Zwijgen was gepaster geweest voor 'Don Leo'

De timing van Leo Beenhakker had niet beroerder kunnen zijn. Een dag voor de klassieker tegen Ajax liet de technisch directeur van Feyenoord een bommetje ontploffen waarvan de schade nog niet valt te overzien. Hij greep zijn gedwongen vertrek eind dit seizoen aan om een nieuwe machtsstrijd te ontketenen in de Kuip.


Beenhakker bezwoer de rit uit te zitten tot eind juni. Maar 'Don Leo' attaqueerde algemeen directeur Eric Gudde zo hard, dat hun verdere samenwerking gedoemd is te mislukken. Coach Mario Been toonde zich solidair met Beenhakker, maar ze leden woensdagavond in de Arena een dubbele nederlaag. Ajax onderstreepte dat de harmonie bij Feyenoord zowel op het veld als intern ver te zoeken is.


Zwijgen was gepaster geweest na de zoveelste wanprestatie van Feyenoord. Maar Beenhakker voelt zich respectloos behandeld, omdat hij vanwege zijn leeftijd geen nieuw contract krijgt aangeboden. In 2009 mocht hij samen met Been puinruimen bij zijn jeugdliefde. Zijn zoveelste laatste kunstje werd een debacle, omdat de schuldenlast bij Feyenoord nog groter bleek dan Beenhakker was voorgespiegeld.


De club stond voor 40 miljoen euro in het rood en werd door de KNVB onder curatele gesteld. Als een ridder te voet diende Beenhakker de transfermarkt te betreden, betoogde coach Been. Hij mocht alleen spelers halen die niets zouden kosten.


De raad van commissarissen constateerde echter dat ze wel een bovenmodaal salaris opstrijken en geen meerwaarde voor Feyenoord hebben. Beenhakker zei zich bezwaard te voelen, maar niet schuldig. Daarmee kan hij zich niet vrijpleiten van forse misgrepen.


Ignatovitsj werd gehaald op basis van videobeelden en speelde geen minuut in het eerste elftal. Babovic werd medegefinancierd door zijn vader, maar kwam niet verder dan vliegende tackles. Aanvaller Cissé heeft vanwege een chronische teenblessure nog niets laten zien. Lumb en Smolov zijn alweer vertrokken, de van VVV overgekomen Schaken en Auassar zitten veelal op de tribunes. De werkloze spits Van Beukering mocht ook tot zijn eigen verbazing debuteren in De Kuip. Maar het zo vergevingsgezinde Legioen geneerde zich voor zijn imitatie van een sprintende slak.


Op het technisch beleid van Beenhakker was dus voldoende aan te merken. Het valt bovendien te begrijpen dat de directie voor de invulling van een nieuw vijfjarenplan niet denkt aan een man van 68, hoe rijk zijn expertise ook. Beenhakker lijkt zich te hebben verkeken op de veranderde hiërarchie binnen de club.


Nu multimiljonair Pim Blokland en zijn vermogende Vrienden van Feyenoord al ruim 20 miljoen euro in de club hebben gepompt, zullen ze ook een bepalende stem krijgen in de raad van commissarissen. En het was Beenhakker niet ontgaan dat hij juist bij de Vrienden zijn krediet had verspeeld. De technisch directeur had 7 miljoen laten verdampen bij een club die elk dubbeltje moet omdraaien, luidde de kritiek.


Wie is de baas bij Feyenoord, vroeg Beenhakker zich dinsdag af tijdens zijn tirade in De Kuip. Het antwoord kende hij al. De raad van commissarissen zou een advies van de directie om Beenhakker te behouden, niet hebben geaccepteerd. De regie over het technisch beleid was hem in feite al ontnomen.


Beenhakker mocht de huur van de Hongaarse aanvaller Simon nog regelen, onder een nieuw samenwerkingsverband met Arsenal staat uitdrukkelijk de handtekening van directeur Gudde. Zo pronkten Gudde en Stanley Brard als hoofd opleidingen met de komst van de 18-jarige Japanner Miyaichi, die van Arsenal-coach Wenger mag rijpen in Rotterdam. Beenhakker was er nauwelijks in gekend.


Het steekt de veteraan dat hij nu wordt afgerekend op de malheur in De Kuip, terwijl de andere directieleden zich achter zijn populariteit konden verschuilen. Ondanks een tot dusver dramatisch seizoen houden de supporters zich koest en dat is zeker ook de verdienste van Beenhakker en publiekslieveling Been.


Beenhakker speelde een gevaarlijke troef uit door het Legioen te mobiliseren. We hebben een explosieve achterban, sprak hij fijntjes. Het zou Beenhakker en Been goed uitkomen als het Legioen hun kant kiest. De fans hebben zelfs de almachtige voorzitter Jorien van den Herik uit de Kuip weten te verjagen.


De vraag is hoe lang Been en de afgeschreven Beenhakker op die steun kunnen teren. De trainer had meteen willen opstappen met de man die hij als zijn peetvader beschouwt. Zijn loyaliteit met Beenhakker zal zijn positie binnen de club niet hebben versterkt. Ook Been mag zich de lijdensweg van Feyenoord aanrekenen nu de ontwikkeling van de talenten stagneert.


Zo wordt het duel met De Graafschap zaterdag op een podium van onvrede gespeeld. De vraag is slechts tegen wie die door Beenhakker aangewakkerde onvrede zich als eerste zal richten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden