'Zwemmers willen betere informatie'

RIJSWIJK (ANP) - Zwemmers in buitenwater willen meer informatie over de veiligheid van de plaatsen waar ze te water gaan, zoals over waterkwaliteit. Dat blijkt uit een enquête onder zwemmers die in opdracht van het Meldpunt Zwemwater is uitgevoerd door onderzoeksbureau Interview-NSS.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de mensen graag op de hoogte is van de veiligheid van een zwemlocatie. Slechts 30 procent zegt die informatie ook te kunnen vinden via regionale kranten, internet of op de locatie zelf.

Meldpunt Zwemwater wil dat de provincies de informatie voor de 660 officiële zwemlocaties verbetert. De provincies controleren de kwaliteit van het water en geven waarschuwingen als de kwaliteit onvoldoende is. Ook stellen de provincies zwemverboden in als dat nodig is.

NOS-Teletekst

Landelijk contactpersoon zwemwater van de gezamenlijke provincies, Jerry van Druten, zegt dat de provincies veel doen aan voorlichting. ,,Alle provincies geven informatie over zwemlocaties op hun site. Daarnaast staan alle verboden en waarschuwingen op NOS-Teletekst. Ook plaatsen we op de zwemlocaties borden met informatie over het verbod of de waarschuwing.''

Volgens Van Druten is ook op waterland.net en via de website van Rijkswaterstaat veel informatie te vinden. ,,Al die informatie gaat echter alleen over de aangewezen 660 officiële locaties. Er staan niet langs alle rivieren om de vijftig meter borden.''

Het Meldpunt Zwemwater is een organisatie opgezet door de Stichting Reinwater, Stichting Noordzee en de ANWB. De provincies zullen met het Meldpunt gaan bespreken wat er te verbeteren is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden