Zwerf' on is nonchalant, vakkundig, ruig en verfijnd

Acda & De Munnik met Zwerf' on, regie Ruut Weissman, Theater Bellevue Amsterdam. Tournee...

PATRICK VAN DEN HANENBERG

Waar moet je als mid-twintiger met je romantische driften naar toe als je grote helden, zoals Edith Piaf en vooral Jim Morrison, op het Parijse kerkhof Père Lachaise liggen? Een bedevaart naar de begraafplaats wordt een desillusie, en Montmartre en Saint Germain bieden angstaanjagende kitsch die niets meer te maken heeft met de artistieke wonderjaren na de oorlog.

Als de wereld uit Jack Kerouacs On the Road niet meer bestaat, en de laatste hippie is dood, dan rest er weinig anders dan in de kroeg weg te dromen. Reizen zonder je vierkante kilometer te verlaten. Twee jongens die zichzelf door het leven bluffen met fraaie verhalen, en liederen over toen.

Thomas Acda en Paul de Munnik zijn maatjes van de Akademie voor Kleinkunst, waar ze in 1993 afstudeerden. Samen kregen ze de Pisuisseprijs als meestbelovende leerlingen van de Akademie, en Thomas Acda won de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Met hun eerste volwassen programa Zwerf' on bewijzen ze dat dit vroege erelijstje geen toeval is.

Het tweetal staat erbij met een overrompelende wie-doet-me-wat-flair. De twee volle stemmen, de piano van De Munnik en de gitaar van Acda vullen het zaaltje met gemak. De steun die ze van gitarist David Middelhoff krijgen is overbodig en deze muzikant zal dan ook wel snel uit beeld verdwijnen. De Munnik is de beste zanger, die zelfs het moeilijkste Brel-lied tot een goed eind brengt, ook al beweegt hij wel erg overdreven chanson-dramatisch met de armen.

Acda is de beste conférencier, met een goed ontwikkeld gevoel om in achteloze bijzinnen de raakste grappen te verstoppen. Maar in de langere verhalen dreigt hij zijn Amsterdams accent iets te dik aan te zetten en zijn intonatielessen van de Akademie te vergeten, waardoor de clou in de verdrukking komt.

Samen vormen ze een fris duo, waarin nonchalance en vakmanschap, ruigheid en verfijning samenkomen. Twee talenten die het in hun eentje ongetwijfeld zullen redden. Maar juist om die reden is het te hopen dat ze bij elkaar blijven.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden