Zwerfhond uit het buitenland halen? 'Superlief, maar ze weten niet waar ze aan beginnen'

Nederlanders nemen steeds vaker zwerfhonden uit het buitenland in huis. Die komen uit landen als India, Roemenië en Portugal, met dank aan 133 stichtingen. 'Superlief, maar ze weten niet waar ze aan beginnen.'

Zwerfhondenbezitter Iaira Boissevain: 'Het zijn oerhonden, waanzinnig sociaal.' Beeld Aurélie Geurts

'Dit is hem!', wist Iaira Boissevain, toen ze vijf jaar geleden Makar ('de gezegende') recht in de ogen keek. Na een lange, vergeefse zoektocht langs Nederlandse dierenasiels naar een 'lieve, sociale hond' kwam ze uiteindelijk via een Russin op internet in een buitenwijk van Moskou terecht. Daar zag ze tot haar leedwezen straten gevuld met hokken, waar een paar duizend zwerfhonden zaten opgesloten. Het resultaat van een 'veegactie' van de gemeente, die de ronddolende viervoeters uit het straatbeeld wilde hebben. Boissevain maakte kennis met Makar, de liefde op het eerste gezicht leek wederzijds en zo vloog ze met hem - nadat hij was onderzocht, ingeënt, gecastreerd en voorzien van alle verplichte documenten - terug naar huis.

De Utrechtse advocaat behoort tot een groeiende groep Nederlanders met een zwerfhond uit het buitenland. 'Liever een sociale buitenlander dan een vaak gemankeerde hond van commerciële broodfokkers,' zegt Boissevain.

In Nederland zijn 133 stichtingen actief die zwerfhonden uit Oost- en Zuid-Europese landen als Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Spanje, Portugal en Italië halen, maar ook uit het Midden-Oosten en Aziatische landen als India. Samen haalden ze vorig jaar 12.608 zwervers naar Nederland, een toename van 11 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Dit berekende Stray-AFP, een belangenorganisatie voor zwerfhonden waarbij een groot deel van de stichtingen is aangesloten.

Volgens Isabelle Sternheim van Stray-AFP, zelf in het bezit van een zwerver uit Dubai, is een sociale bastaardhond steeds moeilijker te vinden in een asiel. Vaak zijn het 'probleemhonden' daar, die niet geschikt zijn voor een gezin met kinderen, zegt ze. Zoals vechthonden en Mechelse herders die als politiehond hebben gefungeerd, maar ook Jack Russels: kleine terriërs die jaren geleden populair waren als gezinshond maar al gauw lastig werden gevonden en massaal naar het asiel werden gebracht.

Andere oorzaken van de opkomst van de buitenlandse zwerfhond zijn volgens Sternheim een toenemend bewustzijn over wantoestanden in de vaak illegale, commerciële 'broodfok' en onze reislust - vakantiegangers willen weleens een 'zielige' straathond in het buitenland meenemen naar huis. Hoe omvangrijk die groep is, is onbekend.

Beeld Aurélie Geurts

Rabiës

Organisaties als de Dierenbescherming en de Koninklijke Hondenbescherming zijn niet blij met de toenemende import van zwerfhonden. Zij zeggen dat deze dieren niet per definitie beter af zijn met een huiselijk leven in een vreemd land. Liever zien zij dat de stichtingen en dierenvrienden die zich bekommeren om het lot van zwerfhonden hun energie en geld steken in sterilisatieprogramma's en adoptie door gezinnen in het land van herkomst. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde waarschuwde eerder al voor import van (verwekkers van) hondenziekten als filaria, leishmania en rabiës.

Stray-AFP zegt dat de meeste Nederlandse stichtingen die zwerfhonden naar Nederland halen zorgvuldig en volgens de regels te werk gaan. De dieren mogen niet jonger zijn dan vier maanden, moeten voor vertrek zijn onderzocht door een dierenarts, over een gezondheidsverklaring beschikken en gechipt zijn. Ook moeten ze zijn ingeënt tegen hondenziekten en zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Daarnaast, zegt Isabel Sternheim, werken veel stichtingen met gastgezinnen, waar de honden eerst kunnen acclimatiseren en die zorgvuldig op zoek gaan naar een geschikt baasje.

1,5 miljoen honden

telt Nederland, de meeste in gezinnen buiten de grote steden. Jaarlijks worden zo'n 150 duizend honden aangeschaft. Voor zover dat zwerfhonden uit het buitenland zijn, zijn die voor 57 procent via allerlei stichtingen te koop aangeboden via Marktplaats. 67 procent van de in Nederland gekochte honden zijn commercieel gefokt zonder stamboom, een kwart is rashond met stamboom.

miljoen honden telt Nederland, de meeste in gezinnen buiten de grote steden. Jaarlijks worden zo'n 150 duizend honden aangeschaft. Voor zover dat zwerfhonden uit het buitenland zijn, zijn die voor 57 procent via allerlei stichtingen te koop aangeboden via Marktplaats. 67 procent van de in Nederland gekochte honden zijn commercieel gefokt zonder stamboom, een kwart is rashond met stamboom.

Toch gaat het geregeld mis, ziet hondengedragsdeskundige en hondentrainer Anniek Winters. Zij noemt het 'superlief' dat steeds meer mensen een zwerfhond willen redden, 'maar ze weten vaak niet waar ze aan beginnen.'

Van alle hondenbezitters die naar haar toe komen met gedragsproblemen van hun hond, heeft 60 procent het dier als zwerver uit het buitenland gehaald. 'Ze zijn agressief of juist heel angstig,' zegt Winters. 'Veel van deze honden hebben een rugzakje; ze zijn niet gewend aan mensen om zich heen, aan het lawaai van stofzuigers en verkeer. Sommigen lopen weg.'

Begeleiding

Zwerfhonden hebben volgens haar de eerste weken deskundige begeleiding nodig om te leren sociaal te functioneren in een gezin. 'Met hulp zijn de problemen vaak op te lossen.'

Iaira Boissevain heeft van gedragsproblemen nooit iets gemerkt. Ze heeft na Makar een tweede Rus in huis gehaald: Banti ('grote rode strik'). En een paar weken geleden kwam er een derde bij, voor wie ze 'gastgezin' is. Na een poosje inburgeren in Nederland heeft ze hem zondag naar zijn nieuwe baas in Nijmegen gebracht. 'Het zijn oerhonden, waanzinnig sociaal, gewend als ze zijn in een roedel te leven, tussen de mensen in de stad. Als ik op straat loop word ik vaak aangesproken: wat voor ras is dat? Dan zeg ik trots: een Russische straathond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden