaakt trichinellose, een ziekte die veel bij wild voorkomt en die overgedragen kan worden van dieren op mensen door het eten van geïnfecteerd vlees. In Nederland komt bij de mensen al jaren geen trichinellose voor, maar in Duitsland vond in 1999 nog een uitbraak plaats.

De controle in slachthuizen op de parasiet werkt. Sinds 1926 is geen infectie met Trichinella spiralis bij de Nederlandse veestapel voorgekomen, ook een resultaat van de intensieve veeteelt. De controle blijft evenwel noodzakelijk, omdat steeds meer in het wild levende dieren (vooral vossen en wilde zwijnen) geïnfecteerd zijn met de rondworm en die over kunnen dragen op gedomesticeerde dieren.

De mens wordt besmet door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees. Daarin zitten ingekapselde larven van de rondworm. De larven nestelen zich in het bovenste deel van de twaalfvingerige darm.

Daar groeien ze binnen 24 uur uit tot volwassen mannetjes en vrouwtjes. Deze produceren na vijf dagen larven die het lymfe- en bloedvatstelsel binnendringen. De larven nestelen zich in de spieren, waar ze zich verder ontwikkelen.

Vooral tijdens de fase dat de larven zich door het lichaam verplaatsen, zijn er ziekteverschijnselen. Dit komt voornamelijk door het vrijkomen van giftige stoffen in het bloed en door ontstekingen in de spieren waar de larven terechtkomen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er geen reden tot ongerustheid: 'Voor in het slachthuis aangeboden wilde zwijnen geldt de vleeskeuringswet ook, en de poeliers worden gecontroleerd. Bovendien wordt wild zwijn nauwelijks gegeten. En als het vlees goed verhit wordt, is er zeker geen probleem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden