Zwerfvuil kan geld opleveren voor club

Voetbalteams doen het al tijden: oud papier inzamelen en verkopen om nieuwe doelpalen van de club te financieren. Als het aan D66-kamerlid Stientje van Veldhoven ligt, gebeurt dit nu ook met zwerfafval. Dit stelde ze donderdag in een debat met staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu).

Willem van Ewijk
Vuilnis bij een Amsterdamse automatiek. Beeld ANP
Vuilnis bij een Amsterdamse automatiek.Beeld ANP

'Als op school iedereen de lege plasticflesjes in de inzamelbak gooit, verdien je geld om met school een dagje naar de Efteling te gaan', zegt Van Veldhoven. En het scheelt veel Nederlanders een flinke portie ergernis.

Ieder jaar belandt tussen de 175 en de 250 miljoen kilo afval op straat. 94 procent van de Nederlanders stoort zich hier regelmatig aan. Het zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken en kauwgom. Ook liggen er veel oude kranten en kassabonnetjes op straat. De meeste ergernis wordt veroorzaakt door rondslingerende plastic verpakkingen van afhaalmaaltijden, blijkt uit onderzoek van Kenniscentrum Gemeente Schoon.

Gemeenten mogen van het Rijk jaarlijks 20 miljoen euro verdelen om dit zwerfafval op te ruimen. Maar dit geld wordt volgens Van Veldhoven nog te weinig gebruikt. In 2013 bleef er zelfs 7,2 miljoen euro over. Vorig jaar werd 4,4 miljoen niet besteed.

Om gebruik te maken van het geld moeten gemeenten nieuwe manieren vinden om het afval te verminderen. Vaker vegen wordt niet vergoed, slimmer vegen wel. Volgens Helene van Zutphen, directeur van Stichting Nederland Schoon, komen ieder jaar meer gemeenten met een innovatieve aanpak van zwerfafval. Daarbij wordt al veel samengewerkt met sportclubs en scholen, zegt ze.

Nederlanders zelf positief

Nog honderd gemeenten zoeken naar nieuwe manieren om zwerfafval tegen te gaan. Van wethouders hoorde Van Veldhoven over de papier- en kledinginzamelingen door scholen en sportclubs. Staatssecretaris Mansveld zal de VNG vragen deze mogelijkheid bij gemeenten extra onder de aandacht te brengen.

Over hun eigen gedrag zijn Nederlanders positief: ze zeggen steeds minder afval op straat te gooien. Een op de drie Nederlanders beweert zelfs regelmatig met vuilniszak en afvalprikker de buurt in te gaan om vuil te ruimen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden