Zwemster Hardy vecht schorsing aan

De Amerikaanse zwemploeg is vrijdag naar zijn laatste olympische trainingskamp, in Singapore, vertrokken zonder schoolslagkampioene Jessica Hardy. Van de voormalige wereldrecordhoudster op de 100 meter schoolslag uit Californië werd donderdag bekend dat ze is betrapt op het gebruik van doping....

Hardy, positief bevonden op het gebruik van ‘paardenmiddel’ clenbuterol, moest direct het trainingskamp in Stanford verlaten. Zij zal voor twee jaar worden geschorst. Zelf houdt de zwemster (‘mijn hart is gebroken’) vol onschuldig te zijn. Ze zal haar zaak, twee weken voor aanvang van de Spelen, voor de Amerikaanse arbitragecommissie brengen en eventueel voor het CAS, het sportgerechtshof uit Zwitserland.

Hardy, ook de nummer twee van de Verenigde Staten op de 50 meter vrije slag achter de 41-jarige Dara Torres, werd op 4 juli positief getest op clenbuterol. Het was de dag dat ze vierde werd op de 100 meter vrij en zich daarmee verzekerde van een plaats in de estafetteploeg van de VS, in Peking op 10 augustus voornaam tegenstander van wereldrecordhouder Nederland.

Clenbuterol is een middel, sinds 1992 op de dopinglijst, dat gebruikt wordt door astmapatiënten. Het is evenwel 100 keer sterker dan het normale medicijn ventolin. Clenbuterol, geen hormoon, is vooral bekend uit de paardensport. De laatste tijd is het in de wereld van de fitness in zwang als afslankmedicijn en als bevorderaar van spiergroei.

Het middel werd in de zwemwereld bekend door positieve gevallen in de Chinese ploeg. In 1999 en 2002 werden drie Chinese zwemmers betrapt. Het waren de nadagen van het Chinese dopingprogramma in de zwemsport, met als hoogtepunt de verdachte wereldrecordregen op de WK van 1994 te Rome.

In de VS staat zwemmen – in tegenstelling tot atletiek en honkbal – bekend als een schone sport. De boegbeelden Michael Phelps, Dara Torres en Nathalie Couglin tekenden dit jaar voor het speciale dopingprogramma, waarin zij gedurende het olympische seizoen extra controles toestonden.

De 21-jarige Hardy, afkomstig uit Long Beach bij Los Angeles, heeft intussen in alle toonaarden ontkend dat zij doping zou hebben gebruikt. Haar zaak lijkt een bijzondere. Ze werd niet alleen op 4 juli, maar ook op 1 juli, na haar zege op de schoolslag, en op 6 juli, na de 50 vrij, gecontroleerd. Die beide tests waren negatief.

Slechts de tussenliggende proef wees op het gebruik van clenbuterol. Het zou om minieme sporen gaan, aldus Hardy’s advocaat, Howard Jacobs. De raadsman denkt in de verdediging van zijn zwemster houvast te hebben aan die merkwaardige uitkomst van drie dagen dopingcontrole.

De zwemster zelf, die in Amerika achterbleef, zegt nog te hopen op een snelle uitkomst van een arbitragezaak, maar gezien het tijdschema lijkt dat haast onmogelijk. Haar eerste start was voorzien op zaterdag 9 augustus, in de 4 x 100 vrij.

Intussen is officieel de termijn voorbij om vervangers voor Hardy in te schrijven. Tara Kirk, de nummer drie van de 100 school, beklaagde zich al over de laksheid van het Amerikaans olympisch comité USOC. Op de 50 vrij wordt Lara Jackson door hetzelfde lot getroffen. De zwemploeg van Amerika wordt beschouwd als het team dat bij de Olympische Spelen de meeste medailles gaat halen.

Hardy was vorige week volkomen van slag toen ze in een hazenslaapje tussen twee trainingen door werd gewekt door Usada, de Amerikaanse dopingcontroledienst. ‘Het is het ergste dat me in het leven gebeurd is. Sinds die dag heb ik elke dag gehuild. Ik heb moeten overgeven van woede. Het zijn vreselijke dagen.’

De zwemster had aantekeningen gemaakt van het telefoongesprek. Daarin schreef ze het woord clenbuterol fout. ‘Ik had nog nooit dat woord gehoord. Het zei me niks.’ Ze bracht dat naar buiten om duidelijk te maken dat ze absoluut niet zou weten hoe de stof in haar lichaam is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden