Zwemmen om geld langzaam van de grond

Het geldt in zwemmend Nederland als een zekere nieuwigheid: racen op de kortebaan met als inzet 4750 euro, ofwel 10.450 gulden....

Van onze verslaggever

Initiatiefnemer en organisator Erik van Westen had de Grand Prix vorig seizoen, kort na de weergaloze olympische successen van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, reeds willen laten plaatsvinden. Hij liep evenwel vast op een muur van besluiteloosheid.

Van Westen: 'Iedereen was enthousiast. Jacco Verhaeren, de coach van Pieter en Inge, en nog een stel trainers wilden het graag. Ad Roskam, de topsportcoördinator van de zwembond, was het er ook roerend mee eens. Wij doen mee, zeiden ze bij de KNZB. Het was ook echt het jaar om het te doen. Maar wat er ook gebeurde, niemand organiseerde de wedstrijd.'

Wat vorig jaar niet lukte, moest dit jaar voor elkaar komen. Dat was de overtuiging van Van Westen die vorig jaar bij de Olympische Spelen met de bronzen plak van estafette-zwemmer Martijn Zuijdweg zijn trainersloopbaan van twintig jaar afsloot.

De 41-jarige Dordtenaar ging daarom 'ideeën spuien' met 'CR', Cees-Rein van den Hoogenband, de man achter PSV en de Philips-deal voor de goudvissen VdH en Inky. Van den Hoogenband senior was namens de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland in de jaren negentig de organisator van enkele zwemgala's in Eindhoven.

In '94 werd dat gala ingevoerd, om sponsors te ontvangen of te interesseren. Er stond 6400 gulden premie boven die wedstrijden, een bedrag waar in het buitenland ook toen al om werd gelachen. Het was vooral een aanzet tot professionalisering. 'Het is een keer of drie gehouden', weet Van Westen nog.

Zelf had de trainer van Nautilus waar hij acht jaar Inge de Bruijn onder de hoede had, nog eerder een betaalde wedstrijd weten op te zetten. Het was het Staal Unie Gala in het Aqua Pulca in Dordrecht dat in 1990 begon. 'Het was de eerste echte met geldprijzen, zo'n achtduizend gulden, al kondigden we dat altijd als tien mille aan', weet Van Westen.

Drie jaar lang kwam de NOS zelfs in de Merwedestad langs om beelden te maken. Televisieaandacht is de kurk waarop professionele zwemsport kan drijven. Van Westen: 'Het waren de eerste jaren van Pieter van den Hoogenband. Elk gala verbeterde hij Nederlandse records. Maar we hadden ook olympische kampioenen als Fred Deburggraeve en Michelle Smith-De Bruin aan de start. Zulke publiekstrekkers waren toen nog te betalen.'

Zondag verschijnen in de Eindhovense Tongelreep drievoudig wereldkampioene De Bruijn en viervoudig vice-wereldkampioen Van den Hoogenband aan de start.

Van Westen: 'Uitgangspunt is: zorg dat je daarheen gaat waar de sporters ook zitten. Trainer Jacco Verhaeren heeft toegezegd dat de twee meedoen plus de andere drie toppers van het profteam van Philips. Daar gaan we vanuit. Ook het nieuwe Ben-team uit Amsterdam komt aan de start plus de topverenigingen uit Amersfoort, Barneveld, Dordrecht en PSV uiteraard'

De Grand Prix in Eindhoven wordt budgettair gegarandeerd door de stichting Topzwemmen Zuid-Nederland en sponsor Philips. Van Westens eigen Grand Prix Dordrecht, eind maart, wordt financieel gedekt door Speedo. Tussen de twee Grote Prijzen zou nog een wedstrijd, in het nieuwe Amsterdamse Sloterparkpak, moeten plaatsvinden. Van Westen denkt voor die GP aan de maanden januari of februari.

De zwemkalender raakt behoorlijk gevuld. In december zijn de nationale winterkampioenschappen. De naar voren gehaalde titelstrijd langebaan wordt in april gehouden. De wedstrijden van zondag in Eindhoven gelden als kwalificatie voor het EK kortebaan van december in Antwerpen.

Van Westen: 'We willen dat de Nederlandse zwemmers routine krijgen in het twee keer op één dag pieken. De top kent dat wel, serie en finale op één dag. De subtop moet leren hoe dat aanvoelt. Deze Grand Prix is een beginnetje, als eendaagse wedstrijd. Ik wil naar tweedaagsen toe. De eigen wedstrijd in Dordrecht wordt dat waarschijnlijk al. De Grands Prix moeten toernooien worden, waarnaar wordt uitgekeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden