Zwijgcontract na medische misser vaker dan gedacht; zeker 50 voorbeelden na oproep

Zwijgcontracten over misstanden in de zorg komen veel vaker voor dan gedacht. Een halfjaar na de oproep van minister Schippers van Volksgezondheid om dergelijke contracten te melden, zijn vijftig contracten boven water gekomen. Naar zes contracten wordt juridisch onderzoek gedaan, omdat het de schijn heeft dat verboden afspraken zijn gemaakt.

In april riep minister Schippers mensen op om geheimhoudingsovereenkomsten over medische missers te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Beeld anp
In april riep minister Schippers mensen op om geheimhoudingsovereenkomsten over medische missers te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.Beeld anp

Dit zei Schippers donderdag in een overleg met de Tweede Kamer over medische missers. In april riep Schippers mensen op om geheimhoudingsovereenkomsten over medische missers te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, IGZ. Eind juni waren er 46 meldingen, daar zijn sindsdien nog vier bijgekomen. De meldingen gaan over medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven.

Verbod

Bij de mogelijk verboden afspraken in deze contracten gaat het bijvoorbeeld om afspraken om in ruil voor een geldbedrag af te zien van een melding of het indienen van een klacht bij de IGZ, of dat mensen niet met derden of de media mogen praten. Schippers dreigt met een wettelijk verbod op dergelijke geheimhoudingsovereenkomsten. In het overleg gaf zij aan dat zij met het ministerie van Justitie gaat overleggen of ook een geheimhoudingsafspraak over het geldbedrag verboden kan worden.

Bestuurders in de zorg verplichten zich in een 'governancecode' die donderdag is gepubliceerd, dat zij geen overeenkomst meer sluiten met patiënten of nabestaanden waarin bijvoorbeeld wordt afgesproken dat wordt afgezien van een melding bij de IGZ, een (tucht)klacht of een gesprek met lotgenoten in ruil voor een geldbedrag.

Lees ook

Tophockeyer Rogier Mooij (21) bezoekt in 2014 het Tergooiziekenhuis. Door fouten van het ziekenhuis (+) sterft hij. Zijn moeder krijgt geld aangeboden in ruil voor geheimhouding. Ze tekent het zwijgcontract. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden