Zweven

Als de peilingen van invloed zouden zijn op het stemgedrag, dan heeft dat niets met de enquêtebureaus op zich te maken....

Pijnacker Ellen Schijve

Als Balkenende een beetje guts had gehad, zou hij de uitkomsten van de peilingen links hebben laten liggen. En inhoudelijke argumenten proberen te vinden, waarom er de laatste weken een electorale verschuiving plaatsvindt.

Door de schuld te geven aan de peilingen van het eigen verlies of winst van de tegenstander, neemt Balkenende de zwevende kiezer niet serieus. In verkiezingstijd komt het erop aan het eigen programma duidelijk te maken aan de kiezer. Dat geldt voor alle lijsttrekkers, ook voor Balkenende. De onderhandelingen beginnen pas na de verkiezingen. En dat geldt ook voor alle kiezers. Door strategisch te stemmen, dus met een regeringscombinatie in gedachten van twee of drie grootste partijen, krijgen we in feite een non-uitspraak. Zo wordt er weer lustig doorgepolderd. En krijgen we nooit een ander politiek beleid.

De middelgrote en kleine partijen worden belangrijker nu, zoals GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie. Mijn oproep is dan ook: durf je uit spreken voor een andere partij dan die drie 'grootste'. Trek je niks aan van peilingen. Balkenende spreekt het meest, maar zegt het minst. En dat zegt ook iets over zijn normen en zijn waarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden