Zweterig Saigon

Drie jaar nadat het boek The Quiet American (1955) van Graham Greene werd gepubliceerd, regisseerde Joseph L. Mankiewicz de goed ontvangen verfilming met Michael Redgrave in de hoofdrol. Greene was echter minder enthousiast. Hij herkende zijn anti-oorlogsboodschap niet terug en noemde de film Amerikaanse propaganda. De tweede verfilming, vanavond op tv, is meer trouw aan het boek van Greene.


The Quiet American, BBC 1, 0.40 uur.


ZONDAG


Een stille Amerikaan, dat is volgens de verteller van Graham Greenes roman net zoiets als een een witte olifant. Bij de verfilming door de Australische regisseur Phillip Noyce (Patriot Games, Rabbit-Proof Fence) is die vergelijking geschrapt, maar dat betekent niet dat Noyce een afgezwakte versie maakte.


Integendeel: The Quiet American is een meeslepend, door het cameragenie Christopher Doyle van een beklemmende vormgeving voorzien oorlogsdrama, waarin Michael Caine monumentaal gestalte geeft aan de oudere Britse journalist Thomas Fowler. Die heeft in het zweterige, koloniale Saigon van de jaren vijftig zijn hart verpand aan een plaatselijke schone, en hij is niet de enige. Brendan Fraser speelt de jonge Amerikaanse stille 'idealist' met wiens komst de gebeurtenissen een fatale wending nemen, zowel in het leven van Fowler als in de wereldgeschiedenis. Liefde, vriendschap, verraad en moord in een betoverend landschap - er zijn mindere films gemaakt. Complexe politieke verhoudingen spelen een belangrijke rol, maar het is Caine, als flegmatieke cynicus met een hang naar de opiumpijp, die alle aandacht naar zich toetrekt.


The Quiet American (Philip Noyce, 2002)


BBC 1, 0.40-2.10 uur.


Butch Cassidy and the Sundance Kid

(George Roy Hill, 1969) 'Het beste einde dat ik ooit geschreven heb', noemt scenarist William Goldman de slotscène van Butch Cassidy and the Sundance Kid. De twee vrolijke bandieten uit de titel, gespeeld door Paul Newman en Robert Redford, hebben jarenlang het wilde westen van Amerika onveilig gemaakt: ze speelden vals met kaarten, pleegden bankovervallen, bliezen kluizen en ook nog een paar treinen op. Aan het eind van de film zitten ze, zwaargewond, in de val. Het gesprek dat volgt, is volgens Goldman nog altijd een parel van schrijfkunst. Hij won er in ieder geval een Oscar mee. Daarnaast waren er Oscars voor de filmmuziek, de titelsong (Raindrops keep fallin' on my head van Burt Bacharach) en het camerawerk.


RTL 4, 6.45-9.05 uur.


Lepel

(Willem van de Sande-Bakhuyzen, 2003) Loes Luca en Carice van Houten zijn goed op dreef in deze fijne jeugdfilm over het jongetje Lepel, die op zoek gaat naar een lieve moeder omdat zijn oma, bij wie hij woont, hem tiranniseert.


Nederland 3, 9.00-10.30 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden