Zwemles met of zonder hoofddoekje

Recensie door Anet Bleich. Gepubliceerd op 03-04-2010

Met een krappe meerderheid besloot de Haagse gemeenteraad om aparte zwemlessen voor vrouwen niet meer te subsidiëren. Waanzin vinden ze dat bij het moedercentrum ‘De Koffiepot’ uit de Haagse wijk Laak Noord. Dankzij de zwemlessen van ‘De Koffiepot’ – naast taal-, fiets- en computerlessen – hebben intussen 650 allochtone vrouwen uit de wijk hun zwemdiploma gehaald.

In De verborgen kracht van migrantenvrouwen schrijft oud-minister voor Integratie Ella Vogelaar over het werk van vijf centra waar van oorsprong buitenlandse vrouwen steun vinden voor allengs minder wankele stappen op het pad naar emancipatie en betaald werk. De spontaan opgerichte centra in Nijmegen (Wereldvrouwen), Groningen (Jasmijn), Utrecht (Al Amal) en Amsterdam (Nisa voor Nisa) werken nauw samen met instanties als de Sociale Dienst en de GGD om vrouwen met en zonder hoofddoek wegwijs te maken op gebieden als opvoeding, onderwijs en arbeidsmarkt. Vogelaars boekje is allesbehalve spectaculair, maar reuze nuttig voor gemeentebestuurders, onderwijzers, welzijnswerkers en geïnteresseerde leken.

En hoe zit het met de toegang voor mannen? Ach zeggen ze bij het Amsterdamse Nisa voor Nisa (Vrouwen voor vrouwen): ‘Dat is geen man, dat is gewoon Hans.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden