Zwevende kiezer komt om in stemadviezen

Dat er in Nederland nog zwevende kiezers zijn is eigenlijk ongelooflijk - zeker als het zwevende kiezers met een internet-aansluiting betreft....

De bekendste is de StemWijzer van het IPP (www.stemwijzer.nl), alweer meer dan één miljoen maal geconsulteerd. Even dertig stellingen beoordelen, en u kent uw partij. Voor wie toch nog twijfelt, is er de Kieshulp van Kennisnet (www.kennisnet.nl), waar aan de hand van de mening over 41 stellingen de ideale partij eruit rolt.

Cap Gemini Ernst & Young helpt de zwever met de Stembox (www.stembox.nl). Die vraagt even wat tijd, maar na invulling is elke twijfel verdwenen. Sneller is de Stemvork van het Instituut voor Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (www.siswo.uva.nl). Even aanvinken met welke van de zes stellingen u het eens bent, of welke van drie andere het meest aanspreekt en klaar is kees.

Maar twijfel kan hardnekkig zijn, dus misschien is de Stemtest van Writers Block een aanrader (www.writersblock.net). Een mooie test op een mooie site, maar niet geheel objectief. Want de LPF is hier buiten beschouwing gelaten. Dus misschien toch even door naar de Stemmingmakerij van Wiebe de Jager (www.2best.nl), waar dilemma's de zwever van zijn dilemma afhelpen. Voor wie daarna nog zweeft, is er de Kenjelijsttrekker (www.onlijn.nl), met veertig citaten van lijsttrekkers. Ook de Stemslimmer (www.stemslimmer.nl) is een mogelijkheid. En ten slotte is er de Verkiezingsnavigator van QQQ uit Delft (www.verkiezingsnavigator.nl), die alle programma's vergelijkt. Maar dat is wel wat ouderwets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.