Zwendelende Belgische pr-adviseur vier jaar cel in

'Meneer 10 procent' gaat voor vier jaar de bak in. De rechtbank van Antwerpen veroordeelde gisteren pr-manager Raoul Stuyck tot deze zware celstraf en een forse geldboete wegens jarenlange zwendel met facturen....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Enige tientallen klanten, onder wie lokale politici en zakenmensen, kregen eveneens een veroordeling aan hun broek.

De NV Stuyck leverde voor jan en alleman fictieve facturen voor nimmer verleende pr-diensten. De klanten kregen steeds 90 procent van de 'betaalde' som terug, terwijl Stuyck zelf 10 procent mocht behouden. Ze konden echter wel 100 procent van de facturen als onkosten bij de fiscus aftrekken.

Politici en ondernemers maakten eind jaren tachtig dankbaar gebruik van de diensten van Stuyck. Sommige politici schakelden de 'sympathieke' pr-man in om de partijkas te spekken. Justitie raamt de fraude op ruim zes miljoen gulden.

De meeste veroordeelden legden al in een vroeg stadium bekentenissen af. Maar sommigen ontkenden elke schuld. Zij poogden aan te tonen dat Stuyck wel degelijk bepaalde diensten had verricht. Want het begrip 'public relations' is zeer rekbaar.

De 50-jarige Stuyck stond bekend als een superlobbyist. Hij liep eind jaren tachtig praktisch alle feestjes en recepties van het establishment af. De gladde 'regelaar' was er een graag geziene gast. Politici en zakenmensen konden via hem hun financiële zaken regelen. Bovendien leverden alle 'gratis' diensten (op de 10 procent na) de pr-manager ook geregeld normale, vette contracten op.

De rechter oordeelde gisteren dat Stuyck zichzelf en zijn vrienden uit het establishment jarenlang heeft verrijkt ten koste van de gemeenschap.

De zaak deed in België veel stof opwaaien, omdat tout Anvers voor de strafrechter stond, van lokale politici tot topondernemers.

Een gewezen CVP-schepen (wethouder) van Antwerpen kreeg twee maanden en een VLD-partijman acht maanden voorwaardelijk, plus een geldboete.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden