Zwerven door de Groninger gangen

Groningen heeft meer stegen dan Amsterdam. Dat is volgens de Groningers zeker, al kunnen Amsterdammers het met gemak bestrijden. Want een Groninger heeft het zelden over een steeg, maar over een 'gang'....

Maar gangen zijn er volop. Het moeten er ruim honderd zijn. Schrijver en ontwerper Edward Houting kon er een stuk of vijftig terugvinden in de archieven. De meeste straatjes zijn heel oud. Houting stuitte op een kaart uit 1624 waarop de Klinkhamersgang al is te vinden. Die stamt vermoedelijk uit de Middeleeuwen.

Dat al die gangen nog bestaan is een klein wonder. Sommige gangen zijn afgesloten, maar de meeste niet. 'Ik vermoed', zegt Houting, 'dat het recht van overpad meespeelt.' Bewoners accepteren niet gauw dat ze hun straat niet meer in of uit kunnen.

Daar zaten vele bedrijfjes en er stonden de beruchte eenkamerwoningen van de armen, die er leefden met zes, zeven of meer familieleden. Bij mooi of redelijk weer speelde het leven zich af op straat. Het was ook de enige plaats om de was te laten drogen.

Van de gangen heeft Houting er dertig gebruikt om een wandelroute uit te zetten. Die voert langs het Schuitendiep en door de omgeving van de Rademarkt, het Academieterrein en het Martinikerkhof.

Houting raadt wandelaars af om direct na aanschaf van zijn boekje Ga je gang in Groningen te gaan lopen. De vier kilometer lange route levert te veel indrukken op om even te verwerken. 'Eerst lezen dan lopen', adviseert hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden